BASINDAN YAZILAR
Pakette Doğum Borçlanması Yok / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Pakette Doğum Borçlanması Yok / Sadettin Orhan

 Dünkü yazımızda şu an Meclis'e sevk edilmiş olan yeni sosyal güvenlik paketiyle ilgili detayları paylaştık.

Bunun üzerine özellikle bayan okurlarımızın "Pakette doğum borçlanmasına dair düzenleme var mı? Borçlanmanın kapsamı genişliyor mu" sorularına muhatap olduk.

Daha önce ilgili bakanlarca kamuoyuna duyurulduğu üzere, kadın istihdamı stratejisi kapsamında doğum borçlanmasıyla ilgili bir çalışma yürütülüyor.

Şu an iki doğumla sınırlı borçlanma hakkının belki üç belki de daha fazla çocuğa çıkarılması planlanıyor. Fakat hâlihazırda yasalaşma aşamasında olan pakette bu yönde bir düzenleme bulunmuyor. Annelerimiz biraz daha bekleyecekler.

Ürün satışı gerekir

Soru: Sadettin Bey, babam 2003 yılında çiftçi Bağ-Kur'una kayıt oldu. Şu anda hâlâ yatırmaya devam ediyor. 1993 yılında babamın elinde çiftçi olduğuna dair belge var ve pasaportta da çiftçi diye yazıyor. Bu 10 yılı ödemek şartıyla sigorta başlangıcını 10 yıl geriye kaydırabilir miyiz? Ömer M.

Cevap: Değerli okurum, bazı şartlara bağlı olarak çiftçiler, 1 Nisan 1994 tarihi sonrası için geriye dönük hizmet kazanabiliyorlar. Bunun için;
- Ziraat odası kaydının bulunması

- Kendi adına ürün satışı yapmış olması

- Ürün satışından Bağ-Kur primi kesilmiş olması

gerekiyor. Eğer babanız prim kesintili ürün satışı yapmışsa, ziraat odası kaydının devam ettiği süreyi geriye dönük borçlanabilir. Ürün satışı yaptığını müstahsil makbuzlarıyla veya ürün sattığı yerlerdeki kayıtlardan belgelemesi gerekiyor. Ürün satışı yoksa sadece oda kaydıyla borçlanma yapamaz.

Tespit davası açabilirsiniz

Soru: Sadettin Bey, babam 1975 yılında Sağlık Müdürlüğü Sıtma Savaş Dairesi'nde bir yıl çalışmış. Bu çalışmasıyla ilgili işe giriş evrakları mevcut ama işten çıkış tarihini bulamadıkları için hiçbir işlem yapamıyoruz. Acaba ne yapmamız lazım teşekkürler. Sinan G.

Cevap: Sinan Bey, SSK ve Bağ-Kur'da sigortalıları için hizmet kütüğü tutulurken, Emekli Sandığı çalışanları için böyle merkezi bir kayıt tutulmuyordu. Her kurum kendi çalışanlarıyla ilgili bilgileri kendisi muhafaza ediyordu. Kurumların arşivlerinde sorun yaşandığında haliyle hizmetlerin tespiti de sorun oluyor. Ancak babanızın işe girişi bulunduğuna göre en kötü ihtimal yargı yoluna başvurarak hizmetinin tespitini talep edebilirsiniz.

Polis memuru 55 yaşa tabi

Soru: Sadettin Bey, 15 Aralık 1999'da sigorta başlangıcım var ve toplamda altı ay çalıştım. 2005/Aralık ayında askerde asteğmenlikten Emekli Sandığı başlangıcım var. (Dokuz ay kadar.) 2009 yılında da polisliğe başladım. Emniyetin sisteminde 55 yaşında emekli olacağım gözüküyor. Benim şu anki kanuna göre emekliliğim ne zaman olması gerekiyor? Polislikten önceki hizmetlerimin emekliliğe bir etkisi yok mudur? Ufuk P.

Cevap: Değerli okurum, 08.09.1999'dan sonra göreve başlayan memurlar 25 yılı tamamlayıp bayansa 58, erkekse 60 yaşında emekli olurlar. Ancak polisler için emeklilik yaş sınırı 55 olarak uygulanır. 25 yılın tamamlanmasında polislikten önceki hizmetleriniz de dikkate alınır. Fakat bu hizmetler yaş şartınızı değiştirmez.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 27.04.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM