06/04/2013 Tarihli 2013/19 Sayılı Genelge de İstirahatli sigortalıların çalışılmadığına dair bildirim girişleri özellikle Kamu ve Özel Sektör çalışanı 4-1(a)’lılar yönünden örneklerle açıklanmıştır.
23/04/2013 tarihi tatil günü olduğu için APHB en geç 24/04/2013 tarihi 23:59’a kadar kuruma e-bildirge ile verebileceksiniz.
İşçinin İstirahatli Dönemlerde Toplu İş Sözleşmesi Yada İşverence Atıfet Kabilinden Ödenen Primlerde Uygulama Nasıl Olacak?
Eskiden gelen uygulamalarda bu konu ile ilgili APHB herhangi bir düzenleme bulunmuyordu.
2013/19 Sayılı Genelge de konuyla ilgili ince bir ayar yapılmıştır.
Aylık prim hizmet belgesinde eksik gün nedeni “01-İstirahat” olarak SGK’na bildirilmeyen ve toplu iş sözleşmesi gereği veya işverence atıfet kabilinden primleri yatırılan sigortalılara ilişkin çalışılmadığına dair bildirimin iki farklı ekran yerine ,tek bir ekrandan yapılması amacıyla aylık sigorta primlerinin e-bildirge ile SGK’na bildirdiği Aylık Prim Hizmet Belgesi’nde eksik günlerin nedeni için oluşturulan “01-İstirahat” paneline ek olarak ayrı bir sütun oluşturulmuştur.
Bu sütun başlığında ;
ü “Prim Bildirilen Sigortalı, İstirahatli Olduğu Sürelerde, İşyerinde Çalışmamıştır” ifadesi yer almaktadır.
ü Anılan sütunda, ilgili ayda raporlu olan fakat raporlu olduğu dönemde prime esas kazançları ve ikramiyeleri işverenleri tarafından SGK’na bildirilenler ile eksik gün nedeni “12 Birden fazla” bildirilen sigortalıların istirahat döneminde işyerinde “çalışmadıklarının” kazanç ve ikramiyelerin SGK’na bildirileceği son tarih olan ayın 23’ünde saat 23;59’a kadar belirtilen sütun altında yer alan kutucukların işaretlenerek bildirilmesi gerekmektedir.
Örnek
Özel sektör işyerinde toplu sözleşmeye tabi çalışan, sözleşme hükmü gereğince istirahatli olunan dönemde ücreti ödendiği ve SGK tarafından ödenen ödeneğin sigortalı tarafından sözleşmelerinde bulunan hüküm gereği çalıştığı işyerine iade edilmesi gerektiği için 02/03/2013 tarihinden itibaren başlayan ve 14/03/2013 tarihinden önce sona eren raporlara ait istirahatli olunan dönemde işyerinde çalışılmadığına dair bildirim girişinin, aylık prim hizmet belgesi üzerinde düzenlenen sütunda yer alan kutucuğun işaretlenerek SGK’na bildirileceği son tarih olan 24/4/2013 tarihi saat 23;59’a kadar APHB ‘’İŞYERİNDE ÇALIŞMAMIŞTIR’’ şekilde yapılması gerekmektedir.
Örnek
Kamu iş yerinde çalışan, tedavi gördüğü hastane tarafından 10/3/2013-25/3/2013 tarihlerinde düzenlenen sağlık kurulu raporuna istinaden istirahatli olan ve istirahatli olduğu dönemde işvereni tarafından primleri Kuruma bildirilen bir sigortalı için çalışılmadığına dair bildirim girişinin aylık prim hizmet belgesi üzerinden istirahatin bittiği 25/3/2013 tarihinin içinde bulunduğu 15/3/2013-14/4/2013 dönemine ait aylık prim hizmet belgesinin Kuruma bildirileceği son tarih olan 7/5/2013 tarihi saat 23;59’a kadar bildirilmesi halinde çalışılmadığına dair bildirim girişi yapılmış sayılacaktır.
APHB Bu İşlemi Atlarsanız İPC Ödersiniz:
Yukarıdaki açıklamaları dikkate almadan APHB göndermeniz halinde ;
“Çalışılmadığına Dair Bildirim Girişi” yapılmamış sayılacağından idari para cezası uygulanacaktır.
Bu şekilde idari para cezası uygulanan işverenden Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 39 uncu maddesinin 7 inci fıkrası hükmü gereği ayrıca Tebligat ile Çalışılmadığına Dair Bildirim Girişinin yapılması istenmeyecektir.
Ancak sigortalının işyerinde çalıştığı yönünde inandırıcı şüphe, ihbar ve şikâyette bulunulması halinde konu SGK’nun denetim elemanlarınca incelenecek, sigortalının istirahatli olduğu dönemde işyerinde çalıştığının tespit edilmesi durumunda ise 5510 Sayılı Kanunun 22 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi gereği ödenen’’ geçici iş göremezlik ‘’ödeneğinin sigortalıdan tahsili yoluna gidilecektir.
İstirahat raporları elektronik ortamda gönderilen ve ödenekleri ödenen sigortalılar için işverenlerce “01-İstirahat”, “Çalışmadı” veya “Çalıştı” bildirimlerini yapmayanlar ya da süresinde yapmayanlar E-Ödenek programı tarafından tespit edilecektir.
Bildirimleri yapmayan ya da süresinde yapmayanlara ait liste SGK modülünde “Ceza uygulanacak raporlar” menüsünden alınacaktır.
Alınan listede;
1-Aylık prim hizmet belgesinde düzenlenen sütundan “Çalışılmadığına Dair Bildirim Girişini” “Çalışmadı” olarak,
2- Manuel veya elektronik Çalışılmadığına Dair Bildirim Giriş ekranından sigortalının istirahatli olduğu dönemde çalışıp çalışmadığını“Çalışmadı” veya “Çalıştı” olarak,
bildirmeyen işverenlere;
Ø 5510 Sayılı Kanunun 102 inci maddesinin birinci fıkrasının (i) bendinde belirtilen asgari ücretin yarısı,
Ø Geç bildirenlere ise asgari ücretin onda biri tutarında idari para cezası uygulanacaktır.
Eksik gün nedeni “01-İstirahat” bildirimini yapmayan ya da geç yapan işverenlere eksik gün nedeni bildirimi ile ilgili sigorta primleri mevzuatı gereği idari para cezası uygulandığından ayrı bir ceza uygulanmayacaktır.
Yukarıda açıklandığı şekilde aylık prim hizmet belgesinde, sigortalıya ait kazanç bildirilmeyen dönemde, eksik gün nedeni olarak “01-İstirahat” de bildirilmeyen ya da istirahatli olduğu dönemde kazanç bildirilen, fakat yeni açılan sütundan Çalışılmadığına Dair Bildirim Girişi “Çalışmadı” olarak veya Tebliğin 5 inci maddesinde belirtilen adresten“çalıştı” ya da “çalışmadı” olarak bildirim yapılmayan sigortalıya ödenen ödenekler sigortalılardan tahsil edilmeyecek, bu sigortalılara rapor verildiği yönünde işverenlerine SGK’ca elektronik mesaj yollandığı da göz önüne alınarak çalışılmadığına dair bildirim girişi yapılması yönünde Tebligat gönderilmeden idari para cezası uygulanacaktır.
SGK tarafından gönderilen asgari ücretin yarısı tutarındaki idari para cezası Tebligatı işverene tebliğ edilmeden önce işveren tarafından Çalışılmadığına Dair Bildirim Girişi yapılması halinde, asgari ücretin yarısı tutarında uygulanan idari para cezası, onda biri tutarına düşürülerek yeniden uygulanacaktır.
(Kaynak: Alitezel.com | 22.04.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.