Soru: Sadettin Bey, amcamın oğlu 1990'da SSK'lı çalışmaya başladı. 2002 yılında tarım SSK'ya geçti ve halen bu kapsamda prim ödemeye devam ediyor. Şu an toplam 3222 günü var. Acaba bundan sonra bir işe girerse tarım SSK iptal olur mu? Her ikisini birlikte ödeme imkânı olamaz mı? Kalan primlerini normal SSK kapsamında tamamlasa ne zaman emekli olabilir? Erol K.
Cevap: Erol Bey, tarım işçilerine daha avantajlı emeklilik hakkı tanıyan 2925 sayılı tarım SSK uygulaması 1 Ekim 2008'de sona erdi. Fakat bu tarihten önce başlayanlar yine tarım SSK'lı olarak prim ödemeye devam ediyor. Bu kapsamda prim ödeyen amcanızın oğlu 3600 günü tarım SSK'da tamamlarsa 46 yaşını dolduracağı 2018 yılında emekli olabilir. Eğer bundan sonra normal SSK'ya geçer ve 3600 günü tamamladıktan sonra işten ayrılırsa yine 2018 yılında emekli olur. Ancak normal SSK'ya geçtikten sonra 1260 gün çalışırsa, bu kez tarım SSK'daki erken emeklilik hakkını kaybeder ve 52 yaşını dolduracağı 2024 yılını beklemesi gerekir. Yani normal SSK'da devam etmesi emeklilik tarihini altı yıl geciktirir. Her iki sigortayı bir arada ödemesi mümkün değil. İşe girdiği anda tarım SSK iptal edilir ve işten ayrıldıktan sonra tekrar tarım SSK'ya (2925 sayılı Kanuna) başvuramaz. Dolayısıyla tarım SSK'dan çıkarken iki kere düşünmek gerekiyor.
Geriye dönük borçlanma olmaz
Soru: Sadettin Bey, babam 1947 doğumlu ve kamyon işletmeciliği sebebiyle 1982-1997 arasında vergi kayıtları var. Fakat hiç Bağ-Kur girişi yapılmamış. Acaba SGK'ya müracaat edip söz konusu dönem için borçlanma yapabilir miyiz? Borçlanabilirsek ne kadar ödeme yapmamız gerekir? Ali K.
Cevap: Değerli okurum, maalesef vergi mükellefiyeti sürelerini geriye dönük borçlanma imkânınız bulunmuyor. Babanızın durumunda belki on binlerce esnaf ve sanatkâr bulunuyor. Bu durumdaki Bağ-Kur'lulara zaman zaman geriye dönük borçlanma imkânları verildi. Ancak başvuru yapmayanlar için şu an borçlanma imkânı bulunmuyor.
Şirket faal olmasa da borç işler
Soru: Sadettin Bey, 2005 yılından beri Bağ-Kur'luyum. Ekim 2012'de bir şirkette SSK'lı olarak çalışmaya başladım ve Bağ-Kur'umu dilekçe vererek sonlandırdım. Fakat şirketimiz faal olmasa da ortaklığım devam ediyor. SSK'lı işimden çıkmam durumunda Bağ-Kur tekrar devam eder mi? Devam etmemesi için ne yapmam gerekir? Ayşe A.
Cevap: Ayşe Hanım, şu an Bağ-Kur sigortalılığınız sona ermemiş, sadece SSK'lı çalışmaya başlamanız sebebiyle askıya alınmış. SSK'lı işinizden çıktıktan sonra Bağ-Kur sigortanız otomatik olarak yeniden başlar. Bunu önlemek için ya ortaklıktan çıkmanız ya da şirketi feshetmeniz gerekir. Aksi halde Bağ-Kur borcunuz tekrar işlemeye başlar.
Teşekkürler Veysel Tiryaki...
Sosyal Güvenlik Müfettişleri Derneği yönetimi olarak geçtiğimiz cumartesi günü sabah kahvaltısındaAltındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki Bey'in davetlisiydik. Kahvaltı yaptığımız mekân şimdi kültür-sanat merkezi olan eski Ulucanlar Cezaevi'ydi. Eski Ankara'nın tarihi dokusunu yeniden gün yüzüne çıkaran Veysel Bey'in çalışmaları ülke sınırlarını çoktan aşmış. Veysel Bey ve ekibi sayesinde Ankaralı şimdi Ankara'yı yeniden yaşıyor. Bir Ankaralı olarak kendilerini kutluyor ve bu güzel çalışmaların devamını diliyorum.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 17.04.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.