Gelir Vergisi beyannamelerini verme süresi, 26 Mart Pazartesi akşamı sona eriyor. Ticari faaliyeti olanlar ile serbest meslek kazancı elde edenlerin muhasebecileri var. Onlar beyannameyi hazırlayıp gerekeni yapıyorlar. Ancak kira geliri, kár payı ya da temettü geliri, tahvil ve bono geliri olan yüzbinlerce kişinin bir kısmı vergi yasaları karşısındaki durumlarını bilmiyor. Bir kısmı da ‘nereden bulacaklar’ düşüncesiyle gelirlerini beyan etmeyebiliyorlar.
Beyanda bulunmayanlar
Beyana tabi geliri olup da bunu beyan etmeyenler ciddi bir risk ile karşı karşıyalar. Maliye kira gelirlerine yönelik kapsamlı bir araştırma yapıyor ve gelirini gizleyeni, rahatça ortaya çıkarabiliyor. Kár payı, temettü ve Hazine bonosu ya da faiz gelirini de bankalar ya da ilgili kurumlar nezdinde yapacağı araştırmalarla rahatça ortaya çıkarabiliyor.
Gelirini beyan etmediği tespit edilenlerden, beyan etmedikleri vergi alındığı gibi bu verginin bir katı tutarında ‘vergi ziyaı cezası’ ve geciken her ay için ayrıca ‘gecikme faizi’ isteniyor.
Bazı gelirlerin vergisi
1) Kira gelirleri:
Konut kira gelirlerinin, 2.200 YTL’si Gelir Vergisi’nden müstesna tutuluyor. Bu tutarı aşan kira gelirlerinin beyanı gerekiyor.
İş yeri kira geliri, 18 bin YTL’yi aştığında tamamı beyan ediliyor. Hesaplanan Gelir Vergisi’nden de kira ödemesinden kesilen yüzde 22 vergi (stopaj) mahsup ediliyor, kalan kısım (varsa) ödeniyor. Vergi hesaplamasında 113 bin YTL’ye kadar olan kira gelirleri için stopaj mahsubu nedeniyle ödenecek vergi değil aksine ‘vergi iadesi’ çıkıyor.
2) Kár payı ve temettü gelirleri:
2006 yılında, ortağı olduğu limited şirketten ‘kár payı’, anonim şirketten de ‘temettü’ geliri elde edenler, bu gelirlerinin yıllık gayrisafi tutarı 36 bin YTL’yi aştığında, gelirlerinin yarısını beyan edecekler.
Beyanname verenler hesaplanan Gelir Vergisi’nden kár payının tamamı üzerinden kesilen stopajı mahsup edecekler. Kalan kısmı (varsa) ödeyecekler.
3) Faiz, repo ve fon gelirleri:
2006 yılında elde edilen banka mevduat faizi, repo geliri, A tipi ya da B tipi fon geliri, tutarı ne olursa olsun, yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmeyecek.
Başka gelirleri nedeniyle beyanname verenler, bu beyannameye faiz, repo ve fon gelirlerini dahil etmeyecekler. Ancak offshore hesapları nedeniyle faiz geliri elde edenler, bu gelirleri 875 YTL’yi aşıyorsa, yıllık gelir vergisi beyannamesi verecek ve vergi ödeyecekler.
4) Hazine bonosu ve Devlet tahvili:
1 Ocak 2006 tarihinden önce ihraç edilen Hazine Bonosu ve Devlet Tahvilleri’nden elde edilen faiz gelirleri, 390 bin YTL’yi aşmadığı sürece, beyana tabi değil. 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren ihraç edilenler ise faiz ödemelerinin stopaja tabi tutulması nedeniyle tutarı ne olursa olsun beyana tabi değil.
Vergilerin ödenmesi
Gelir vergisi iki eşit taksitte ödeniyor. Birinci taksidin mart, ikinci taksidin de temmuz ayı sonuna kadar ödenmesi gerekiyor.
(Kaynak: Star Gazetesi | 26.03.2007)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.