Vergi Usul Kanunu’nun 325/A maddesi uyarınca ‘Sermaye Piyasası Kurulu’nun düzenleme ve denetimine tabi olarak Türkiye’de kurulmuş veya kurulacak olan Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklıkları’na sermaye olarak konulması veya Girişim Sermayesi Yatırım Fonu paylarının satın alınması amacıyla ilgili dönem kazancından veya beyan edilen gelirden Girişim Sermayesi Fonu’ ayrılabilecek. Bu fon, kurum kazancının veya beyan edilen gelirin yüzde 10’unu ve özsermayenin yüzde 20’sini aşamayacak.
Buna göre dönem sonu itibariyle düzenlenen bilançoda yer alan ticari kâr veya zarar tutarına kanunen kabul edilmeyen giderleri eklemek ve geçmiş yılların zararları ile varsa bütün indirim ve istisnaları düşmek suretiyle bulunan tutarın yüzde 10’u Girişi Sermayesi Fonu olarak ayrılabilecek.
Mevcut kanuni düzenleme çerçevesinde Girişim Sermayesi Fonu=[(Ticari bilanço kârı / zararı + Kanunen kabul edilmeyen giderler) - (Geçmiş yıl zararları + Tüm indirimler ve istisnalar)] x %10 formülü ile hesaplanacak.
Ancak bu şekilde hesaplanacak olan Girişim Sermayesi Fonu toplamı hiçbir vakit özsermayenin yüzde 20’sini geçemeyecek.
Örneğin 31 Aralık 2012 tarihi itibariyle (A) Anonim Şirketi’nin;
* Özsermayesi toplamı 3.000.000 TL
* Ticari bilanço kârı 5.000.000 TL
* Kanunen kabul edilmeyen gider 500.000 TL
* 2011 yılı zararı 200.000 TL
* Bağış ve yardımlar 100.000 TL
olduğunu varsayacak olursak;
Bu şirketin ayırabileceği Girişim Sermayesi Fonu [(5.000.000 + 500.000) - (200.000 + 200.000) = 5.200.000 x 0.10 = 520.000] olarak hesaplanacak. Oysa söz konusu kurumun özsermayesi 3 milyon TL olup bu miktar üzerinden ayırabileceği Girişim Sermayesi Fonu (3.000.000 x 0.2 = 600.000) TL’dir. Buna karşılık yukarıdaki formüle göre ayrılacak fon 520 bin TL’dir.
Girişim Sermayesi Fonu dönem sonu oluşan kurum kazancından veya beyan edilen gelirden ayrılabileceği için geçici vergi dönemlerinde Girişim Sermayesi Fonu ayırmak mümkün olamayacak.
Girişim Sermayesi Fonu olarak ayrılan tutarlar pasifte geçici bir hesapta tutulacak. Bu bağlamda da mükellefler tarafından fonun ayrıldığı yılın sonuna kadar girişim sermayesi yatırım ortaklıklarına veya girişim sermayesi yatırım fonlarına yatırım yapılmaması halinde, zamanında tahakkuk ettirilmeyen vergiler gecikme faizi ile birlikte tahsil edilecek.
Girişim Sermayesi Fonu amacı dışında herhangi bir suretle başka bir hesaba nakledilemeyecek, çekilemeyecek ve ortaklara dağıtılamayacak. Ayrıca dar mükellefler tarafından söz konusu fon ana merkeze aktarılamayacak veya işin terki, tasfiyesi, devredilmesi, bölünmesi ya da girişim sermayesi yatırım ortaklıklarının hisse senetlerinin veya girişim sermayesi yatırım fonu paylarının elden çıkarılmasından itibaren (6) ay içinde maddede belirtilen amaca yönelik yeniden kullanılmaması halinde, bu işlemlerin yapıldığı veya sürenin dolduğu dönemde vergiye tabi tutulacak.
Örneğin; 2013 yılında ayrılan bir fonun dönem sonuna kadar girişim sermayesi yatırım ortaklıklarına veya girişim sermayesi yatırım fonlarına yatırılması gerekmektedir.
Ayrıca belirtilen süre içerisinde ayrılan fonların belirtilen yatırımla da kullanılmaması halinde, söz konusu fonun ayrılması için kurum kazancından dolayı eksik hesaplanan kurumlar vergisi idarece gecikme zammı ile birlikte tahsil edilecek.
Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’nun koşullara uygun olarak hesaplanmış ve ayrılmış olması durumunda, bu tutar Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 10/g maddesi uyarınca kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde beyan edilen kurum kazancından indirilebilecek.
15 Haziran 2012 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe giren 6322 sayılı kanunun 15’inci maddesiyle Vergi Usul Kanunu’na eklenen 325/A maddesi ile kurumlara girişim sermayesi fonuna yapacakları yatırımın, kanun maddesinde öngörülen esaslar çerçevesinde kurum kazancından indirilebilmelerine olanak sağlanmış bulunmaktadır. Söz konusu haktan gelir vergisi mükellefleri de yararlanabilecekler. Buna göre Gelir Vergisi Kanunu’nun 89’uncu maddesinin 12 numaralı bendi uyarınca gelir vergisi mükellefleri de beyan edilen gelirin yüzde 10’u oranında Girişim Sermayesi Fonu’na yatırım yapabilecekler ve beyanname üzerinde ayırdıkları fon miktarını indirebilecekler.
(Kaynak: İto Gazetesi | 12.04.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.