BASINDAN YAZILAR
Şirket Denetiminde Başa Dönüldü / Yusuf Keleş - MuhasebeTR

Şirket Denetiminde Başa Dönüldü / Yusuf Keleş

 Bilindiği üzere yeni TTK ile başlangıçta tüm şirketler bağımsız denetim kapsamına alınmıştı.

 

 

Ancak daha sonra 6335 sayılı kanunla bundan vazgeçilmiş ve bağımsız denetime tabi olacak şirketleri belirleme yetkisi Bakanlar Kurulu’na verilmişti. Bakanlar Kurulu da bağımsız denetime tabi olacak şirketlerin kapsamını çok daraltmıştı. Oysa yeni TTK ile tüm şirketlerin bağımsız denetime tabi tutulacağı varsayımı ile anonim şirketlerde denetim kurulları kaldırılmıştı. Daha sonra tüm şirketlerin bağımsız denetime tabi tutulmasından vazgeçilince bağımsız denetime tabi olmayan şirketlerin denetim kurulları da kaldırıldığı için bu şirketlerde bir boşluk oluşmuştu. Bu konuyla ilgili yaşanan tartışmalar torba yasa ile aşılmış oldu.

    Geçen hafta TBMM’de kabul edilen torba kanunla Türk Ticaret Kanunu’nun “Denetleme” başlıklı üçüncü bölümü değiştirildi ve bağımsız denetim zorunluluğu dışında tutulan AŞ’lere de denetçi atama zorunluluğu getirildi.

    Burada, yapılacak denetimin kapsamı, denetime yetkililer, sorumluluk boyutu vb. nasıl olacağı kanunla ikincil mevzuata bırakıldı. İkincil mevzuat Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanacak ve Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılacak bir yönetmelik ile belli olacak. Kanun lafzından, yapılacak denetimdeki sorumluluğun bağımsız denetçilerin sorumlulukları ile aynı olacağı anlaşılıyor. Bu nedenle eskisi gibi şirketteki şoför, hizmetli ya da alakasız kişiler denetçi olarak atanamayacak. Ayrıca yapılan değişiklikle, denetlenmemiş finansal tabloların hiç düzenlenmemiş kabul edileceği hüküm altına alındı. Bundan; yeni oluşturulacak denetim kurulunda çok büyük bir ihtimalle mesleki ihtisas şartı aranacağı sonucu çıkıyor. Bu sayede şirketlerin tamamen denetim dışı kalması gibi bir yanlıştan da dönülmüş oldu.

Genel kurullarını yapan şirketler ne olacak?

Yukarıda bahsettiğim değişiklikler yapılarak bazı potansiyel sorunların önü kesilmiş oldu. Ancak düzenlemenin geciktiğini de belirtmek gerekir. Nitekim bağımsız denetime tabi olmayan anonim şirketlerin birçoğu mart ayı içerisinde genel kurullarını yaptı. Çünkü TTK dönem sonundan itibaren 3 ay içerisinde genel kurul yapmayı şart koşuyor. Bu şirketler genel kurul döneminde cari kurallar gereği denetçi seçimi yapmadığı gibi yeni TTK’nın öngördüğü ana sözleşme tadillerini de yaparak denetimle ilgili bölümü sözleşmelerinden çıkardılar. Dolayısıyla, denetçiyi kim seçecek, hangi kararların alınması gerekiyor konuları muğlaklığını koruyor. Bu çerçevede anonim şirketlerin yeniden genel kurul yapmaları gündeme gelecektir.

    Ayrıca torba kanunla Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun limited şirketlerde denetim bölümünde yapılan ekleme ile limited şirketler bu yenilemenin etkisinden kurtarılmış daha açık ifade ile yeniden ihdas edilen denetim zorunluluğunun dışında bırakıldı.

    Limited şirketlerde 2012 ve daha önceki yıllarda kullanılan karar defteri, Ortaklar Kurulu Karar Defteri olup; bu defterin kapanış tasdikinin yapılmasına gerek yoktur. 2012 yılında Ortaklar Kurulu Karar Defteri’nin dışında ayrıca Müdürler Kurulu Karar Defteri kullananlar mart ayının sonuna kadar Müdürler Kurulu Karar Defteri’nin kapanış tasdikini yaptırmak zorundadır. Ortaklar Kurulu Genel Kurul Defteri’ni aynı zamanda Müdürler Kurulu Karar Defteri olarak kullananların kapanış tasdiki yaptırmalarına ise gerek yoktur.

Site yöneticileri risk rehberini okumalı

Bir sitede yöneticiyim. Çevremden duyduğuma göre risk değerlendirmesi yapmamız gerekiyormuş. Bunu nasıl yapacağız? Bilgi verirseniz sevinirim.

    İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereği 30.12.2012 tarihi itibarı ile tüm işyerlerinde; iş sağlığı ve güvenliği yönünden risk değerlendirmesinin yapılmış olması zorunludur. Bu bağlamda çalışma ortamının ve çalışanların sağlık ve güvenliğini sağlama, sürdürme ve geliştirme amacı ile iş sağlığı ve güvenliği yönünden risk değerlendirmesi yapılması ve yaptırılması, ayrıca risk değerlendirmesinin işverenin oluşturduğu bir ekip tarafından gerçekleştirilmesi gerekiyor. Risk değerlendirmesi ekinde sağlık ve güvenlik hizmetini yürütmek, iş güvenliği uzmanı ile işyeri hekimi istihdam etmek gerekiyor. Sitenizde 9 kişinin altında işçi çalıştırılıyorsa iş güvenliği uzmanı ile işyeri hekimi istihdamının maliyetinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından karşılanması söz konusu.

    Apartmanlarda risk değerlendirmesinin nasıl yapılacağına ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından apartmanlarda risk değerlendirmesi rehberi yayımlandı. Bu rehbere göre kontrol listelerinin hazırlanması gerekiyor. Söz konusu rehberi incelemenizi öneriyorum.

 

(Kaynak: Zaman Gazetesi | 09.04.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM