BASINDAN YAZILAR
Vergi Oranları Düşebilir - MuhasebeTR

Vergi Oranları Düşebilir

 Maliye Bakanı Şimşek twitter üzerinden röportaj verdi.
ANKARA - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, çözüm sürecinin bütçeye olumlu etki yapacağını ve terörle mücadele için kullanılan kaynakların ülkenin uzun vadeli geleceğine aktarılacağını bildirdi. Bakan Şimşek, "Süreç ayrıca kara para ve kayıt dışılıkla mücadele alanlarında elimizi daha da güçlendirecek. Vergi oranları bile düşebilir" dedi.

Şimşek, ilk kez sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden The Wall Street Journal (WSJ) Türkiye'nin sorularını yanıtladı.

Şimşek, "Çözüm süreci ekonomiyi nasıl etkileyecek ve politik risk priminde düşüş bekliyor musunuz?" soruları üzerine, çözüm sürecinin başarıyla tamamlanmasının, Türkiye'nin ekonomik anlamda sıçrama yapması, büyüme potansiyelinin yükselmesi, kaynakların daha etkin, verimli kullanılması ve uzun vadeli geleceğe yatırılması anlamlarına geldiğini ifade etti.

Bakan Şimşek, çözüm sürecinin başarıyla tamamlanmasının ayrıca, "geçmişte terörle mücadelede harcanan yaklaşık 300 milyar dolarlık kaynağın eğitim, altyapı ve Ar-Ge'ye harcanması, Türkiye'nin pozitif enerjisinin yapısal reformlara odaklanması, bölgesel kalkınmışlık farklarının azalması, ülkenin bölgesel ve küresel siyasi rolünün güçlenmesi" demek olduğunu belirterek, Türkiye'nin daha saygın bir aktör olacağını kaydetti.
Şimşek, "Çözüm sürecinin başarıyla tamamlanması ülkedeki güven ortamının iyileşmesi, politik risklerin azalması demektir. Çözüm sürecinin önemine Standard and Poors (S&P) da yakın zamanda yaptığı not artışında vurgu yapmıştır" değerlendirmesinde bulundu.

"Sadece GAP'a 28 milyar liradan fazla kaynak aktardık"
"Sadece GAP'a 28 milyar liradan fazla kaynak aktardık"

Çözüm süreciyle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne güvenlik gerekçesiyle ertelenen doğrudan yatırımların yeniden gündeme gelip gelmeyeceğine ilişkin soru üzerine Şimşek, son 10 yılda bölgeye rekor düzeyde yatırım yaptıklarını, sadece GAP'a 28 milyar liradan fazla kaynak aktardıklarını bildirdi.
GAP'ın 1,3 milyon kişiye doğrudan istihdam, milli ekonomiye yıllık 6,6 milyar dolar katkı sağlamasını beklediklerini anlatan Bakan Şimşek, şunları kaydetti:
"DAP'ın 1,2 milyon kişiye istihdam yaratacağını ve ekonomiye yıllık 1,4 milyar dolar katkı yapacağını öngörüyoruz. Yeni teşvik sistemi ile yatırımları destekliyoruz. 6. Bölge'de yapılan her 100 liralık yatırıma 116 liralık devlet desteği veriyoruz."

"Vergi oranları bile düşebilir"

Şimşek, "barış süreci bütçeyi nasıl etkiler?" sorusuna, "Bu süreç bütçeye olumlu etki yapacak; terörle mücadele için kullanılan kaynaklar ülkenin uzun vadeli geleceğine aktarılacak. Süreç sayesinde ekonomimiz büyüyecek, yatırımlar artacak. Bu da vergi gelirlerini olumlu yönde etkileyecektir. Süreç ayrıca kara para ve kayıt dışılıkla mücadele alanlarında elimizi daha da güçlendirecektir. Vergi oranları bile düşebilir" yanıtını verdi.

Faiz dışı harcamalardaki artış

Son aylarda faiz dışı harcamalarda gerçekleşen artış eğiliminin neden kaynaklandığı ve bu konuda hangi tedbirlerin alınabileceği sorusu üzerine Şimşek, artışın yapısal olmadığını, bazı ödeme kalemlerindeki dönemsel kaymalardan kaynaklandığını bildirdi.
Yılın ilk 2 ayında sermaye giderlerinde, cari transferlerde ve borç verme kaleminde artış olduğuna işaret eden Şimşek, altyapı yatırımlarındaki artışın, geçen yıldan kalan 2,2 milyar liranın bu yıl ödenmesinden kaynaklandığını ifade etti.

"22 milyar liralık özelleştirme geliri bekleniyor"
"Bu yıl özelleştirme gelirlerine yönelik beklentiniz nedir? Köprü-otoyol ihalesinin ertelenmesi planlarınızı etkiledi mi?" sorusunu da Şimşek, "Yılın ilk 3 ayında özelleştirme gelirlerinden bütçeye 4,9 milyar lira aktararak 4 milyar liralık bütçe hedefinin üstüne çıktık. Hali hazırda sözleşme imza ve onay aşamasında bulunan kuruluşlar için 22 milyar liralık özelleştirme geliri beklenmektedir. Hayır, zaten özelleştirme hedefini yakaladık. Köprü ve otoyolların iptali, hedeflerimize ulaşmada bir engel teşkil etmeyecektir" diye yanıtladı.

"2B'den beklenen gelir 4,8 milyar lira"

Bakan Şimşek, 2B'den beklenen gelir hedefinin ve buradan gelecek paranın nereye aktarılacağının sorulması üzerine 2013 yılı bütçe gelir hedefleri içinde 2B'den beklenen gelirin 4,8 milyar lira olduğunu, gelirin bütçeye aktarılacağını söyledi.
Maliye Bakanı Şimşek, buna karşın son yapılan düzenlemeyle gelirin, bütçe hedefinin bir miktar altında kalabileceğini ifade etti.
Son yasa düzenlemesiyle taksit ödeme süresinin 3-4 yıldan 5-6 yıla çıkarıldığını, taksitlendirmenin faizsiz olacağını aktaran Şimşek, satış fiyatının 400 metrekarenin altında kalan konut amaçlı taşınmazlarda ve tarımsal alanlarda rayiç bedelin yüzde 70'inden yüzde 50'sine indirildiğini bildirdi.

"Avrupa birleşik devletlerinin kurulması gerek"
Güney Kıbrıs Rum kesiminde yaşanan krize ilişkin görüşlerinin sorulması üzerine Şimşek, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Komşularımızın istikrar ve refah içinde olmasını arzularız. Güney Kıbrıs'taki sıkıntılar hiçbir şekilde Türkiye'yi memnun etmez. Kurtarma paketi, Güney Kıbrıs'a nispi bir rahatlama getirmiştir ancak uzun dönemde mali disiplin son derece önemli. Güney Kıbrıs, AB ekonomisinin yüzde 0,1'ini oluşturuyor. Krizin AB'ye doğrudan bir etkisinin olması düşük ihtimal. Güney Kıbrıs'ın 100 bin avronun üzerindeki mevduatlarda yüzde 40'a varan kesinti yapması, AB vatandaşlarında endişe yaratabilir."
Bakan Şimşek, bu konuda Avrupa Merkez Bankası'nın sınırsız likidite sağlamasının piyasaları rahatlattığını, ancak uzun vadede çözüm için yapısal reformun şart olduğunu vurguladı.
Avro Bölgesi'nde her alanda güçlü koordinasyona ihtiyaç olduğunu belirten Şimşek, ancak bunun da yetmeyeceğini, "Avrupa birleşik devletlerinin kurulması gerektiğini" ifade etti.
Maliye Bakanı Şimşek, "Türkiye Güney Kıbrıs'ı kurtarabilir mi? tartışması başladı. Siz öneriye nasıl bakıyorsunuz?" sorusu üzerine Güney Kıbrıs'a yapılacak en büyük yardımın, adada kalıcı bir çözümün tesis edilmesi olacağını bildirdi.

"Yılbaşından bu yana BES'e yaklaşık 270 bin yeni katılımcı girdi"

"Dolaylı vergiler bu kadar yüksekken, tasarrufun artması mümkün olabilir mi?" sorusunu Şimşek, şöyle yanıtladı:
"Türkiye'de vergi sistemine dair bir eleştiriyi kabul etmek gerekirse, o da dolaylı vergilerin payının yüksek olduğudur. Asıl üzerinde durulması gereken konu, dolaylı vergilerin yüksekliğinden çok, dolaysız vergilerin yeterli düzeyde olmamasıdır. Dolaysız vergilerin toplam vergi gelirleri içindeki payının artırılması için Gelir Vergisi reformu gibi çalışmalar yapıyoruz, tasarruf oranlarını artırmaya çalışıyoruz. Bireysel Emeklilik Sistemi'ndeki (BES) yeniden yapılanma, bunun bir örneğidir. BES'de yüzde 25'lik devlet katkısıyla yılbaşından bu yana sisteme yaklaşık 270 bin yeni katılımcı girdi."

"Kayıt dışı ekonomiyle mücadelede önemli başarı sağladık"
Bakan Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadelede yapılan çalışmalara ilişkin soru üzerine de kayıt dışı ekonomiyle mücadelede önemli başarı sağladıklarını, son 10 yılda kayıt dışılığı önemli ölçüde azalttıklarını bildirdi.
Yapılan uluslararası çalışmalara göre, Türkiye'deki kayıt dışı ekonominin milli gelire oranının son 10 yılda yüzde 32'den yüzde 27'ye gerilediğine dikkati çeken Şimşek, benzer şekilde kayıt dışı istihdamın da son 10 yılda yüzde 52'den yüzde 39'a gerilediğini ifade etti.
Şimşek, hedeflerinin Türkiye'de kayıt dışı ekonominin büyüklüğünü yüzde 19'luk AB ortalamasına indirmek olduğunu kaydetti.

"Gelir Vergisi'nin milli gelir içindeki payı oldukça düşük"

"Milli gelir bu kadar hızlı büyürken, çalışanlar hariç ödenen Gelir Vergisi'ndeki artışı yeterli buluyor musunuz?" sorusu üzerine Şimşek, Gelir Vergisi'nin milli gelir içindeki payının yüzde 4 civarında olduğunu, bu oranın da oldukça düşük kaldığını belirtti.
Amaçlarının vergi oranlarını artırmadan vergi tabanını genişletmek ve herkesten geliri ile orantılı, makul düzeyde vergi almak olduğunu belirten Şimşek, yeni Gelir Vergisi Kanunu'nun, vergi tabanını genişletme konusunda önemli bir adım olacağını bildirdi.
Maliye Bakanı Şimşek, Twitter'daki röportajını, "Güzel oldu... Herhalde bir ilk... Tekrar WSJ'ın Türkiye ofisi hayırlı olsun. Congratulations!" diyerek bitirdi.

(Kaynak: Dünya Gazetesi | 06.04.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM