Bakanlığın kapattığı mührü açarsanız cezasını ödersiniz!..
Çalışanlar için hayati tehlike var ise, bu da iş yerindeki bina ve eklentilerinde, çalışma ortamında, işle bağlantılı ekipmanlarda ya da çok tehlikeli iş yerlerinde maden, metal, yapı işlerinde, kimyasalla ilgili iş yerlerinde büyük endüstri çapında kazalara neden olursa, risk değerlendirilmesi yapılmamış ise işin durdurulmasına karar verilir, tekrar çalışması için de bu riskler ortadan kaldırılması beklenir.
Bununla ilgili dayanak 6331/25. Maddesi dikkate alınmıştır. Kanundaki ilgili maddeyi uygulama adına Bakanlıkça Yönetmelik hazırlanmış olup, 5/3/2004 tarihli ve 25393 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İşyerlerinde İşin Durdurulmasına veya İşyerlerinin Kapatılmasına Dair Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.
30/03/2013 Tarihli RG yayımlanarak yeni yönetmelik İşyerlerinde İşin Durdurulmasına Dair Yönetmeliğe göre işlem yapılacaktır. Üç müfettişten oluşan heyet iş yerinde işin bir bölümünü veya tamamını durdurmaya karar vermeye yetkili kılınmıştır. Heyetin iş yerinin bir bölümünde veya tamamında işin durdurulması kararı vermesi halinde karar, ilgili valiliğe ve iş yeri dosyasının bulunduğu il müdürlüğüne bir gün içinde gönderilir. İş durdurma işlemleri sırasında zor kullanılmasını gerektiren durumların varlığı halinde, Polis ve Jandarmadan yardım alınır. İşin durdurma kararı 24 saat içinde mülki idare amiri olan Vali ya da Kaymakam tarafından yerine getirtilir.
İş yerinin bir bölümü veya tamamında iş durdurulur. Durdurma kararına ilişkin mühürleme işlemi mülki idare amirinin emriyle gerçekleştirilir. Durumu belirleyen bir tutanak düzenlenir. Düzenlenen tutanağın bir nüshası iş yeri dosyasına konulmak üzere ilgili il müdürlüğüne gönderilir. Durdurmayla ilgili belgeler il müdürlüğünde saklanır.
İŞVERENİN İTİRAZ HAKKI
İşverenin, mühürlemeye karşı itiraz hakkı vardır: Durdurma kararına karşı işverenin yerel iş mahkemesinde, bu kararın yerine getirildiği tarihten itibaren altı iş günü içinde itiraz hakkı vardır. İş mahkemesine itiraz işin durdurulması kararının uygulanmasını durdurmaz. Mahkeme itirazı öncelikle görüşür ve altı iş günü içinde karara bağlar. Kararlar kesindir. İş mahkemelerinin işin durdurulması kararlarının kaldırılmasına dair kararları, uygulanmak üzere, il müdürlüğünce mülki idare amirine intikal ettirilir. Mülki idare amirinin emriyle iş yeri açılır. Duruma ilişkin tutanaklar il müdürlüğüne intikal ettirilerek iş yeri dosyasında saklanır.
Mühür nasıl kaldırılır: 1) İşin durdurulmasına sebep olan hususları yerine getiren işveren, durdurma kararının kaldırılması için ilgili il müdürlüğüne yazılı talepte bulunur. Durdurmaya sebep hususları gidermeye yönelik yapılan çalışmaları, alınan veya revize edilen iş ekipmanlarına ait bilgi, belge ve yeterlilik sertifikalarını, tedbirlerin alındığı bölgelerin fotoğraflarını ve iş yeri risk değerlendirmesini içeren bir dosya talebin ekinde, aynı zamanda bu dosyanın elektronik ve benzeri ortama aktarılmış hali il müdürlüğüne sunulur.
2) İl müdürlüğü talebi aynı gün elektronik ve benzeri ortamda sunulan eklerle beraber Kurul Başkanlığına iletir.
3) İşverenin bildirimi üzerine müfettiş tarafından yapılan inceleme sonucu düzenlenen raporda, durdurma kararına neden olan hususların giderildiğinin belirtilmesi halinde, heyet tarafından belirtilen usuller çerçevesinde gerekli inceleme yapılır ve bildirimin yapıldığı tarihten itibaren en geç 7 gün içerisinde karar verilir.
4) Heyetin durdurmanın kaldırılmasına karar vermesi halinde karar, mülki idare amirine ve ilgili il müdürlüğüne bildirilir. Mülki idare amirince söz konusu kararın gereği kendisine intikalinden itibaren 24 saat içerisinde yerine getirtilir.
5) Müfettiş tarafından yapılan inceleme sonucunda durdurma kararına sebep olan hususların giderilmediğinin tespit edilmesi halinde ise durdurma kararının devamı yönünde alınan karar, ilgili raporla beraber işverene tebliğ edilmek ve iş yeri dosyasında saklanmak üzere ilgili il müdürlüğüne iletilir.
İDARİ PARA CEZASI
Mühürlü iş yerinde çalışanlar maaşlarını tam alır: İşveren, işin durdurulması sebebiyle işsiz kalan çalışanlara ücretlerini ödemekle veya ücretlerinde bir düşüklük olmamak üzere meslek veya durumlarına göre başka bir iş vermekle yükümlüdür.
İzinsiz mühürü kaldıran İPC (İdari Para Cezası) öder: İş yerinin bir bölümünde veya tamamında verilen durdurma kararına uymayarak durdurulan işe devam ettirmek halinde 10.780 TL.
Çalışanına maaş ödemezse İPC öder: İşin durdurulması sebebiyle işsiz kalan çalışanlara ücretlerini ödememek veya uygun başka iş vermemek halinde 1078 TL.Tekrarı halinde her ay için 1078 TL öder.
Bu yazının hazırlanmasında emeği geçen SG Uzmanı Vedat İlki Bey’e çok teşekkür ederiz.
(Kaynak: Türkiye Gazetesi | 04.04.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.