BASINDAN YAZILAR
İlişiksizlik Belgesi Kalktı Mı? / İbrahim Işıklı - MuhasebeTR

İlişiksizlik Belgesi Kalktı Mı? / İbrahim Işıklı

 İnşaat işlerinde ve ihale konusu işlerde yapılan iş için yeterli tutarda SGK primi bildirilip bildirilmediği konusunda asgari işçilik uygulaması getirilmişti. Böylece hem çalışanların sosyal güvenlikleri sağlanmış ve hem de SGK önemli bir gelir kapısına kavuşmuştur.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 2012/12 sayılı Genelgesi'nde yer alan "Yapı kullanma izni vermeye yetkili idarece, yapı kullanma izin belgesi başvurusu esnasında başvuru sahibinin dilekçesi veya idare tarafından hazırlanmış matbu form ile yapının ruhsat ve eklerine uygun olduğu ve kullanılmasında fen bakımından mahzur görülmediğine ilişkin fenni mesul veya yapı denetim kuruluşu raporları dışında herhangi bir belge istenmeyecektir" ibaresi sanki ihale ve inşaat işlerinde asgari işçilik bildiriminin kalktığı şeklinde değerlendirilmektedir. Bu da uygulamada işverenler arasında tereddütlere yol açmaktadır.
5510 sayılı Kanun'un "Prim ve idari para cezası borçlarının hakedişlerden mahsubu, ödenmesi ve ilişiksizlik belgesinin aranması" başlıklı 90'ıncı maddesinde; "Valilikler, belediyeler, il özel idareleri ve ruhsat vermeye yetkili diğer merciler tarafından, geçici iskân veya yapı kullanma izin belgesi verilmeden önce yapılan inşaat dolayısıyla, diğer kamu idareleri ile döner sermayeli kuruluşlar, kanunla kurulan kurum ve kuruluşlar ve bankaların ise Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenecek işlemlerinde kuruma borçlarının bulunmadığına dair ilgililerden kurumca düzenlenmiş bir belgenin istenmesi zorunludur.
Bu maddede belirtilen yükümlülükler yerine getirilmeden hak ediş ödenmesi, kesin teminatın iade edilmesi veya geçici iskân izin belgesi ve yapı kullanma izin belgesi verilmesi veya diğer işlemlerin gerçekleştirilmesi hallerinde, ilgililer hakkında genel hükümlere göre idarî ve cezaî işlem yapılır" ibaresi halen yürürlüktedir ve bir genelge ile yasa hükmünün kaldırılması mümkün olmayacaktır. Söz konusu ibarenin devamında nelerin istenilmeyeceği söz konusu maddede tek tek sayılmasına rağmen SGK'dan ilişiksizlik belgesi istenilmeyeceğine dair bir hüküm konulmamıştır.
Buna göre, kamu idareleri ile döner sermayeli kuruluşlar ve bankalar, ihale yolu ile yaptırılan her türlü işleri üzerine alanları ve bunların adreslerini onbeş gün içinde SGK'ya bildirmekle yükümlüdür.
İşverenlerin hak edişlerinin, SGK'ya ihale konusu işin yapıldığı süreye ilişkin prim ve her türlü borçlarının olmaması kaydıyla ödenmesi, kesin teminatlarının ise ihale konusu işle ilgili olarak Kuruma borçlarının bulunmadığının tespit edilmesinden sonra iadesi esastır.
Hak edişlerin ödenmesi ve prim borçlarının teminata karşılık tutulmasına ilişkin işlemlerin usûl ve esasları, Bakanlar Kurulunca çıkarılacak yönetmelikle tespit edilir.
Valilikler, belediyeler, il özel idareleri ve ruhsat vermeye yetkili diğer merciler tarafından, geçici iskân veya yapı kullanma izin belgesi verilmeden önce ilgililerden yapılan inşaat dolayısıyla; diğer kamu idareleri ile döner sermayeli kuruluşlar ve bankaların, Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenecek işlemlerinde Kuruma borçlarının bulunmadığına dair SGK'nca düzenlenmiş bir belgenin istenmesi zorunludur. Belki SGK Başkanlığının bu konuyla ilgili bir açıklama yapması da doğru olacaktır.
Bu maddede belirtilen yükümlülükler yerine getirilmeden hak ediş ödenmesi, kesin teminatın iade edilmesi veya geçici iskân izin belgesi ve yapı kullanma izin belgesi verilmesi veya diğer işlemlerin gerçekleştirilmesi hallerinde, ilgililer hakkında genel hükümlere göre idarî ve cezaî işlem yapılacağı tabiidir.

(Kaynak: Dünya Gazetesi | 03.04.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM