Başlık bana ait değil.Yazının ilerleyen kısımlarında neden bu başlığı kullandığımı anlayacaksınız.
Birkaç gün önce SGK geniş katılımlı bir toplantı yapıldı.
Sosyal Güvenlik Yüksek Danışma Kurulu Toplanmıştır.
Sosyal Güvenlik Yüksek Danışma Kurulu Nedir?
5502 sayılı Kanunun 26’ıncı Maddesinde tanımlaması yapılmıştır.
Sosyal Güvenlik Yüksek Danışma Kurulu; Bakanın başkanlığında, Başkan ile Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı ve Hazine Müsteşarlığı tarafından, en az genel müdür düzeyinde, görevlendirilecek birer temsilciden, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürü, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürü, Özürlüler İdaresi Başkanı, Üniversitelerarası Kurul tarafından fakültelerin çalışma ekonomisi, sosyal güvenlik ve/veya iş hukuku bilim dallarından seçilecek bir öğretim üyesi, Genel Kurula üye gönderen kuruluşların başkanları ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türk Tabipleri Birliği, Türk Diş Hekimleri Birliği, Türk Eczacılar Birliği, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, Türkiye Serbest Muhasebeci, Malî Müşavirler ve Yeminli Malî Müşavirler Odaları Birliği başkanlarından, Bakan tarafından uygun görülecek kişiler veya kurum temsilcilerinden oluşur.
Sosyal Güvenlik Yüksek Danışma Kurulu, sosyal güvenlik politikaları ve uygulamaları konularında görüş bildirir.
Kurul yılda bir kez en geç Mart ayı sonuna kadar, Bakan tarafından tespit edilen gün ve gündeme göre toplanır. Kurulun sekreterya hizmetleri Başkanlık tarafından yerine getirilir. Kurulun çalışma usûl ve esasları çıkarılacak bir yönetmelikle düzenlenir.
Bu senede Mart ayının son günlerinde bu toplantı yapılmıştır.
Başlığa gelmeden önce bu konuda ne kadar haklı olduğumuz bir kez daha teyit edilmiş oldu.
SGK Şeflerimiz sıkıntılı idi.Hakları ellerinden alınmakla kalmamış,kurum içi atamalarla ilgili sınavlar ertelenmiş,ilerlemenin önü kapatılmış,özlük haklar ellerinden alınmış.Maddi yönden kayıpları var iken,manevi yönden ise ilerlemenin önü kapatılmış,kariyer alanında ilerleme durdurulmuş,Yüksek Lisans,Mastır düzeyi çalışmalar karşılığını bulamamıştır.
Kısacana çalışanların motivasyonu yok edilmiştir.
İcra Memurları SGK Milyarlarının tahsilatı için çaba sarf ederken darp edilmiş,yılmamış SGK alacağını kutsal saymış,fakat uzmanlık hakları ellerinden gitmiştir.
Denetmenler ise SGK kayıt dışılığına son noktayı vurmak için çırpınırken, iş üstüne iş yüklenerek asli işlerini yapamaz hale gelmiştir.
İşveren servisi çalışanları için uzmanlık haklarından söz bile edilemez hale gelmiştir.
Memurlar ise aşan iş yükü altında ezilirken mesai,ikramiye hakları da 666 KHK buhar olmuştur.
Taşradaki SGM çalışanlar ise bırakın özlük haklarını yol,yemek paralarını cepten vermeye başlamışlardır.
Biz bunları sayfalarımıza taşıdığımız da üç maymunları oynadılar.
Oysa şimdi bakın aşağıdaki satırlar ve başlığın sahibi Danışma Kurulunda SGK yetkililerine nasıl bir mesaj veriyor.
***
Sosyal Güvenlik Kurumu Yüksek Danışma Kurulu toplantısına Genel Başkanı Fahrettin Yokuş yaptığı konuşmayla damgasını vurdu. İlkeli sendikacılığın ne olduğunu herkese bir kez daha hatırlattı.
27 Mart 2013 tarihinde Ankara’da düzenlenen Sosyal Güvenlik Kurumu Yüksek Danışma Kurulu toplantısına, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Fatih Acar, SGK Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, SGK yönetimi ve Türkiye Kamu-Sen adına, Türk Büro-Sen Genel Başkanı ve Türkiye Kamu-Sen Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Fahrettin Yokuş katıldı.
Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, “Türkiye Kamu - Sen olarak, Sosyal Güvenlik ve SGK’yı ilgilendiren konularda yapılan tüm toplantılara katılarak düşüncelerimizi ve çözüm önerilerimizi belirtmeye çalışıyoruz” diyerek konuşmasına başladı.
DEVLET VATANDAŞA VERDİĞİ ÖNEMİ SOSYAL GÜVENLİK İLE GÖSTERİR
Yokuş, “Sosyal Güvenlik, toplumumuzu ayakta tutan, yoksulluğa karşı koruyan, hastalık sakatlık, işsizlik, ölüm ve yaşlık gibi durumlar için vatandaşlarımıza güvence teşkil eden önemli bir sistemdir. Toplumun tüm fertlerinin gelecek kaygısı taşımadan devlet tarafından korunup gözetilmesi ve güvence altına alınması o devletin vatandaşına verdiği değeri ortaya koyması açısından önemlidir.
Bu hayati hizmetleri topluma sunmakla mükellef olan SGK’da önce kendi işleyişinde, sonrada sunduğu hizmet bakımından kaliteyi, etik değerleri, adaleti ve güveni yakalaması son derece önemlidir. 75 milyonluk bir kitleye karşı adil, erişilebilir ve güvenli hizmet sunma gayreti içinde olan bir kurumdan kendi çalışanları için de benzer bir ortam yaratması beklenen bir durumdur” dedi.
7 YILDA 7 BAŞKAN HANGİ KURUMDA DEĞİŞİR
SGK’nın tek çatı altında birleştiği 2006 yılından bu yana geçen 7 yıllık sürede tam 7 kez başkan değiştiren bir kurum olduğunu belirten Genel Başkanımız Yokuş, “istikrarlı bir yapı ve kurum kültürü oluşturması beklenemez. Bu durum bir anlamda SGK’ya yapılan siyasi müdahalenin ortaya koyması açısından son derece önemlidir. Ne yazık ki, istikrarsızlık yalnızca idari yönetimle sınırlı değildir. Sosyal Güvenlik reformu adı altında yapılan düzenlemelerin üzerinden bu denli kısa süre geçmiş olmasına rağmen çıkartılan kanunların bir çok maddesi değiştirilmiştir.
Uzun yıllar ülke vatandaşına hizmet etmek, sosyal güvenlikteki bütün sorunları çözmek gayesiyle köklü bir reform, güzel günlerin habercisi vaatleriyle çıkartılan bir kanunun daha 5. Yılı tamamlanmadan 10 larca maddesi değişiyorsa, bu kanunun hazırlanışında bir yanlışlık olduğunu gösterir” dedi.
SAĞLIKTA ADIM BAŞI PARA ÖDÜYORUZ
Fahrettin Yokuş, “Yapılan değişiklerle özellikle sağlık hizmetlerinin özel sektör eliyle gördürülmesini engelleyecek politikalar yerine, kurumun sağlık harcamaları artmış kaynaklar özel hastanelere aktarılmıştır. Sosyal Güvenlik sistemindeki finansal açığı kapatmak üzere kurgulanan reform, vatandaştan alınan katkı payına rağmen, sistemin açıklarını kapatmayı başaramamıştır.
Biz Türkiye Kamu-Sen olarak, 2008 yılında söylediklerimizde ne denli haklı olduğumuz bugün görüyoruz. O günden farklı olarak bu gün yazılan her reçete başına para ödüyoruz. Belli sayının üzerinde ilaç alırsak fazladan reçete parası istiyoruz. Ayakta tedavilerde dahil katkı payı ödüyoruz. Hastanede birden fazla serviste muayene olmamız durumunda katkı payı ödüyoruz. 18 yaşını aşmış okumayan çocuklarımız için genel sağlık sigortası primi ödüyoruz. Hastaneye belli bir defadan fazla başvurmamız halinde para ayrıca ödüyoruz. Gözlük, gözlük camı, işitme cihazlarında gelinen son noktayı saymayacağım” dedi.
EK ÖDEMELER EMEKLİ AYLIKLARINA YANSITILSIN, İŞÇİ-MEMUR ÜCRETLERİ ARASINDAKİ ÜCRET UÇURUMU GİDERİLSİN
Genel Başkanımız konuşmasının devamında, “Emeklilik yaşı yükseltildi. Emekli aylığına bağlama oranları düşürüldü. Ama Sosyal Güvenlik açıkları azalmak yerine arttı. Çünkü kurumun kaynakları anlaşmalı özel hastanelere gitti. Türkiye de memur emeklileri büyük bir haksızlığa uğruyor. Devlet memurlarının çalışırken aldıkları maaşlar ile emekli olduktan sonra aldıkları maaşlar arasında çok büyük farklılıklar oluşuyor. Biz bu reformu niçin yapmıştık. Çalışma hayatında ve emeklilikte norm ve standart birliği için yapmıştık. Nerde kaldı bizim norm ve standart birliğimiz.
Memurların çalışırken aldıkları ek ödemeler emekliliğe sayılmıyor. Ama aynı sosyal Güvenlik yasamızda, 2008’den sonra işe giren memurların ek ödemeleri, ek gelirleri emekliliğe esas. Şimdi 2008 öncesi memur farklı, 2008 sonrası memur farklı. Nerde kaldı norm ve standart birliği. Bununda ötesinde işçi ve memur maaşları ve emeklilik ücretleri arasında ki farklılık her geçen gün artarak devam ediyor. İşçi ve memur emeklilik ücretleri arasında, memurun tahsili de önemli değil aradaki fark %15 ile %80 arasında. Bütün bu olumsuzluklar defalarca dillendirilmesine rağmen hala bir çözüm bulunamamıştır” dedi.
SGK ÇALIŞANI MUTLU DEĞİL
SGK çalışanının mutlu olmadığını dile getiren Yokuş, “Sayın Başkan vatandaş memnuniyeti %75’e ulaştı dedi. Bu manada SGK çalışanını kutluyorum. SGK çalışanına sicil numarasını girmek suretiyle uyguladığını ankette ise hepsi mecburen memnunuz dedi. Biz de bir araştırma yaptık, sorduk. Maalesef Sayın Bakanım, 3249 kişi ankete katıldı. %82’si kurum yönetimi adil değil, %92’si hak ettiği yerde olmadığını söylüyor. Eğer çalışanı memnun edemezseniz vatandaşı mutlu edemezsiniz” dedi.
SGK’DA LİYAKAT YOK
“2008’den bu yana kurumda liyakat yok atamalarda adalet yok. Üzülerek ifade ediyorum, 20 senelik sendikacıyım böylesi çok ender görülüyor. Bir SGK çalışanı şeflik sınavına giriyor. 38 puanla şef olamıyor ama bu arkadaşımız il müdür yardımcısı oluyor. Arada 4 ünvan var. Şef olamayanın, il müdür yardımcısı yapıldığı kurumda hangi adaletten bahsedeceğiz?
Atama Yükselme Yönetmeliği’nin sınavsız hale getirilmesine Sayın Bakanım bende karşıyım demişti. Şimdi karşı olduğu yönetmelik Danıştay 5. Dairesinin kararı ile durduruldu, mahkemeden döndü. Bu karara uyulmuyor. Bütün kurumlara soruyoruz, kimleri atadınız diye bir tek SGK cevap vermiyor.”
BURASI HUKUK DEVLETİ İSE BİZ ADALET İSTİYORUZ
Kurumun eski başkanları da dinledi tüm bu söylenenleri ama değişen bir şey olmadı. Buradan SGK Başkanına bir çağrım var hayırlı olsun yeni göreviniz. Eski başkanlar gibi sakın beyaz sayfa açacağız deyip sizde kirletmeyin. Bize deyin ki biz siyasi irade ne isterse onu yaparız ya da biz adaletle hukukla, insanları ayrılmadan tüm memuru tüm vatandaşı kucaklar görevimizi yapar tarihe geçeriz deyin bizde sizin yanınızda olalım. Bu kurumu olması gerektiği gibi bir kurum yapalım. Kurumun çalışanı, baskılardan tehditlerden kurtulsun, ben 75 milyon şerefli Türk vatandaşının hizmetindeyim diyebilsin, en kısa zamanda sınavsız atadığınız kadrolara da sınav açın ki, hak yerini bulsun. Bizde sürekli bunu dile getirmeyelim. Bizi de bu yükten kurtarın” dedi.
BAKANDAN CEVAP
Sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin konuşmalarının ardından Bakan Faruk Çelik söz alarak, gündeme getirilen konular hakkında ki tüm düşünceleri, önerileri ve istekleri dikkate alacaklarını ifade etti. Genel başkanın konuşmasında değindiği Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği sınavına ilişkin olarak ise, Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği sınavının açılması yönünde çalışma yaptıklarını belirtti.
27/03/2013/TÜRK BÜRO -SEN
***
Ben de açık yüreklilik ile SGK çalışanlarının sorunlarının dile getiren Başkanı kutluyorum
Şimdi gözler Çalışma Bakanımız Sn. Faruk Çelik'e çevrildi.
Bu konularda duyarlı yaklaşımları olan Sn.Bakanımız umarım çözüm odaklı öneriler geliştirerek,SGK asık yüzlerini gülümsetmeyi başaracaktır.
(Kaynak: Alitezel.com | 29.03.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.