"Bütün memurlara rotasyon" yazımız, kamu personelinin gündemini epey ısıtmışa benziyor. Gelen yorumları kabaca iki grupta toplayabiliriz:
'Üç yılda bir il değiştiren memurda aile düzeni ve motivasyon kalır mı' diyenler ve 'Polis ve askere varsa bütün memura rotasyon olmalı' diyenler.
Tabii işin bir de hükümet tarafından görünen kısmı var. Yürütmenin başısınız, ülke genelinde kamu hizmeti yürüteceksiniz ama bazı illerde aşırı yığılma varken bazı illerde de personel açığınız var. Ne yapacaksınız? Elbette yığılmayı dağıtacak ve personel açığını kapatacak tedbirler alacaksınız.
İşte bunun için daha önce sözleşmeli personel ve çakılı kadro gibi seçenekler denendi fakat soruna çözüm getirmedi. Şimdi ise rotasyon yani üç-dört yılda bir bütün memurların görev yerinin değiştirilmesi seçeneği masada.
Sendikalar rotasyon konusuna oldukça mesafeli duruyor ve bunun yerine belirli bölgelerde daha yüksek ücret ödenmesi alternatifini öne sürüyorlar. Fakat buna da Maliye'nin çok sıcak bakmadığını biliyoruz. Yani tam olarak aşağısı sakal, yukarısı bıyık durumu. Umarız herkes için tatmin edici bir yol bulunur.
Açıköğretim öğrencisi de maaş alır
Soru: Sadettin Bey, babam belediyede devlet memuru iken vefat etti. Anneme ve bana dul/yetim aylığı bağlandı. Ben Ege Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Y.O'da okurken 02.01.2010 tarihinden itibaren kayıt yenilemediğimden bu okuldaki kaydım silindi.
Diğer taraftan 22.09.2008 tarihinden itibaren Açıköğretim Fakültesi İktisat bölümüne kaydoldum. Ancak Ege Üniversitesi'ndeki kaydımın silinmesi sebebiyle 02.01.2010 tarihi itibariyle yetim maaşım kesildi. Oysa açık öğretime devam etmem sebebiyle aylık almam gerekmiyor mu? Burak A.
Cevap: Burak Bey, Emekli Sandığı Kanunu gereği yükseköğrenime devam eden yetim çocuklara 25 yaşını dolduruncaya kadar aylık ödenir. Bu anlamda Açıköğretim Fakültesi de yüksek öğrenim kapsamındadır. Ancak bir yükseköğrenimi bitirdikten sonra ikinci bir yükseköğrenime başlanması halinde 25 yaşınızı doldurmamış olsanız bile aylık ödenmez.
Fakat sorunuzdan anladığım kadarıyla siz Ege Üniversitesi'ndeki bölümü bitirmemişsiniz. Kayıt yenilemediğiniz için ilişiğiniz kesilmiş. Dolayısıyla birinci yükseköğrenimden mezun olmadığınız için Açıköğretim sizin için ikinci diploma anlamına gelmiyor. Bu konuda doğrudan SGK Kamu Görevlileri Emeklilik Hizmetleri Daire Başkanlığı'na başvurursanız, bir yanlış anlama varsa düzeltilecektir.
Babanız 3.600 günü tamamlamalı
Soru: Sadettin Bey, babam 1960 doğumlu ve 1977 yılında sigorta girişi var. Şu an askerlik borçlanması hariç toplam 1380 günü var. Askerlik borçlanması 550 gün kadar. En kısa şekilde emekli olabilmesi için bir yol var mıdır?
Eksik olan günleri ödeyerek emekli olması mümkün mü? Yusuf T.
Cevap: Yusuf Bey, babanız askerliğini borçlanır ve üzerine SSK (4/a) kapsamında prim ödeyerek 3.600 günü tamamlarsa hemen emekli olabilir. Bundan daha kısa sürede emekli olma imkanı bulunmuyor. Geriye dönük olarak sadece askerlik borçlanmasını ödeyebilir. Diğer eksik günlerini bundan sonra prim ödeyerek doldurabilir.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 29.03.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.