BASINDAN YAZILAR
İkinci El Binek Otomobilde KDV Oranı Ne? / Osman Arıoğlu - MuhasebeTR

İkinci El Binek Otomobilde KDV Oranı Ne? / Osman Arıoğlu

 Birçoğunuz bu soru da nereden çıktı, bir tereddüt mü var diye düşünebilir. Evet, esasen bir tereddüt yok ama ikinci el binek otomobilde duruma göre değişen birden fazla KDV oranı söz konusu. O da ne demek diyebilirsiniz ama aslında durum gerçekten böyle. İkinci el binek otoda KDV oranı satıcının kimliğine ve satış zamanına göre değişiyor.
Buna göre üç KDV oranı söz konusu.
* Yüzde 0
* Yüzde 1
* Yüzde 18
Öncelikle bilinen genel durumdan bahsedelim. Vatandaş olarak aldığınız binek otomobilin ikinci el satışını yapıyorsanız KDV oranı sıfır. Yani KDV yok. Aracınızı ne zaman satarsanız satın durum değişmiyor. Galeriden aldığınız gün veya yıllar sonra satmanız durumu değiştirmiyor. Önemli olan araç sizin adınıza tescil edildi mi, ona bakılıyor.
Şayet bir vergi mükellefi, işletmenin envanterine kaydettiği binek otomobilini ikinci el satışa sunuyorsa; burada KDV oranı yüzde 1’dir. Yine herhangi bir süre ile bağlantı söz konusu değil. İster aldığı aracı aynı gün satsın, ister daha sonraki herhangi bir tarihte satsın durum değişmeyecektir.
Buna karşılık, bir araç kiralama şirketi satın aldığı aracı iki yıl içerisinde satarsa uygulanacak KDV oranı yüzde 18, iki yıldan sonra satarsa yüzde 1 olacak. 2008 yılı başına kadar araç kiralama şirketleri için de böyle bir farklılık söz konusu değildi. Yani onlar da aldıkları aracı ne zaman satarlarsa satsınlar KDV oranı yüzde 1 idi.

Ortada bir karışıklık var mı?

Şimdi diyebilirsiniz ki, bunun nedeni ne, bu bir karışıklık yaratmıyor mu?
Aslında ilk başta kafa karışıklığına yol açan bu farklı KDV oranı uygulamasının çok haklı bir nedeni var. Ancak biz bu haklı nedenin daha iyi anlaşılması için biraz teknik olma pahasına önce genel KDV uygulamasını hatırlatalım. Bir vergi mükellefi işletmesine aldığı bir mal için ödediği KDV’yi indirim, sattığı mal veya hizmet için tahsil ettiği KDV’yi de hasılat KDV olarak yazar. Ay sonunda hasılat KDV’nin indirim KDV’yi aşan kısmı var ise bu tutar ödenecek KDV olur ve beyanname ile vergi dairesine bildirilir ve ödenir.
Oysa, işletme envanterine dahil olan binek otomobillerin satın alınmasında ödenen KDV indirim konusu yapılamıyor. Bunun tek istisnası araç kiralama şirketleridir. Daha açık deyimiyle, araç kiralama şirketleri için alınan otomobiller işletmeye alınan diğer mal veya demirbaşlar gibi prosedüre tabidirler. Yani bunlar için ödenen KDV indirim konusu yapılır.
Eski uygulama zamanında bazı durumlarda otomobil şirketleri veya galerileri bu durumu biraz kötüye kullanma yoluna gittiler. Bunlar galerinin yanına bir de araç kiralama şirketi alarak rakiplerine göre sıfır aracı önce araç kiralama şirketine, oradan da gerçek alıcıya fatura etmek suretiyle yüzde 17’lik bir avantaj sağlayabiliyorlardı. Vergi idaresi bunun iyi niyeti suistimal boyutuna geldiğini görmüş olacak ki, binek otomobillerin ikinci el satış KDV’lerinde değişikliğe gitti.

2 yıl sonraki satışta oran yüzde 1

Otomobili gerçek anlamda kiralama şirketi için alanlar zaten en az iki yıl kullanırlar varsayımından hareketle de, iki yıl sonra satışlarda KDV oranı herhangi bir şirketin binek oto satışı ile aynı şekilde korunmuş oldu. İdare kötüye kullanımı önlemek için böyle bir tedbir alma yoluna gitti. Bunun sonucunda da aynı mahiyetteki aracın KDV’si satıcının kimliğine göre değişir hale gelmiş oldu.

(Kaynak: İto Gazetesi | 25.03.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM