BASINDAN YAZILAR
Sigortasız İşçi Çalıştırma Okul Aile Birliklerini Vurdu / Vedat İlki - MuhasebeTR

Sigortasız İşçi Çalıştırma Okul Aile Birliklerini Vurdu / Vedat İlki

 Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yapılan denetimlerde sigortasız işçi çalıştıran okullara yüklü cezalar kesilmesi Milli Eğitim Bakanlığı'nı harekete geçirdi.

Sigortasız çalıştırılan ya da maaşı ödenmeyen kişilerin okullara açtığı davalar hak sahipleri tarafından kazanılıyor. Kayıtdışılık okullara maliyeti, 40 ila 70 bin liraya kadar ceza ile karşı karşıya kalması üzerine okul müdürlerini uyaran MEB, sigortasını ve maaşını ödeyemedikleri temizlik görevlisini çalıştırmamalarını istedi.

Okullara yazı gönderen il milli eğitim müdürlükleri, istihdam edilen kişilerin mutlaka maaş ve sigortalarının ödenmesi gerektiğini vurguladı. Okullarda yaşanan ‘sigortasız işçi’ sorununa Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) el attı. Okul müdürlerini uyaran bakanlık, sigortasını ve maaşını ödeyemedikleri temizlik görevlisini çalıştırmamalarını istedi.

Okul aile birlikleri ile okul idareleri, ilkokul ve liselerde temizlik, okulöncesi kurumlarda ise yardımcı personeller görevlendiriyor. İşe alınan personelin maaşları velilerden toplanarak ödenirken sigortaları yaptırılmıyor. SGK ise gerek şikâyet gerekse yapılan denetimlerde sigortasız çalıştırılan işçiler için okullara ceza kesiyor.(Basından)

 

MEB bağlı okullarda yardımcı hizmetler bünyesinde görevliler yeterince olmadığı için bu hizmetler genelde  okul aile birliklerince firmalardan temin edilir yada kendi bünyelerince işçi çalıştırma suretiyle yerine getirilir.

Okul Aile Birliği Yönetmeliğinde bu yetki;

6.Maddenin(d) bendinde belirtilmiştir.

‘’Okulun ihtiyaçlarını karşılamak için mal ve hizmet satın almak, bu hizmetlere ilişkin sosyal güvenlik primi, vergi ve benzeri ödemelerin yapılmasını sağlamak.’’

Burada okul aile birliği başkanı aynı zamanda işveren sıfatına sahip olmaktadır. Okul müdürleri de denetlemek ile sorumludur. İl ve İlçe MEB müdürlükleri  bunların işlevlerinden sorumludur.

Çocuklarımızın ana sınıflarında çoğu zaman kadrolu yardımcı personel sayısı az olduğu için öğretmenlere yardımcı olması adına bayan personeller alınır.

Okul kapılarına Güvenlik Görevlisi, Okul içinde Tuvalet, Koridor temizliği için yardımcı personel temini yoluna gidilir.

Okul Aile Birlikleri gelirleri bağış esasına dayanır yada okul kantin kira gelirleri ile bu hizmetleri giderme yolunu seçerler.

Okul aile birlikleri Güvenlik, Temizlik, Bakım Onarım gibi işlerde çalıştıracakları kişileri firmadan temin etmeleri durumunda üst ve alt işveren sıfatı ile de sorumlulukları vardır.

Her ay kesilen faturanın karşılığında;

a)Çalışan işçilerin vergi muhtasarlarını istemeleri gerekir.

b)Çalışanlara ait SGK APHB almaları gerekiyor.

c)Vergi ve Sigorta Primlerinin ödemelerine ait makbuzları firmadan temin etmeleri gerekiyor.

Kısacana hizmeti satın aldıkları firmayı düzenli bir şekilde kontrol etmek ile yükümlüler.

Çoğu zaman ise bu hizmetleri okulun açık olduğu dönemlerde Eylül-Haziran aylarında kendi imkanları ile kendileri karşılamaktadırlar.

Bunların sigortalarını, vergilerini kendileri ödemek zorunda olurlar.

Okul Aile Birlikleri temizlik personeli, güvenlik personeli bulundurmak isterler ise öncelikle 5510 sayılı SS ve GSSK göre İşyeri Sigorta numarası alacaklar, e-bildirge şifresi almaları gerekiyor. Sigortalı işe giriş bildirgesi ile çalışan sigortalıları bildirecekler, çalıştıkları döneme ait olmak üzere APHB vereceklerdir.

5510 sayılı SS ve GSSK emrettiği hükümleri yerine getirmek zorundalar.

Çalışan kişilerle ilgili 6098 sayılı Borçlar Kanununa göre Hizmet sözleşmelerini de imzalayacaklardır.

Sigortasız Çalıştırmanın Maliyeti Ağır  Olur.

Örneğin:( A) Okul Aile Birliği Sigortasız İşçi Çalıştırdığı Yönünde ALO 170  şikayet edildiğinde, SGK tarafından görevli denetmen tarafından incelemeye alındığında 1 kişi için uygulanacak İPC miktarı.

İşe Giriş Bildirgesi Verilmemesi Yönünden Ne Kadar İPC Ödeyecek:

Sigortalı işe giriş bildirgesinin verilmediğinin,  SGK denetim  memurlarınca  yapılan tespitlerden anlaşılması halinde, her bir sigortalı için aylık asgari ücretin iki katı tutarında(1.957,20)

Aynı fiili tekrar etmekte ısrarcı olan okul aile birliği için bu ceza oranı aylık asgari ücretin beş katı tutarına çıkabiliyor.(4.893,00)

APHB Yönünden Ne Kadar İPC Ödenecek:

Belgenin  SGK  denetim le görevlendirilmiş memurlarınca yapılan tespitler  ile hizmetleri veya kazançları  SGK bildirilmediği veya eksik bildirildiği anlaşılan sigortalılarla ilgili olması halinde, belgenin asıl veya ek nitelikte olup olmadığına, işverence düzenlenip düzenlenmediğine bakılmaksızın, aylık asgari ücretin iki katı tutarında(1.957,20)

Defter Tutma Yönünden Ne Kadar İPC Ödenecek:

VUK göre ticari işletmeleri yok ise defter tutmama yönünden değerlendirileceklerdir.

İşyeri defter, kayıt ve belgelerinin SGK  denetim  memurlarınca incelenmek üzere SGK yapılan yazılı ihtara rağmen 15 gün içinde mücbir sebep olmaksızın tam olarak ibraz edilmemesi veya defterlerin tasdiksiz olması halinde;

Defter tutmakla yükümlü olmayanlar için aylık asgari ücretin üç katı tutarında(2.935,80)

Şayet verilen sürede defter ve kayıtları ibraz eder geçersiz sayılması halinde geçersizlik hallerinin gerçekleştiği her bir takvim ayı için asgari ücretin üç katını (2.935,80 TL’yi) aşmamak üzere aylık asgari ücretin yarısı tutarında (489,30)

Böylecene cezaların ne kadar ağır olduğu gözler önüne sergileniyor.

İPC oldukça ağır olduğu gibi, ayrıca Prim asıllarına uygulanacak gecikme zamları ile karşı karşıya kalacaksınız.

Bu riskler ile karşı karşıya kalmama adına Okul Aile Birlikleri çalıştırdıkları Özel Güvenlik Personellerini, Temizlik Elemanlarını, Bakım Onarım Elemanlarını sigortalı çalıştırmaya özen göstermek zorundalar.

ALO 170 göre SGK Denetim Memuru Tespit Yaptığı Taktirde;

Sigortasız çalıştırılan bir kişi için;(12 AY DİKKATE ALINDI)

-İşe Giriş Bildirgesinin Verilmemesi=Asgari Ücret*2 katı

-APHB Verilmemesi Halinde=Asgari Ücret*2  katı*12

-Ücret Tediye Bordrosu Geçersizliğinden =Bir yıl için Asgari Ücret*3 Katı

Böylecene Asgari Ücretin 29 katı tutarında İPC ile karşı karşıya kaldınız .Gecikme faizleri hariç olmak üzere ciddi anlamda ödeme sizi bekler.

Not: Defter tutma cinsine göre bu işin maliyeti 38 asgari ücreti bulabiliyor.

Ayrıca bu hatadan dolayı %5 dediğimiz prim teşviğinden  yararlanma hakkınız 1 yıl boyunca ortadan kalkacaktır.

İş Kazası ve Meslek Hastalıklarını yaptırımlarını sizler  ödeyeceksiniz.

(Kaynak: Alitezel.com | 25.03.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM