Bir belediyenin taşeron firmasında, 30 ay süreli bakım ihalesinde ziraat mühendisi olarak çalıştım. 30 ay sonunda işten çıkartıldım. Kıdem tazminatım, ihbar tazminatım, senelik izin ücretlerim tarafıma ödenmedi. Belirli süreli iş sözleşmelerinde bunların hangilerini mahkeme yoluyla alabilirim? Ç.K.
İş Kanunu'na göre; belirli süreli iş sözleşmelerinin sürenin sonunda kendiliğinden sona ermesi durumunda ihbar ve kıdem tazminatı ödenmez.
Ancak sözleşmede belirtilen süreden önce işverenlikçe haksız olarak sona erdirilirse, Borçlar Kanunu hükümlerine göre, sözleşmenin sonuna kalan olan sürenin ücretini işverenden talep etme hakkınız vardır. Ayrıca yıllık izin kullanmamış iseniz İş Kanunu'na göre kullanmadığınız yıllık izinlerin ücretini işverenlik ödemek zorundadır. Söz konusu alacaklarınızı iş mahkemesine dava açarak alabileceğiniz gibi, konuyla ilgili olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na şikayet dilekçesi vermek suretiyle de hakkınızı arayabilirsiniz.
* Bağ-Kur emeklisiyim. Maaşımdan sosyal güvenlik destek primi kesilmektedir. İş kazası geçirirsem tarafıma ücret ödenir mi?
Sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışırken iş kazası geçirmeniz halinde tarafınıza geçici iş göremezlik ödeneği ödenebilmektedir.
* 4 yıldır çalıştığım firmadan dekolte kıyafet giymem nedeniyle çıkartıldım. Dekolte kıyafet giymem işten çıkartılmamı gerektirir mi?
Acaba işe iade davası açarsam kazanır mıyım?M.Ç.
İş Kanunu'nda işveren tarafından iş sözleşmesini haklı olarak fesih sebepleri arasında dekolte kıyafet giymek bulunmamaktadır. Bu nedenle işveren sizi haksız olarak işten çıkartmıştır. İşten çıkartıldığınız tarihten itibaren bir ay içerisinde işe iade davası açmanız gerekir. Ancak işe iade davası açabilmeniz için işyerinde 30 kişiden fazla işçi çalışması gerekir. 30 kişiden az işçi çalışıyorsa işe iade davası açamazsınız.
* Çiftçi Bağ-Kur'lu sigortalı bayanların kaç senede emekli olacaklarını öğrenmek istiyorum. Eşim 01.03.1960 doğumlu. Ne zaman emekli olur? 5...011338 Nolu SMS
Bağ-Kur'dan emekliliklerde, ister çiftçi, ister esnaf, isterse isteğe bağlı Bağ-Kur'lu olsun hepsinin hesaplaması aynıdır.
Emekliliği hesaplayabilmek için de giriş tarihi ve hizmet yılını bilmek çok önemlidir. İki türlü hesaplama vardır. Birincisi hizmetten tam emeklilik, ikincisi yaştan kısmi emekliliktir.
Eşinizin giriş ve hizmetlerini tam olarak bildirmeniz durumunda en sağlıklı cevabı verebiliriz.
NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
* 15 Şubat 1983 doğumluyum. 17 Mayıs 2002 sigorta başlangıç tarihim. Ne zaman emekli olabilirim? 5...134877 Nolu SMS
SSK girişinize göre 60 yaş ve 7000 prim günden tam emeklilik şartlarına; 25 yıl, 4500 prim gün ve 60 yaştan kısmi emeklilik şartlarına tabisiniz. Bu durumda en az 4500 prim günü tamamlayarak 60 yaşınızın dolacağı 15 Şubat 2043 tarihinde emekli olabilirsiniz.
* Mayıs 1988 SSK girişim. 1988'den 5 günüm var. Geri kalan günlerim 1992, 1993'ten itibaren devam ediyor. 6150 günüm bulunuyor. Doğum tarihim 01.02.1970. Ne zaman emekli olabilirim? Birol Y.
SSK girişiniz 24 Mayıs'tan önce ise; 25 yıl, 50 yaş, 5375 prim gün, bu tarihten sonra ise 25 yıl, 51 yaş, 5450 prim gün şartlarına tabisiniz. Prim gün sayınız tamamlanmış. 25 yıl şartınız tamamlanmak üzere. Ancak yaşınız 2020 veya 2021 yılında tamamlanacak. Bu durumda yaşınız tamamlanınca emekli olabilirsiniz.
(Kaynak: Takvim Gazetesi | 25.03.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.