BASINDAN YAZILAR
BUMİN DOĞRUSÖZ - MALİ TATİL VE SÜRE KARMAŞASI - MuhasebeTR

BUMİN DOĞRUSÖZ - MALİ TATİL VE SÜRE KARMAŞASI

Önceki yıl TÜRMOB Genel Kurulu'nda başbakandan alınan söz uyarınca mali tatil nihayet yasalaştı. Yasama organında geçtiğimiz perşembe günü kabul edilen 4 maddelik 5604 sayılı Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanun ile yasalaşan mali tatilin yürürlüğe girmesi, şimdi Sayın Cumhurbaşkanı'nın onayını bekliyor.

Bütün muhasebe ve mali müşavirler dünyasına hayırlı ve uğurlu olsun.

Sanırım bu Kanun ile küreselleşen dünyaya da örnek olduk. Kanunun kapsamı anlamında “ilk ve tek“iz. Bende bu yazımda, bizi ilk ve tek yapan bu Kanunu, vergi sistemimiz açısından irdeleyelim istedim.

Kanunun 1/1. maddesine göre “Her yıl temmuz ayının birinden yirmisine kadar (yirmisi dahil) malî tatil uygulanır.“ Cümleye göre mali tatil 20 gündür. Ancak tatil bu yıl 18 gün olarak uygulanacaktır. Çünkü fıkranın ikinci cümlesine göre, haziran ayının son gününün tatil günü olması halinde, malî tatil, temmuz ayının ilk iş gününü takip eden günden başlayacaktır. Bu cümleye göre 2007 yılı haziran ayının son günü cumartesiye geldiği için tatil, ilk iş günü olan 2 Temmuz'u izleyen 3 Temmuz günü başlayacak ve 20 Temmuz akşamı sona erecektir. Bu düzenlemenin amacı, haziran ayının son günü yapılması gereken vergi ve sosyal güvenlik primi ödemelerinin ödenmesinin ertelenmesini önlemektir. Örneğin bu yıl basit usulde vergilendirilen mükelleflerin gelir vergisi 2. taksitleri, Mayıs ayına ait SSK primleri yine en geç 1 Temmuz tarihinde ödenecektir.

Mali tatilde neler yapılmayacaktır?

Mali tatilde beyannameler verilmeyebilecektir. Beyanname verme süresinin sonu mali tatile rastlayan beyannameler ile tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün içerisinde verilmesi gereken bütün beyannameler için beyanname verme süresi, tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedinci günün mesai saati bitimine kadar uzamaktadır. Örneğin en son 16 Temmuz günü verilmesi gereken Haziran 2007 Dönemine Ait BSMV Beyannamesi veya 20 Temmuz günü verilmesi gereken muhtasar beyanname yahut 25 Temmuz'da verilmesi gereken 1-15 Temmuz Dönemine Ait Petrol ve Doğalgaz Ürünlerine İlişkin Özel Tüketim Vergisi Beyannamesi 27 Temmuz 2007 günü mesai saati bitimine kadar verilebilecektir.

Beyana dayanan ve beyanname verme süresi malî tatil nedeniyle uzamolan vergilerde ödeme süresi de uzayacaktı. Ödeme süreleri, uzayan beyanname verme süresinin son gününden itibaren üçüncü günün mesai saati bitimine kadar uzamsay

Daha önce tebliğ edilmiş vergi ceza ihbarnameleri ile ilgili olarak uzlaşmaya müracaat veya indirim talebi süresinin son günü mali tatile rastlıyorsa, bu süreler de yine tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedinci günün mesai saati bitimine kadar uzamış kabul edilecektir        

Ancak mali tatilin kapsamına gümrük idareleri, il özel idareleri ve belediyeler taraftarh ve/veya tahsil edilen vergi, resim ve harçlar al. Dolaybu idarelere verilmesi gereken beyannamelerin, mali tatile bakyine süresinde verilmesi gerekmektedir. 

Re’sen ve idarece yaptarhiyatlarda, vade süresi mali tatile rastlayan vergi, resim harçlar ile vergi cezalarve gecikme faizlerinin ödeme süreleri de, tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedinci günün mesai saati bitimine kadar uzayacaktır. Ancak mali tatilin, vadesi mali tatilden önceye rastlayan ve vadesinde ödenmemiş söz konusu borçların 6183 sayılı Kanuna göre takip ve tahsiline, bir başka deyişle 6183 sayılı Kanuna göre bu borçlar hakkında işlem yapılmasına bir etkisi yoktur.

Mali tatilde mükellefin işyerinde vergi incelemesi yapılmayacak, bu maksatla mükelleflerden defter ve belge ibrazı talep edilemeyecek, bilgi isteme talepleri ve vergi ceza ihbarnamesi gönderilmeyecektir. Bu tür bir talebin son gününün mali tatile denk gelmesi halinde ibraz süresi, yine tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedinci günün mesai saati bitimine kadar uzamış kabul edilecektir. Eğer bu konulardaki tebligat mali tatilde yapılırsa, bu tebligatla ilgili süreler de mali tatilin son gününden itibaren işlemeye başlayacaktır.

Mali tatilde yapılması gereken muhasebe kayıt süreleri de, tatil boyunca duracaktır. Örneğin yevmiye defterine kayıt süresi 10 gündür. Buna göre 25 Haziran tarihinde yapılan bir işlemin kayıt süresi, normalde 5 Temmuz'da dolması gerekirken, 25 Temmuz'a uzayacaktır.

Vergi Usul Kanunu'na göre yapılan işlemler aleyhine dava açma süreleri de mali tatil boyunca işlemeyecek, mali tatilden sonra kalan süre kadar uzayacaktır. Örneğin 10 Haziran günü tebliğ edilen tebliğ edilen bir vergi ceza ihbarnamesine karşı dava açma süresi 30 Temmuz'da dolacaktır. Buna karşılık 15 Haziran günü tebliğ edilen bir vergi ceza ihbarnamesine karşı dava açma süresi, işlemi yapan vergi dairesinin bulunduğu ilin vergi mahkemesinin adli tatilden yararlanması halinde 11 Eylül günü sona erecektir. Çünkü mali tatile ilişkin kanun uyarınca uzayan sürenin sonu adli tatile denk gelirse, süre bu defa İdari Yargılama Usulü Kanununa göre uzayacaktır. Ancak irdelediğimiz Kanundan, dava açma süresinin mali tatil dolayısıyla uzamasının, 6183 sayılı kanuna göre yapılan işlemlere karşı dava açma sürelerine etkisi olmadığı anlaşılmaktadır. Ancak mali tatilin dava açma sürelerine etkisinin bu kanunda değil, İdari Yargılama Usulü Kanunu'nda yer alması gerekirdi.

Mali tatil, hiç şüphesiz tatil yapacaklar için güzel bir şeydir. Ancak zaten kanunlarımızda yer alan süre kaosuna, tatilin yarattığı yukarıda aktarmaya çalıştığım süre karmaşasının da eklenmesi, umarım hatalara ve hak kayıplarına yol açmaz.

(Kaynak: Referans Gazetesi | 19.03.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM