BASINDAN YAZILAR
İşçinin İhbar Süresi ve Yeni İş Arama İzni Hakkı / Şevket Tezel - MuhasebeTR

İşçinin İhbar Süresi ve Yeni İş Arama İzni Hakkı / Şevket Tezel

 İhbar süresi bir akde dayalı olarak iş görme edimini yerine getiren işçi ile onu çalıştıran işveren arasındaki bir hak alışverişi olup, iş akdini İş Kanununda sayılan haklı neden olmadan fesheden tarafça diğer tarafa bir borç olmaktadır. İhbar süresinin kullanılmayarak derhal feshin uygulanması halinde bu sürenin ücreti kadar tazminat hakkı ortaya çıkar. 
İhbar süresi, 
İşi altı aydan az sürmüş olan işçi için iki hafta, 
İşi altı aydan birbuçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için dört hafta,
İşi birbuçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için altı hafta,
İşi üç yıldan fazla sürmüş işçi için sekiz hafta,
Olmaktadır. 
İşsizlikle malul ülkemizdeki uygulamada iş akdi daha çok işveren tarafından feshedildiğinden ihbar tazminatı bakımından bir başka hakkın da vurgulanmasında fayda bulunmaktadır. O da ihbar süresi içinde yeni iş arama izni olmaktadır. İşveren feshini, ihbar ettiği işçisine bu ihbar öneli içinde kullanılmak üzere günde en az 2 saat iş arama izni vermek durumunda bulunmaktadır. 
4857 sayılı İş Kanununun 27. maddesine göre, yeni iş arama izni vermeyen veya eksik kullandıran işveren, o süreye ait ücreti işçiye ödemekle yükümlüdür. Aynı maddenin 3. fıkrasında, işveren yeni iş arama izni esnasında işçiyi çalıştırırsa, işçinin çalışma karşılığı olmaksızın alacağı ücrete ilaveten çalıştırdığı sürenin ücretini yüzde yüz zamlı ödemesi gerektiği kuralı söz konusudur. 
Yeni iş arama izni, işçinin ihbar öneli içinde çalıştırıldığı günler için geçerlidir. İşçinin hafta tatili, bayram ve genel tatil izinlerini kullandığı günler için iş arama izni verme zorunluluğu bulunmamaktadır. Çalışılmayan günler için iş arama izni verilmesi gerekmediğine göre, iş arama izin ücretine de hak kazanılamaz. 
İşveren herhangi bir iddiaya karşı ihbar öneli içinde yeni iş arama izinlerini kullandırdığını ispatlamak zorunda kalabileceğinden verdiği izinlere ilişkin belgeleri korumalıdır. Şayet işçinin ihbar öneli içinde iş arama izni verilmemişse, çalıştığı günler bakımından her gün için iki saat iş arama izin ücretinin 4857 Sayılı İş Kanununun 27.maddesi hükmüne uygun olarak yüzde 100 zamlı olarak hesaplanması gerekir.
Yeni iş arama izni günlük 2 saat olarak kullanılabileceği gibi ihbar süresi içinde toplu olarak da kullanılabilir. Örneğin 8 haftalık ihbar süresi olan bir işçinin günlük yeni iş arama izni kullanmadan son 13 günü tamamen yeni iş arama iznine ayırması mümkün olabilecektir. 

(Kaynak: Alitezel.com | 07.03.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM