Emlak Vergisi ile ilgili yazılar yazıldıkça, bu konuyla ilgili sorular da çoğalıyor. Hatırlarsınız, 3 Mart 2007 tarihli ve ‘2007 Yılı Emlak Vergisi’ başlıklı yazımızda Sıfır Oranlı Emlak Vergisi avantajından bahsetmiştik. Okurlarımızın, bu konuyla ilgili birçok sorusu oldu.
Kuralı hatırlayalım
Geliri sadece SSK, T.C. Emekli Sandığı ve Bağ-Kur gibi kanunla kurulan sosyal güvenlik kuruluşlarından aldığı emekli aylığından ibaret olanlar ile işsizler, çalışmayan ev hanımları ve özürlüler Emlak Vergisi ödemeyecekler. Çünkü uygulanacak Emlak Vergisi oranı sıfır. Bu avantajdan yararlanabilmek için Türkiye sınırları içerisinde brüt alanı 200 metrekareyi geçmeyen tek konut olması gerekiyor. (Emlak Vergisi Kanunu md. 8/2) Birden fazla konut için sıfır oranlı Emlak Vergisi avantajından yararlanmak mümkün olmuyor.
Bir okurumuz soruyor:
‘Emekli Sandığı’ndan maaş alan bir emekliyim. Eşim çalışmayan ev kadınıdır. Sahip olduğumuz 120 metrekarelik dairede, yaptığı tasarruflarla benden çok katkısı ve emeği vardır. Bu yüzden dairenin tapusunu onun adına yaptırdık. Eşimin bir sosyal güvenlik kuruluşundan veya başka bir yerden geliri yoktur. 3 Mart 2007 tarihli star‘Sıfır Oranlı Emlak Vergisi’ avantajını kullanamıyoruz. İlgili belediye, bu avantaj için eşimin ‘YEŞİL KART’ sahibi olması gerektiğini söylemektedir. Bu doğru mu?’
Şartları oluşmasına rağmen, vatandaşı Sıfır Oranlı Emlak Vergisi avantajından yararlandırmayan birçok belediye duydum ancak ‘YEŞİL KART’ isteyenini ilk defa duyuyorum.
Kanun ne diyor?
Emlak Vergisi Kanunu’nun sekizinci maddesinin ikinci fıkrası gereğince; gelirleri kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret olanların, Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek konutu olması halinde, bu meskenlerine ait vergi oranlarını sıfıra kadar indirmeye Bakanlar Kurulu yetkili kılınıyor.
Bakanlar Kurulu da 2006/11450 sayılı kararı ile bu konutların Emlak Vergisi oranını, 2007 ve izleyen yıllar için sıfıra indirdi.
Bununla da bitmiyor... Bu konuda bir de tebliğ var.
Maliye Bakanlığı, 45 Seri No’lu Emlak Vergisi Genel Tebliği’nde sıfır oranlı Emlak Vergisi uygulamasının esaslarını açıkladı. Tebliğe göre; emekli aylığı dışında faiz, repo ve benzeri menkul sermaye iradı 18 bin YTL’yi aşmayan emekliler, 200 metrekareyi aşmayan tek konut için Emlak Vergisi ödemeyecekler.
Dikkat ederseniz bu konuya açıklık getirmesi için üç çeşit mevzuat hükmünden bahsettik. Kanun, Bakanlar Kurulu Kararı ve Tebliğ...
Hiçbirinde de mükellefin, YEŞİL KART sahibi olması gerekliliğinden bahsedilmiyor.
Bu şart da belediyelerin ortaya çıkardığı yeni bir teamül olabilir.
Ne dersiniz?
Emlak vergisi ödemeyeceğiniz gibi, bir düzeltme dilekçesi ile başvuruda bulunursanız, geçmiş yıllarda ödediğiniz emlak vergisini bile geri alabilirsiniz. Gazetesi’ndeki yazınızda belirttiğiniz, ev hanımlarına tanınan
(Kaynak: Star Gazetesi | 17.03.2007)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.