Teknoloji geliştikçe kurumlar da teknolojik imkanlardan daha fazla yararlanmaya çalışmaktadırlar. Aslında zaman zaman da teknolojik imkanlara yeterince hızlı adapte olunamadığından ve bunların getirdiği kolaylıkların hayata geçirilmesinde gecikmeler yaşandığından bahsedebiliriz. Elbette teknolojik gelişmeler bir yandan hayatı kolaylaştırırken, bir yandan da sistemin dışına kaçabilme yollarını azaltıcı sonuçlar da doğurmaktadır. Ancak önemli olan bu uygulamaların doğru bir şekilde ve iyi niyetli vatandaşlara hayatı zindan etmeyecek ölçüde uygulamaya konulmasıdır.
Bugün, Gelir İdaresi tarafından neredeyse 10 yıla yaklaşan e-beyanname uygulaması ile hem mükellef ve mali müşavirlerin hem de idari personelin işlerinin ne derece kolaylaştığı ortadadır. e-beyan öncesi dönemlerde televizyon haberlerinde en çok rastlanan görüntüler, beyan döneminin son günü uzayan beyanname verme kuyrukları, itiş kakış ve bayılan insan görüntüleriydi. Bu görüntüler bizlerin hafızalarında, ama genç neslin bunlar nasıl oluyormuş diye hayret ve şaşkınlık gösterecekleri dizi veya film konuları olacak durumdadır.
* * *
Elektronik haciz uygulaması da idare tarafından düşünülüp yasal alt yapısı oluşturulan bir uygulamadır. Bu uygulamanın temel iki boyutu bulunmaktadır.
Vergi borcu olanların;
* Banka hesaplarına e-haciz,
* Arabalarına e-haciz.
Banka hesaplarına e-haciz alt yapısı daha önce oluşturulmuştu. İdare bu uygulamayı mağduriyetlere neden olmamak için sınırlı kullanmaya çalışıyor.
Yeni tamamlanan ise vergi borcu olanların trafik siciline kayıtlı araçlarına e-haciz uygulaması. Bununla ilgili emniyetle daha önce protokol yapılmış ve her iki taraf program uyumlaştırma çalışmalarını yapıyorlardı.
Artık bu alt yapı çalışmaları da tamamlanmış durumda. İdare artık vergi borcu olanların araçlarına elektronik olarak haciz uygulayabilecek. Bu durumda
vergi borçlusu aracını satmak istediğinde öncelikle vergi borcunu ödeyip haczi kaldırtması veya tahsilattan öncelikle vergi
borcunun mahsubunun yapılması gerekecek. Böylece hem haciz uygulaması için vergi dairelerinin emniyetle yazışmaları ortadan kalkacak. Bu ciddi bir kağıt ve zaman tasarrufu sağlayacak. Haciz uygulaması için vergi daireleri arasında yapılan yazışma, vergi dairelerinin web tabanlı otomasyonu ortadan kalkmış, ciddi bir tasarruf sağlanır hale gelmişti. Şimdi ikinci ayak da ortadan kalkmış oluyor.
* * *
Uygulamanın sağladığı bu çevresel anlamdaki ağaç tasarrufu ve zaman tasarrufu yanında yine dikkatli uygulanmaması halinde yaratabileceği sakıncaları da bulunmaktadır. Biz bu sakıncaları da hatırlatarak uygulama sırasında gösterilmesi gereken titizliğe dikkat çekmek istiyoruz.
Öncelikle vergi dairelerinde özellikle mahsup taleplerinde gecikmeler yaşanabilmekte ve bu nedenle mükellef açısından borç olarak algılanmayan bir tutar, elektronik ortamda borç olarak görülebilmektedir. Bu nedenle otomatik uygulanacak bir e-haciz için öncelikle mahsup talepli borçların sisteme tam olarak işlenmesi ve bunların ayıklanması lazım. Bundan da önemlisi küçük tutarlar için uygulanacak bir
e-haciz, astarı yüzünden pahalı bir sonuç doğurabilecektir. Uygulamada, ilk etapta belirttiğimiz bu sakıncaların göz önünde bulundurularak gerekli dikkat ve hassasiyetin gösterileceğine inanıyoruz.
(Kaynak: İto Gazetesi | 04.03.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.