BASINDAN YAZILAR
Evlilik Nedeni İle Kıdem Tazminatı Alanlara İşveren İhbar Öneli İsteyemez / Vedat İlki - MuhasebeTR

Evlilik Nedeni İle Kıdem Tazminatı Alanlara İşveren İhbar Öneli İsteyemez / Vedat İlki

1475 sayılı Mülga İş Kanunun tek maddesi yürürlüktedir.14’üncü maddesi olan Kıdem Tazminatıdır.

Kadının evlendiği tarihten itibaren 1 yıl içinde kendi arzusu ile iş akdini sonlandırılması sonucu işçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet akdinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir.

Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılır. Fakat günümüzde bazı işverenlerin yada işveren vekillerinin işçiye .ihbar öneli isteyerek çalışandan bu süreyi kullandırmak istediklerine şahit oluyoruz.

Sıklıkla rastladığımız bir konuda şayet evlenen kadın işçi kıdem tazminatını alarak işten ayrılırsa bir müddet sonra başka bir işyerinde çalışmaya başlarsa işverenin ödediği kıdem tazminatını geri alma adına dava açtıklarına da rastlamaktayız.

 

Tüm bu işlemler karşısında işverenler açılan davaları kaybederler.


1475 Sayılı Yasa'nın 14. maddesinin birinci fıkrasında, kadın işçinin evlendiği tarihten itibaren bir yıl içinde evlilik sebebiyle kıdem tazminatına hak kazanabilecek şekilde feshedebileceği hükme bağlanmıştır.


Kadın işçinin evlilik sebebiyle fesih hakkı, evlilik tarihinden itibaren başlar. Bu hak, sadece kadın eşe tanınmış olup, resmi evlilik işleminin tamamlanmasından itibaren bir yıl içinde kullanılmalıdır.


Kadın işçinin yasanın tanıdığı fesih hakkını kullanması halinde, kıdem tazminatı talep hakkı doğar. Feshin işverence kabul edilmesi gerekmez. Aynı zamanda işçinin işverene ihbar öneli tanıması zorunluluğu da bulunmamaktadır.


Evliliğin kadına yüklediği toplumsal sorumluluğun bir gereği olarak yasada belirtilen fesih hakkı tanınmıştır.
Kadın işçi evlilik nedenine dayalı feshin ardından ara vermeksizin başka bir işyerinde çalışmaya başlayabilir.
Konuyla ilgili Güncel Yargıtay Kararı:
Evlilik sebebiyle hizmet sözleşmesini kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde fesheden kadının işyerinden ayrılmasından sonra başka bir işe girmesi
onun kötü niyetli olduğu anlamına gelmez. Evlilik sebebiyle hizmet sözleşmesini fesheden kadından işveren ihbar tazminatı isteyemez.


Y.9.HD E.2010/10705 K.2012/16586 T.10.05.2012

 

(Kaynak: Alitezel.com | 04.03.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM