İşyerimizi 2 ay içerisinde bir sanayi bölgesine taşıyacağız. Bu durumda çalışanlara kıdem ve ihbar tazminatı ödeyecek miyiz? Ödeyecek isek bir tebliğ veya kanun maddesi var mıdır? Hasan Kurt
4857 sayılı İş Kanunu'nun 22. maddesinde, çalışma koşullarında değişiklik ve iş sözleşmesinin feshi düzenlenmiştir. Bu kanunda, işverene belirli koşullarla iş sözleşmesi veya bu sözleşmenin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da işyeri uygulaması ile oluşan çalışma şartlarında esaslı değişiklik yapma yetkisi tanınmıştır. İşveren çalışma koşullarında değişiklik yapmak istediğinde, bunu yazılı olarak işçiye bildirecektir. İşçi değişiklik önerisini altı işgünü içinde yazılı olarak kabul ederse, iş ilişkisi bu yeni koşullarla devam edecektir. İşçi değişiklik önerisini kabul etmez ise işveren değişiklik isteğinin nedenini yazılı olarak açıklamak ve bildirim sürelerine uymak kaydıyla iş sözleşmesini feshedebilecektir.
İş sözleşmesinde veya varsa toplu iş sözleşmesinde, işçinin aynı işverene ait aynı ildeki veya diğer bir ildeki işyerinde görevlendirme yetkisi verilmesi halinde, işverenin bu yetkiye istinaden işçinin işyerini değiştirebilir. Sözleşmeye göre, işyeri değiştirilen ve yeni görev yerine gitmeyen işçinin iş sözleşmesinin feshi haklı nedene dayanır. İşverenin başka ile gönderme yetkisi sözleşmeden kaynaklandığından iş şartlarında esaslı değişiklik olarak kabul edilemez. İşverenin, iş sözleşmesini bu şekilde feshi halinde işçi ihbar ve/veya kıdem tazminatına hak kazanamaz.
Ancak, iş sözleşmesinde veya varsa toplu iş sözleşmesinde, işçinin aynı işverene ait aynı ildeki veya diğer bir ildeki işyerinde görevlendirme yetkisi olmaması ya da bu konuda herhangi bir düzenlemeye yer verilmemesi halinde başka ile veya aynı il içinde büyükşehir belediyesi sınırları dışındaki bir işyerine nakil yapılması çalışma koşullarında esaslı değişiklik olduğu için kıdem tazminatı ödenmesi gerekir.
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi'nin 30.03.1987 tarih ve 1987/3075 sayılı kararında "Büyükşehir belediye hudutları içindeki işyeri nakli, iş şartlarında esaslı değişiklik sayılmaz ve bu nedenle iş akdini fesheden işçiye kıdem tazminatı ödenmez" hükmü verilmiştir. Buna göre; büyükşehir belediyesi veya (büyükşehir dışındaki diğer) aynı belediye sınırları içindeki işverene ait bir işyerine nakli yapılan ve ücreti ile diğer sosyal hakları ve çalışma koşullarında değişiklik yapılmayan işçi yeni işyerinde görevine başlamaması halinde ihbar ve/veya kıdem tazminatı alamaz.
Çalışma koşullarında esaslı değişiklik olan, işyeri değişikliğine karşı işçinin 6 gün içinde itiraz etmemesi halinde işverenin işyeri değişiklik işlemi geçerli hale gelir. Sonuç olarak, iş sözleşmesinde diğer bir ilde görevlendirme hükmü yoksa, işyeri değişikliğini kabul etmeyen ve yeni işyerinde göreve başlamayarak çalışma koşullarında esaslı değişiklik yapıldığını öne sürerek iş sözleşmesini fesheden işçilere kıdem tazminatı ödenmesi gerekmektedir.
Şubat ayında istirahatli işçinin ücreti
Bir kuruluşun temizlik hizmetleri bünyesinde işçi çalıştırmaktayız. Ancak işçi SSK bilgileri ve maaş bordrolarında emin olamadığımız bir konu var. Şöyleki, şubat ayında 10 gün istirahatli olan bir işçinin SSK'ya bildiriminin ve maaş hesabının 20 gün üzerinden mi, yoksa 18 gün üzerinden mi yapılması gerekir. Gülten Maraba
Şubat ayı gün sayısı konusunda bir çok işyerinde tereddütler olduğu görülmektedir. Sigortalının şubat ayında eksiksiz çalışması halinde, prim ödeme gün sayısının 30 gün olarak hesaplanması gerekmektedir. Önceki aydan devreden sigortalının şubat ayında eksik çalışması olması halinde ise eksik gün sayısı 30 günden çıkartılarak sigorta günü bulunacaktır. Örneğin önceki ayda da çalışması olan ve şubat ayında 10 gün istirahat alan sigortalının gün sayısı 30-10= 20 olarak dikkate alınacaktır.
İş Kanunu uyarınca ücret, günlük (yevmiye) veya aylık ücret olarak ödenebilmektedir. İşyerinde, aylık ücretli çalışan bir işçi için de aynı şekilde şubat ayı ücret gün sayısı 30-10= 20 olarak hesaplanacaktır.
Ancak, işçinin günlük ücretli (yevmiyeli işçi) çalışması halinde ücret ödenecek gün sayısı 28-10=18 gün olacaktır. (Tabii ki günlük ücretli (yevmiyeli) işçinin 31 gün olan aylarda da gün sayısının 30 gün ve ücret ödenecek gün sayısının ise 31 gün olduğu dikkate alınmalıdır.)
(Kaynak: Dünya Gazetesi | 16.03.2007)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.