BASINDAN YAZILAR
İstifa Eden Memurun Memuriyete Dönmesinde Gerekli Şartlar / Şevket Tezel - MuhasebeTR

İstifa Eden Memurun Memuriyete Dönmesinde Gerekli Şartlar / Şevket Tezel

 Soru: 1969 doğumluyum. 1991–2001 tarihleri arasında memur olarak görev yaparken tüm haklarım saklı kalmak kaydıyla istifa ederek Almanya’ya yerleştim.

Tekrar Türkiye’ye yerleşmek istiyorum. Bu durumda;
• Tekrar eski görevim olan memurluğa dönebilir miyim?
• Eğer dönebilirsem KPSS sınavı gibi bir durum söz konusu mu?
• Yaş sınırı olup olmadığı var mıdır? A.TANRIVERDİ

Cevap: 657 sayılı Kanuna göre iki defadan fazla olmamak üzere memurluktan kendi istekleriyle çekilenler veya 657 sayılı Kanun hükümlerine göre çekilmiş sayılanlardan tekrar memurluğa dönmek isteyenler, ayrıldıkları sınıfta boş kadro bulunmak ve bu sınıfın niteliklerini taşımak şartıyla ayrıldıkları tarihte almakta oldukları aylık derecesine eşit bir derecenin aynı kademesine veya diğer bir sınıfta eşit derecedeki kadrolara atanabilirler. Bu nedenle siz de memuriyete yeniden dönmek için aynı şartlara tabisiniz. Şayet ayrıldığınız sınıf ve kadroda boşluk bulunması koşuluyla KPSS şartı aranmaksızın atanabilirsiniz. Henüz 44 yaşında olduğunuza göre yaş konusunda bir problem bulunmuyor. 
Bu noktadaki problem, İdareye verilen takdir yetkisinden kaynaklanmaktadır. Zira İdare açık kadrolarına KPSS ile memur alabileceği gibi, sizin gibi istifa etmiş olan memurlardan da atama yapma yetkisini haiz bulunmaktadır ve genellikle de bu yetki yeni memur alımı yönünde değerlendirilmektedir.
Adaylık statüsünü tamamladıktan sonra istifa ettiğinizden yeniden memuriyete dönmek amacıyla istifa etmiş olduğunu kurum başta olmak üzere memur çalıştıran diğer kamu kurum ve kuruluşlarına da başvurabilirsiniz.
Şayet atamanız gerçekleşir ve 2021 yılına kadar göreve devam edip emekli olmak isterseniz Almanya’daki çalışma sürelerinizi borçlanıp 25 hizmet yılını tamamlamada kullanabilirsiniz.

Soru: 31.08.1961 doğumlu annemin Mart 1992 - Ocak 2009 arasında 2 bin 954 SSK günü; 16.01.2009 - 31.07.2012 tarihleri arasında isteğe bağlı sigortalılığı, Ağustos 2012’den beri de 7 ay 25 gündür tarım sigortalılığı devam etmektedir. Annem için en doğru emeklilik sigortası ve tarihi nedir? B.DUYGU
Cevap: Anneniz Mart 2011’de başlayan yeni tip Tarım SSK’lılardan olmuş. Bu bakımdan tarım veya orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz olarak çalışan bir sigortalı olarak, 4/a sigortalısı sayılıyor. Mamafih anneniz şu an Bağ-Kur emekliliğine tabi bulunuyor. Ama Bağ-Kur'dan en erken emekliliği ise 31.08.2017'de 5 bin 400 günle olabileceğinden bu seçenek avantajlı değil. Bununla birlikte anneniz 5510 sayılı Kanunun ek 5 inci maddesi kapsamındaki Tarım SSK sigortalılığını 31.01.2016 tarihine kadar aralıksız sürdürürse o tarihte SSK statüsünden emekli olabilir. Anneniz şayet isteğe bağlı sigortalılığını en az 17 gün daha erken kesmiş olsaydı sadece Mart 1992’den sonra doğmuş bir çocuğu varsa onunla ilgili doğum borçlanması yapıp hemen emekli olabilirdi. Tabii bunu yapmanız için de ülkemizin karmaşık emeklilik sistemine vakıf gerçek bir uzmana daha önceden danışmış olmanız gerekirdi. 

(Kaynak: Alitezel.com | 28.02.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM