Bildiğiniz gibi bir süredir, bankalarla vatandaş arasında kredi dosya masraflarının geri alınması mücadelesi sürüyor.
Adeta bankalarla vatandaş yaka paça durumunda. Konut, taşıt veya tüketici kredisi kullanan müşteriler, kendilerindendosya masrafı alan bankaları tüketici hakem heyetlerine şikayet ediyor veya dava açıyor. Tabii şikayet ya da dava aşamasında krediyle ilgili belgelere ihtiyaç duyuluyor. Kimi bankalar, kendisinden krediyle ilgili belge isteyen müşteriden belge başına 250 TL istiyor.
Daha önce kaleme aldığımız bir yazıda, müşteriden belge masrafı adı altında para istenemeyeceğini, Bankacılık Kanunu'nun 76. Maddesi'nin bunu yasakladığını ifade etmiştik. Hatta belge için para talep eden bankayı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na (BDDK) şikayet edebileceğinizi belirtmiştik.
Yazımız üzerine, kendisinden belge parası istenen bir müşteri, sorun yaşadığı bankayı BDDK'ya şikayet ediyor. Fakat BDDK'nın cevabı "Şikayetinizin konusu bizim görev alanımıza girmiyor" şeklinde oluyor. Oysa Bankacılık Kanunu'nun 2. Maddesi'nde BDDK'nın amacı tanımlanırken en başta, "Tasarruf sahiplerinin hak ve menfaatlerini korumak" geliyor. Acaba biz okuduğumuzu mu anlamıyoruz yoksa BDDK'nın kredi kullanan vatandaşın menfaatini korumaktan daha önemli görevleri mi var?
25 yılı doldurmanız gerekiyor
Soru: Sadettin Bey, ben 27.09.1967 doğumluyum. 08.10.1985 yılında SSK girişli olup 981 gün pirimim mevcuttur. 15.03.1992 yılında memur oldum ve halen memur olarak çalışmaktayım. İkramiye veya maaş almadan emekli olabilir miyim? Bahattin K.
Cevap: Bahattin Bey, ikramiye ve maaşsız emeklilikten sanırım memuriyetten ayrılıp emeklilik yaşınızı beklemeyi kastediyorsunuz. Memuriyetten emekliliğe hak kazanabilmeniz için 25 yıllık hizmet sürenizi doldurmanız gerekiyor. SSK günleriniz ve varsa askerlik borçlanmanız 25 yılın hesabında dikkate alınır. Şu an toplam 24 yıla yakın hizmetiniz var. Bir yıl daha çalışırsanız veya askerlik borçlanmasıyla tamamlarsanız, görevden ayrılarak emeklilik yaşınızı bekleyebilirsiniz. İsterseniz hemen ayrılıp, SSK veya Bağ-Kur kapsamında da 25 yılı doldurabilirsiniz. Fakat çalışma sürenizin son 3,5 yılını memuriyet dışında doldurursanız, memur olarak emekli olamazsınız. 51 yaşınızı dolduracağınız 2018 yılında maaş ve ikramiyeye hak kazanacaksınız.
3600 günle emekli olabilirsiniz
Soru: Sadettin Bey, ben 02.05.1961 doğumluyum. 01.01.1986 yılından tarım SSK kapsamında ödenmiş 180 gün primim var. Ondan sonra 2004 yılına kadar herhangi bir sigortam olmadı. 2004'te tarım Bağ-Kur'a giriş yaptım ve 7 yıl 7 ay prim ödedim. Sizce emekli olmak için ne yapmalıyım? Yol gösterirseniz ona göre devam etmek istiyorum. Murat Ö.
Cevap: Murat Bey, sizin için en kısa yoldan emeklilik SSK kapsamında olur. Bir işyerinden sigortalı (4/a) olur ve 3,5 yılı tamamlarsanız, bundan sonra prim ödemeseniz bile 60 yaşınızı doldurduğunuz tarihte emekli olabilirsiniz. Eğer prim ödemeye devam ederseniz 5300 günü dolduracağınız 2019 yılında emekli olabilirsiniz.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 27.02.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.