Okuyucularımın geçmişteki yazılarımızdan da bildiği üzere, borçlanılıp ödenen yurtdışı hizmet süreleri, 3201 sayılı Kanuna göre, yürürlükte bulunan sosyal güvenlik mevzuatına göre, yaşlılık ya da emeklilik aylığına hak kazanılmasında değerlendirilmektedir. 2008 yılı Ekim ayı başından önce sigortalılıkları başlayan ve tahsis talebinde bulunanlardan birden çok sosyal güvenlik kurumlarına ya da sigortalılık haline tabi hizmeti olanların yaşlılık aylığına hak kazanma koşulları, son yedi yıllık fiili hizmet içinde en fazlasının geçtiği, eşit olması halinde son defa tabi olduğu, malullük ve ölüm aylığına hak kazanma koşulları ise son defa tabi olduğu, mevzuata göre belirlenmektedir. Yurtdışı hizmet borçlanmasından yararlanarak aylık tahsisi yapılabilmesi için yurda kesin dönülmüş olması, tahakkuk ettirilen borcun tamamının ödenmiş olması ve borcun tamamının ödenmesinden sonra yazılı istekte bulunulması şartları aranacaktır.
Yurda kesin dönüş yapmak, aylık tahsis talebinde bulunanların yurtdışındaki çalışmalarının sona ermesini, ikamete dayalı bir sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneği almamaları durumu ifade edilmektedir. Sosyal sigorta ödeneği ise, çalışma yaşamı süresince karşılaşılan hastalık, iş kazası, meslek hastalığı veya işsizlik gibi riskler nedeniyle iş göremezlik veya işsizlik gibi adlar altında yapılan ödeneklerdir. Aylığa hak kazanmaya yetecek prim gün sayısına isabet eden miktarda ödeme yapılması, bu şartın yerine getirilmesinde yeterli olacaktır. Aylık bağlamaya yetecek prim gün sayısı kadar ödeme yapmayanlara aylık bağlanmayacaktır. Borçlandıkları yurtdışı sürelerine istinaden tahsis talebinde bulunanlardan istenilecek belgeler belirlenmiştir. Buna göre; tahsis talebinde bulunanlardan başvuru sırasında 'Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi' ve '3201 Sayılı Kanuna Göre Aylık Talebinde Bulunanlara Mahsus Beyan ve Taahhüt Belgesi' ile yurtdışında çalıştıkları işten ayrıldıklarını, yurtdışında ikamete dayalı bir sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneğinin sona erdiğini gösterir bir hizmet belgesi alınacaktır.
Okuyucularımdan Şükrü ŞAHİN, şöyle soruyor: 'Tahsin Bey, ilkönce yapmış olduğunuz bilgilendirmeler nedeniyle teşekkür ederim. Ağabeyim Mehmet ŞAHİN, 01.05.1964 doğumlu. 1984 yılında askere gitti. 07.12.1987 yılında yurtdışında çalışmaya başladı. 5 yıl yurt dışında kaldı. Yurda döndükten sonra 07.01.1993 yılında Bağ-kura kayıt yaptırdı ve prim olarak 214 gün prim yatırdı. 1993 yılından 2002 yılına kadar tekrar yurtdışında çalıştı. Yurtdışı borçlanma süresi, 4300 gün ve bu sürenin 2000 gününü yatırdı. 2002 yılında sigortalı işçi olarak çalışmaya başladı ve toplamda 1939 gün sigorta prim ödeme günü var. Tekrar belirtecek olursam, Bağ-kur prim günü, 214 gün. SSK prim günü, 1939 gün. Borçlanmış olduğu yurtdışı prim günü, 2000 gün. Kalan yurtdışı süresi, 2300 gün. Şimdi size şu soruyu sormak istiyorum: Yukarda açıklamış olduğum bilgiler dâhilinde yurtdışı süresinden ne kadar daha prim yatırırsa veya askerlik borçlanması yaparak kaç gün yatırırsa, emekli olabilir?
Okuyucularımdan Şükrü ŞAHİN'in ağabeyi Mehmet ŞAHİN, bugünkü kavramla ifade edecek olursam, son olarak 1939 günlük sigortalı çalışması nedeniyle, 4/a sigortalısı olarak SGK'dan emekliliğini isteyebilecektir. 07.01.1993 yılında Bağ-kura kayıtla prim ödemesi üzerine başlamış olan sigortalılığı, yurtdışı borçlanmasıyla yurtdışına çıkış tarihi olan 07.12.1987 tarihine çekilmiştir. Mehmet ŞAHİN, askerliğini de bu sigortalılık tarihinden önce yapmış olduğundan, sigortalılık başlangıcını askerlik borçlanması yaparak (takriben 400 günlük askerlik borçlanması yaparak) 23.11.1986 tarihi öncesine çektiği takdirde, 25 yıllık sigortalılık süresi, 49 yaş ve en ez 5300 prim ödeme gününü tamamlayarak SGK'dan yaşlılık (emeklilik) aylığını isteyebilecektir. Diyelim ki, askerlik borçlanması sonrası sigortalılık başlangıç tarihi, 10.11.1986 tarihine çekildi. 10.11.2011 tarihinde 25 yıllık sigortalılık süresini, 01.05.2013 tarihinde ise 49 yaşını tamamlayacaktır. Okuyucumun ağabeyi Mehmet ŞAHİN, bu tarihe kadar en ez 5300 prim ödeme gününü askerlik borçlanması ve yurtdışı hizmet borçlanması yapıp tamamlayarak SGK'dan emekliliğini isteyebilecektir.
(Kaynak: Yeni Şafak | 25.02.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.