Çalışma hayatında 2013 yılına yoğun bir gündemle girdik.
Yaklaşık beş milyon kişiyi ilgilendiren sosyal güvenlik paketi yasalaştıktan sonra sıra yeni paketlere geldi. Bu köşeyi takip edenler "kulis bilgisi" yazmadığımızı bilirler. Zira bu tür yazılar yersiz beklenti oluşturabiliyor. Fakat 10 milyondan fazla kişiyi ilgilendiren birkaç ayrı çalışmada kesinleşen noktaları paylaşmakta fayda var.
Doğum izni 6 ay olacak mı?
Şu an işçi ve memurlar için 16 hafta olarak uygulanan ücretli doğum izninin 24 haftaya, yani altı aya çıkarılması gündemde. Memur anneler açısından sorun yok fakat özel sektör çalışanı bayanlara da aynı hakkın verilmesi konusunda işveren kesiminin görüşü bekleniyor. En azından Sayın Faruk Çelik, düzenlemeyi işverenlerin de desteğiyle yasalaştırmak istiyor.
Kamu personel rejimi değişiyor mu?
Kamu personel rejimimize yön veren meşhur 657 Sayılı Kanun tarih oluyor. Yeni düzenleme öncesinde göreve başlayan memurlar yine 657'ye tabi olurken, bundan sonrası için "kamu çalışanı" kavramı getiriliyor. Memuriyet güvencesi, şu anki duruma göre biraz daha esnetiliyor. Ancak kamu yönetim kadrosu ile müfettiş, hakim, savcı, kaymakam, polis ve asker gibi görevliler için kalıcı statü belirleniyor. Başbakan'ın onayı ile düzenleme Meclis gündemine gelecek.
Kadro çalışmasında son durum nedir?
Kamudaki sözleşmeli personelin kadroya alınması konusunda da sona yaklaşıldı. Belediye sözleşmelileri için kadro kesin fakat kaymakamlıklar bünyesindeki vakıflarda çalışan sözleşmeliler ile sulama birliği çalışanlarına kadro yok. KİT'lerdeki sözleşmelilerin durumu henüz netleşmedi.
Yeni teşvik var mı?
İstihdamı teşvik kapsamında uygulanan 5084 Sayılı Kanun'un süresi 2012 sonu itibariyle doldu. Bunun üzerine özellikle Doğu ve Güneydoğu illerimizdeki işverenlerden benzer bir teşvik paketi konusunda yoğun istek olduğunu biliyoruz. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bu talepleri karşılamak üzere 5084'ü aratmayacak bir paket hazırlığına başladı. Buna göre en az gelişmiş 4, 5 ve 6. bölgelerde şu an uygulanan 5 puanlık prim indiriminin 9 puana kadar çıkarılması planlanıyor. Bu da işveren prim payının yaklaşık yarıya indirilmesi anlamına geliyor.
Alman sigortasından yararlanabilirsiniz
Soru: Sadettin Bey, şu an lisans eğitimim için Türkiye'de bulunan bir vakıf üniversitesinde okuyorum. Ailem ise Almanya'da ikamet ediyor. Benim aylık gelirim bursla birlikte 1250 lira. Acaba genel sağlık sigortasından yararlanmam için gelir testi yaptırmam gerekiyor mu? M. Ardahan
Cevap: Değerli okurum, Almanya-Türkiye ikili sosyal güvenlik sözleşmesi gereği Almanya'daki sağlık güvenceniz Türkiye'de de geçerlidir. Almanya'daki hak sahipliğinizi gösteren bir belgeyle SGK'ya başvurmanız halinde Türkiye'de prim ödemeden sağlık yardımlarından yararlanabilirsiniz. Eğer Almanya'da sağlık güvenceniz yoksa o takdirde en yakın SGK müdürlüğüne başvurarak GSS tescilinizi yaptırmanız gerekiyor. Türk vatandaşı olup olmamanıza göre başvurunuz sonuçlandırılacaktır.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 22.02.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.