BASINDAN YAZILAR
İntikal Vergisi / Tevfik Güngör - MuhasebeTR

İntikal Vergisi / Tevfik Güngör

 Yürürlükteki Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu'nun 1.Maddesine göre, eş ve çocuğa veya diğer yakınlara ve ya aile bağı olmayan kişilere,

-Ev, dükkan, büro, arsa gibi gayrimenkul ve otomobil satın almak,
-Banka hesabına sonradan ortak etmek, "ivazsız (karşılıksız) intikal" kabul ediliyor.
Bu tür intikaller, vergiye tabi tutuluyor.

Bu kanun yeni bir kanun değil. Bu uygulama yeni bir uygulama değil.
Prof.Dr. Şükrü Kızılot Hürriyet'teki köşesinde son zamanlarda bu konudaki denetimlerin arttığından söz edince, kamuoyu uyandı.

Bakkal sıkışınca eski defterleri karıştırırmış. Maliye de vergi gelirleri tahsilatı yavaşlayınca eski intikalleri incelemeye almaya başladı.

Bu vergi türünde, mükellefiyet "olayın tespit edildiği tarihte" başladığı için, Kanunun 20/b maddesine göre Maliye 2-3 yıl, 8-10 yıl hatta 15-20 yıl öncesini de sorgulayıp Veraset ve İntikal Vergisini isteme imkanına sahip. Açık anlatım ile zaman aşımı söz konusu değil.

Prof.Dr. Şükrü Kızılot diyor ki, "Çok kişi, kendi banka hesabına, eşini, çocuğunu veya başka bir yakınını sonradan ortak etmenin, "ortak ettiği kişi açısından" vergiye tabi olduğunu ve Veraset ve İntikal Vergisi ödemesi gerektiğini bilmiyor.

Yine çok kişi, aldığı evin tapusunu eşi ile yarı yarıya yapınca, eşine bir yazlık alınca, eşi veya çocuğuna otomobil alınca, onlar tarafından Veraset ve İntikal Vergisi ödenmesi gerektiğini bilmiyor. Bilmiyor ama kanunları bilmemek mazeret değil."

Kanuna göre her seferinde 3.244 TL'lik intikal vergi dışı. Bu rakamı aşan her intikalde vergi mükellefiyeti doğuyor. Vergi mükellefi kendisine bedelsiz olarak varlık intikal eden kişi.

İlk 190 bin TL'lik intikallerde anne, baba, eş, çocuklar için vergi yüzde 5 oranında. Diğer kişiler için yüzde 10 oranında. İntikal 3 milyon TL'yi aşınca vergi oranları yüzde 15 ve yüzde 30 oluyor.

Bir işadamı şirketin kuruluşunda eşini ortak etmiş ise, vergi yok. Fakat şirket kurulduktan sonra hisse devri ile ortak etmiş ise, eşin devraldığı hisse değeri üzerinden yüzde 30'a kadar vergi mükellefiyeti ortaya çıkıyor.

Prof.Dr.Şükrü Kızılot, bu konuda vergi kanunlarında yapılması ihtimali bulunan değişikliklerden de söz ediyor. Bu değişiklikler yapılır ise vergi yükü daha da artacak. Pror.Dr.Şükrü Kızılot diyor ki, "2008 yılında, bir kanun tasarısı ile Veraset ve İntikal Vergisinin kaldırılıp, Gelir Vergisi Kanunu içine taşınması öngörülmüştü. Ancak bu tasarı yasalaşmadı.

Şu aşamada, Maliye Bakanlığı tarafından Gelir Vergisi Kanunu değişikliği ile ilgili yapılan teknik çalışmalar sırasında da aynı yaklaşımda bir taslak hazırlandı.
Buna göre; Veraset ve İntikal Vergisi kaldırılıyor. İvazsız intikaller (eş, çocuk ve diğer kişilere bağış, hediye, banka hesabına sonradan ortak etme vb. uygulamalar) Gelir Vergisi Kapsamına alınıyor.

İvazsız intikal eden tutarın, yüzde 50-70'i üzerinden gelir vergisi alınması öngörülüyor.
Gelir Vergisi oranı da yüzde 15-35 arasında (75 bin liranın üzeri için yüzde 35 oranında) belirleniyor. Yeni düzenleme şu anda taslak halinde."
Prof.Dr.Şükrü Kızılot'un diğer yazılarında olduğu gibi, bu konuda yazdıkları da iş çevrelerinde ilgi ile karşılandı, vergiyi unutanları uyandırdı..

(Kaynak: Dünya Gazetesi | 19.02.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM