BASINDAN YAZILAR
Kayıt Dışılığa Karşı Kira Beyannamesi Model Olabilir / Yusuf Keleş - MuhasebeTR

Kayıt Dışılığa Karşı Kira Beyannamesi Model Olabilir / Yusuf Keleş

 15 Şubat’ta Samanyolu Haber ve Burç FM ortak yayını Eko Büyüteç programında dinleyicilerle paylaştığım konuları siz değerli okuyucularımıza da aktarmak isterim.

 

 

Kayıt dışını, daha doğrusu kaydı olup da Maliye’nin vergisini alamadığı bir kısım satışları tıpkı kira gelirlerinde olduğu gibi ciddi oranda azaltacak bir teklifim var. Kira gelirlerinde nasıl mükellefin kira geliri beyannamesi önceden hazırlanıp mükellefe sunuluyor ve  “bu senin gelirindir, bunu kabul ediyorsan ve onaylıyorsan başka işleme gerek yok” deniliyor. Benim Maliye’ye önerim şu: Aynı kira beyannamelerinde olduğu gibi bunu da ilgili mükelleflerin KDV beyannamelerine yansıtabilirler.

    Türkiye’de 735 bin civarında Kurumlar Vergisi mükellefi bir milyonu aşkın Gelir Vergisi mükellefi var. Dolayısıyla bunları tek tek takip zaman alıyor. 2012 yılında kredi kartlarıyla yapılan alışverişler 320 milyar TL civarında. Bu rakam tamamen kayıtlı. Maliye Bakanlığı mevcut personelini ikiye üçe katlasaydı bile bu kadar kayıtlılık sağlayamazdı. Bu tamamen teknolojik altyapıyla ilgili bir mevzu, Maliye’nin denetimiyle yapılacak bir iş değil. Öbür türlü her alışveriş yapanın peşine birini takmanız lazım ya da her ticarethanede birinin durması gerekiyor. Ama kredi kartı devreye girince bir senede 320 milyar TL’lik alışveriş kayda girmiş oldu. Şöyle bir durum var: POS cihazlarında geçmiş olmasına ve kredi kartlarıyla işlem yapılmış olmasına rağmen fiş kesilmiyor, bu satışlar beyan edilmiyor. Bu riski göze alabilenler de var. Bunu tek tek Maliye Bakanlığı’nın da takip etmesi mümkün değil, kolay da değil.  Teknolojiden yararlanılarak kredi kartı ile yapılan satışlar otomatik olarak işyerlerinin KDV beyannamesine gelebilir.

    Türkiye’de şu anda mükellefin gelirleri üzerinden vergi alınıyor. Nereden buldun, nasıl harcadın, diye sorulamıyor. Şahıslar kendileri giderlerinin takibini yapıyorlar. Aslında Türkiye’de kayıt dışılık tam kayıt dışılık değil. Siz belirli izleri sürerek elektrik tüketiminden hareketle İstanbul’daki veya Anadolu’daki büyük imalatçıların imalatını takip ederek de kayıt dışılığı takip edebilirsiniz. Burada kayıtlı olup da Maliye’nin takip edemediği vergisini alamadığı bir alan daha var aslında. Ona bakmak gerekiyor. Neticede burada bir para hareketi, bu para hareketinin tersi istikamette de bir mal hareketi var. Bunlar bir yerlerde kayıtlı oluyor. Ama bunun vergisinin alınması gerekiyor. Maliye’nin bunu kontrol etmesi gerekiyor. Bu da kolay değil. Kredi kartlı alışverişler bu alanı çözmüş oldu. Zaten kredi kartlı alışverişlerin detayına baktığınızda da büyük bir kısmı akaryakıt ve giyim. Bunun içerisinde tekstil var, gıda var.  Dolayısıyla bu tür teknolojik sistemlerden yararlanmak gerekiyor. Kayıtlı olanlarını da Maliye’nin takip etmesi gerekiyor.

Basit usulde vergilendirmede beyan için son tarih 25 Şubat!

Şubat ayı, geliri sadece basit usulde tespit edilen ticarî kazançlardan oluşan mükellefler için beyanname verme ayıdır. Gelir Vergisi’ne tabi olan ticaret ve sanat erbabı kazancın tespit usulü bakımından basit usulde Gelir Vergisi’ne tabi olanlar ve gerçek usulde Gelir Vergisi’ne tabi olanlar olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Birinci grubu, taksici, minibüsçü, tamirci, pazarcı gibi küçük esnaf olarak tabir edilen basit usulde kazanç elde eden mükellefler; ikinci grubu ise gerçek usulde vergilendirilen ticarî kazanç ve serbest meslek kazancı elde eden mükellefler oluşturuyor. Basit usulde vergilendirme kapsamında bulunan mükelleflere, gerçek usulde vergilendirilen mükelleflerden farklı birtakım kolaylıklar sağlanmıştır.

    Basit usulde vergilendirilen mükellefler, faaliyetlerine ilişkin mal alış ve giderleri ile hasılatlarını gösteren belgeleri ayrı ayrı dosyalarda saklamak zorunda. Bu belgelerin kayıtları, mükelleflerin bağlı bulunduğu meslek odalarının oluşturdukları bürolarda tutuluyor. Gelirin sadece basit usulde tespit edilen ticarî kazançlardan ibaret olması halinde, 2012 yılı kazançlarına ilişkin yıllık beyanname 2013 yılı Şubat ayının başından yirmi beşinci günü akşamına kadar verilecektir. Basit usulde tespit edilen ticarî kazanç yanında beyana tabi başka bir gelir unsurunun bulunması halinde (beyana tabi kâr payı, faiz geliri, kira geliri gibi), 2012 yılı kazançlarına ilişkin yıllık beyanname 2013 yılı Mart ayının başından yirmi beşinci günü akşamına kadar verilecektir.

    Basit usule tabi mükellefler tahakkuk eden verginin ilk taksitini şubat ayı sonuna kadar, ikinci taksitini ise haziran ayı sonuna kadar ödeyeceklerdir. Basit usulde tespit edilen ticarî kazanç yanında beyana tabi başka bir gelir unsurunun bulunması halinde mart ayı içerisinde verilecek beyannameler üzerinden hesaplanan Gelir Vergisi mart ve temmuz aylarında olmak üzere, iki eşit taksitte ödenecektir. Basit usul mükellefleri, elde ettikleri gelirleri yıllık beyanname ile bildirmek zorundadır. Gelir elde edilmemiş olsa dahi beyanname verilmesi mecburidir. Yıllık Gelir Vergisi beyannamelerine, hesap özeti ve varsa kesinti yoluyla ödenen vergilere ilişkin belgeler de eklenmelidir. 2012 kazançlarına ait 2013’te verilmesi gereken beyanname zamanında verilmezse, usulsüzlük ve vergi zıyaı cezası kesilir. Vergi zamanında ödenmediği için de gecikme faizi uygulanır.

 

 

 

 

(Kaynak: Zaman Gazetesi | 19.02.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM