BASINDAN YAZILAR
Sosyal Güvenlik Destek Primi Borcuna Taksit / Yusuf Keleş - MuhasebeTR

Sosyal Güvenlik Destek Primi Borcuna Taksit / Yusuf Keleş

 Sosyal güvenlik destek primi, kamuoyunda en çok merak edilen konuların başında geliyor.

 

 

Sosyal güvenlik destek primi, kamuoyunda en çok merak edilen konuların başında geliyor.Geçtiğimiz günlerde bu köşede emekli maaşından SGDP sebebiyle yapılan kesintilerden bahsetmiş, birçok emeklinin bundan haberinin bile olmadığını yazmıştım. SGDP, her emeklinin değil emekli olduktan sonra işçi ya da işveren olan emeklilerin maaşlarından kesinti yapılmasına neden oluyor. Özellikle sigortalılığı eskiden başlayanların genç yaşta emekli olmaları ve emekli maaşının aileyi geçindirmeye yetmemesi sebebiyle emeklilerin bir işyerinde ücretli olarak çalıştıklarına veya kendi açtıkları bir işyerini çalıştırdıklarına şahit oluyoruz. Atıl işgücünü harekete geçirdiği için takdir edilmesi gereken bu hareket SGK’nın bu tür çalışanlar nedeniyle yüklendiği ek sağlık vb. maliyeti sebebiyle SGDP alınıyor.

Bunu bilen emekliler, çalıştıkları yerde sigortalı görünmeyerek çalışıyor ama bundan haberi olmayanlar sigortalı olarak çalıştıklarında veya kendi adına bir işyeri açınca mecburen SGDP ödemek zorunda kalıyor. SGDP ödemesi gerektiği halde ödemeyen emeklilerin bu borçları toplu olarak maaşlarından kesilmeye başlandı. Oysa 6111 sayılı vergi ve sigorta af kanununda SGDP borcu olanlara da borçlarını gecikme zammı ve gecikme faizi ödemeden borcun anaparasını ödeme imkânı tanınmıştı. Bundan haberi olmadığı için başvurmayan emeklilere yeni bir fırsat daha tanındı.

Son yapılandırma imkânından nasıl yararlanılacak?

Emekli olduktan sonra Bağ-Kurlu olarak çalışan ancak destek primi ödemesi gerekip ödemeyenler, yüklü miktarda destek prim borcu ile karşı karşıya kaldılar. Bu durumda olanların bir kısmı 2011 yılında 6111 sayılı kanundan yararlanarak bu borçlarını yapılandırdılar.

Buna göre 25.2.2011 tarihinden önceki aylara ilişkin SGDP borçları (1980/Ocak-2004/Aralık) dönemi toptan eşya fiyatları endeksi (TEFE) aylık değişim oranları, (2005/Ocak- 2011/Şubat) dönemi (bu ay dahil) üretici fiyatları endeksi (ÜFE) aylık değişim oranları dikkate alınarak basit usulde hesaplama imkânı sağlanmıştı.  Gecikme cezası ve gecikme zammı yerine tahsil edilmek, peşin ya da 6, 9, 12 ve 18 eşit taksitte ödenmesi halinde taksitlendirme farkı ilave edilmek suretiyle ve ikişer aylık taksit süresi içinde ödenmek kaydıyla yapılandırılmıştı.

6111 sayılı kanunla getirilen yapılandırmadan yararlanmayanlara ise 19 Ocak’ta yürürlüğe giren 6385 sayılı kanunla yeni bir yapılandırma imkânı getirildi. Buna göre kendi nam ve hesabına tabi çalışması bulunanlardan 2013 yılı Mart ayı sonuna kadar olan SGDP’ye ait borçlarını 1.2.2013 tarihinden itibaren dört ay içinde (30.5.2013 tarihine kadar) başvurmaları halinde 6111 sayılı kanunla getirilen şartlarla taksitlendirebilecekler. Böylece bu primler için yüklü gecikme zammı ve gecikme faizi ödenmemiş olacak.

Yine bu kanunla emekli olduktan sonra kamuda çalıştıkları için maaşları kesilenler için de bir hüküm getirildi. Emekli olduktan sonra kamuya ait veya kamu ortaklığı bulunan bir işte çalışanların aylıklarının kesilmesi, bunlar işten ayrıldıktan sonra da aylıklarının bağlanması için yazılı talepte bulunmaları gerekiyordu. Yapılan düzenlemeyle, kesilen aylıkların tekrar başlatılması için gerekli olan yazılı talep şartı kaldırıldı. Artık kamuda çalışmaya başlamaları nedeniyle emekli aylığı kesilenlerin, sigortalılıklarının sona erdiği yani işten ayrıldıkları tarih yazılı istek tarihi olarak kabul edilecek ve buna göre aylıkları tekrar bağlanacak.

ENGELLİ ARACINA MTV YOK

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Kanunu’na göre her takvim yılı başından geçerli olmak üzere önceki yılda uygulanan vergi miktarları o yıl için Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca tespit ve ilan olunan yeniden değerleme oranında artırılır. 2012 yılı için yeniden değerleme oranı yüzde 7,8 olarak tespit edilmişti. Buna göre 2013 yılında otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları vb. aşağıdaki tarifeye göre vergilendirilecek. Araç sahipleri bu tutarı iki eşit taksitte ödeyebilecek. Bu verginin birinci taksitinin bu ayın sonuna kadar, ikinci taksitinin de temmuz ayı sonuna kadar yatırılması gerekiyor. Özellikle silindir hacmi ve yaşı büyük araç sahiplerinin daha düşük vergi ödemelerinin mümkün olduğunu hatırlatayım. Bakanlar Kurulu kararı ile getirilen uygulamaya göre; MTV Kanunu’nun (I) sayılı tarifesinde yer alan otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzeri taşıtlar için uygulanacak olan Motorlu Taşıtlar Vergisi tutarları, bu araçların kasko sigortası değerlerinin yüzde 5’ini aşıyorsa, bu taşıtlara ait vergi tutarları, aynı yaş grubundaki bir alt kademedeki taşıtlara isabet eden vergi tutarı olarak uygulanıyor. Ayrıntılı bilgi için eski yazılarıma müracaat edilebilir. Engelliler için alınan araçların MTV’den istisna olduğunu yani bu araçlar için MTV ödenmeyeceğini de hatırlatayım.

 

(Kaynak: Zaman Gazetesi | 29.01.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM