Soru: Sadettin Bey, ben bir basın mensubuyum. 1992/Aralık itibariyle sigorta girişim var.
1996/Haziran ayında da basın sigortası başladı. 2008 yılında yıpranma hakkımız alınana kadar 1100 gün normal, 3600 gün de yıpranmalı prim ödemem mevcut. Bizim için yeniden getirilen yıpranma hakkında yaştan indirim beş yıl yerine üç yıla düşürülmüş. Acaba bu düzenleme bizi etkileyecek mi yoksa bundan sonrası için mi geçerli? Ayrıca 2008-2013 yılları arasındaki prim farklarını ödesem bana ne kazandırır? Aylık 4000 lira brütle çalışıyorum. Sizce yıpranma payını ödemeli miyim? Adem T.
Cevap: Değerli okurum, yaştan indirilecek sürenin beş yıl yerine üç yıla düşürülmesi sizleri etkilemeyecek. Ancak 2008-2013 arası kazanacağınız yıpranma süresinin 2008 öncesinden beri yıpranmalı çalışanlar için nasıl dikkate alınacağı konusu henüz net değil. Normalde geriye dönük ödemeyle bir yıl yıpranma kazanacaksınız ve bunun yarısı yaştan düşülecek. Fakat uygulamanın detayları SGK'nın yayınlayacağı tebliğle netleşecek. Bu tebliği gördükten sonra karar vermenizde fayda var.
Risk değerlendirmesi zorunlu
Soru: Sadettin Bey, ben bir apartman yöneticisiyim. Apartmanımızda bir tane kapıcımız var. İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası gereği bizim ne tür yükümlülüklerimiz var? Halit M.
Cevap: Değerli okurum, kapıcı çalıştıran apartmanlar az tehlikeli sınıfta olup, bunlar için iş sağlığı ve güvenliği personeli çalıştırma şartı 2014/Haziran itibariyle başlayacak. Fakat risk değerlendirmesi, acil durum ve yangın planı yapma yükümlülüğünüz 30 Aralık 2012 itibariyle başlamış durumda.
Başvuru süresini kaçırmayın
Soru: Sadettin Bey, ben SSK emeklisiyim ve kendi adıma vergi mükellefiyim. 2008 yılından beri sosyal güvenlik destek primi (SGDP) kesintisi için bildirimde bulunmadım. Bu ay maaşımdan geriye dönük kesinti yapılmış. Ayrıca 7400 TL borç olduğu söylendi. Bu borç mukabili maaşımdan 250 TL gibi bir tutarın her ay kesileceğini söylediler. Acaba bizim için söylenen af çıktı mı? Bu aftan benim yararlanmam mümkün mü? Ayrıca bu SGDP kesintisinden kurtulmak için işyerimi mi kapatmalıyım? Aykut S.
Cevap: Aykut Bey, sizin gibi binlerce emekli için faiz affı ve yapılandırma getiren kanun Resmi Gazete'de yayımlandı. Mayıs ayı sonuna kadar SGK'ya başvurmanız halinde, borcunuzun faizi silinirken ana para 36 aya kadar taksitlendirilecek. Vergi mükellefiyetiniz devam ettikçe maaşınızdan %15 oranında SGDP kesintisi devam eder. Bu kesintiden kurtulmak için vergi mükellefiyetinizi kapatmanız gerekir.
Doğum borçlanması hakkınızı kullanın
Soru: Sadettin Bey, annem 1951 doğumlu. SSK'lı olarak 1973-1977 yıllarından kalma 225 gün çalışmışlığı var. Şu an çalışmıyor ve ev hanımı. Ayrıca üzerine kayıtlı zeytin ağaçları olan tarlası var. Çiftçi Bağ-Kur'lusu olarak emekli olma şansı var mıdır? Murat T.
Cevap: Murat Bey, annenizin SSK girişi doğum borçlanması yapmasını sağlayabilir. Eğer 1973 yılından sonra iki doğum yapmış ise toplam 1440 gün (4 yıl) borçlanma yapabilir. Eğer kendi adına zeytin satışı varsa ve belgeleyebiliyorsa, geriye dönük tarım Bağ-Kur borçlanması da yapabilir. Toplamda 3600 günü doldurduğunda SSK (4/a) kapsamında emekli olabilir. Fakat bu 3600 günün son 1260 gününü SSK kapsamında ödemesi gerekir.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 26.01.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.