BASINDAN YAZILAR
Bu Süreleri Kaçırmayın! / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Bu Süreleri Kaçırmayın! / Sadettin Orhan

 Sosyal güvenliğe dair pek çok düzenlemeyi içeren 6385 Sayılı Kanun geçtiğimiz cumartesi günkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yasanın vatandaş için hangi imkanları sağladığına daha önce değindik. Fakat bu imkanlardan yararlanabilmek için belirli bir süre içerisinde ilgili makamlara başvurmak gerekiyor. Peki hangi hak için nereye ve hangi sürede başvuracaksınız? İşte detaylar...

Meslek danışmanları 20 gün içinde başvurmalı

İş ve meslek danışmanı yeterlilik belgesine sahip olup da KPSS'den 70 ve üzeri puan almış adayların, yasanın yayımını takip eden 20 gün içinde (8 Şubat 2013 tarihine kadar) Türkiye İş Kurumu'na yazılı olarak müracaat etmeleri gerekiyor. Bu süreyi kaçıran danışmanların göreve başlamaları mümkün olmayacak.

Borçlu emekliye 4 aylık süre

Emekli olduktan sonra esnaf veya şirket ortağı olarak çalıştığı halde SGK'ya destek primi ödemeyen emeklilere ödeme kolaylığı getirildi. Bu emeklilerin borçlarının faizi affedilirken ana para 36 aya kadar taksitlendirilecek. Ancak bu imkandan yararlanabilmek için borçlu emeklilerimizin önümüzdeki mayıs ayı sonuna kadar SGK'ya başvurmaları gerekiyor.

Kamuda çalışan emekliye de yapılandırma

Emeklilik sonrasında kamu kurumlarında, belediyelerde veya bunlara ait şirketlerde çalışan kişilerin emekli aylığının kesilmesi gerekiyordu. Aylığını kestirmeyenleri SGK tespit ediyor ve geriye dönük ödediği aylıkları geri istiyordu. İşte geri istenen bu meblağ için de af ve taksitlendirme söz konusu olacak. Bu kapsamdaki vatandaşların da en geç mayıs ayı sonuna kadar SGK'ya başvurmaları gerekiyor.

Yıpranmaya 6 ay süre

Yasa kapsamında basın kartı sahiplerine tanınan yıpranma hakkından geriye dönük olarak yararlanabilmek için işverenlere ve basın çalışanlarına süre tanındı. Buna göre basın işverenlerinin önümüzdeki nisan ayı sonuna kadar ek prim belgelerini SGK'ya vermeleri gerekiyor. Ayrıca basın kartı sahibi gazetecilerin de nisan sonuna kadar SGK'ya başvurarak talepte bulunmaları ve temmuz sonuna kadar da yıpranma farklarını ödemeleri gerekiyor. Ödenecek olan yıpranma prim farkı, basın çalışanının brüt ücretine göre değişiyor.

18 yaşa göre hesaplama yapılır

Soru: Sadettin Bey, ben 01.07.1997 yılında SSK'lı olarak işe başladım. İşe başlamadan önce 1996 yılında trafik kazası sonucunda tek böbreğimi kaybettim. 2005 yılında vergi muafiyet raporu aldım ve %50 özür oranı verildi. Ben 16.02.1981 doğumluyum ve sigortam 16 yaşındayken başlamıştı. Acaba emeklilik hesabım yapılırken ilk girişim mi dikkate alınır yoksa 18 yaşımı doldurduğum tarih mi? Kenan K.

Cevap: Kenan Bey, normalde bir SSK'lının emeklilik için yaş, prim günü ve sigortalılık süresini doldurması gerekir. Fakat %40'ın üzerinde raporu olan engellilerde yaş şartı aranmaz, prim günü ve sigortalılık süresi yeterli sayılır. 18 yaş öncesi sigorta girişi, yaş ve prim günü hesabında dikkate alınırken, sigortalılık süresinin tamamlanmasında 18 yaşın doldurulduğu tarih esas alınır. Buna göre siz 3920 günü doldurduktan sonra, 17 yıllık sigortalılık süresini tamamlayacağınız 16.02.2016 tarihinde emekli olabilirsiniz.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 23.01.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM