Ülkemizde sağlık hizmetleri hem özel hem de kamu hastaneleri eliyle sunuluyor.
Özel hastaneye giden vatandaş, muayene katılım payı yanında, aldığı hizmetin paket fiyatının %90'ına kadar ilave ücret ödüyor.
Burada ilave ücretin hangi oranda alınabileceği, hastanenin kalite sınıflandırmasına göre tespit ediliyor. 2013 yılı için bu sınıflandırma netleşti ve böylece hangi hastanenin ne kadar ilave ücret alabileceği de belirlenmiş oldu.
Hastane Sınıfı Hastane Sayısı İlave Ücret Oranı
A 275 90
B 136 75
C 46 60
D 12 45
E 3 30
Tabloda yer alan ilave ücret oranı, özel hastaneden alacağınız hizmetin SGK tarifesi üzerinden sizin ödeyeceğiniz tutarı ifade ediyor. Geçen yıl 244 hastane (A) sınıfında yer alırken bu sene bu sayı 275'e çıktı. Yani hastadan yüksek fark alabilecek hastane sayısında artış yaşandı. Hangi hastaneye gittiğinizde ne kadar fark ödeyeceğinizi SGK'nın sitesinden kontrol edebildiğinizi hatırlatmış olalım.
Katılım payı da ödeyeceksiniz
Hastanelerde cebinizden sadece ilave ücret değil bir de katılım payı ödeyeceksiniz. Ödeyeceğiniz katılım payı hangi basamak sağlık kuruluşuna gittiğinize ve ilaç yazılıp yazılmadığınıza göre değişiyor.
Sağlık Kuruluşu Muayene Katılım Payı İlaç Alırsanız
Aile Hekimi ve Diğer 1. Basamak 0 Üç kutuya kadar 3 TL, ilave her bir kutu için 1 TL
2. ve 3. Basamak 5 TL
Özel Sağlık Kuruluşu 12 TL
Tablodan da görüldüğü üzere, eğer muayene için aile hekiminizi veya diğer birinci basamak kuruluşları tercih ederseniz muayene katılım payı ödemiyorsunuz.
En yüksek katılım payını ise özel sağlık kuruluşlarında ödüyorsunuz. Ayrıca hangi basamağa giderseniz gidin ilaç yazdırmanız halinde 3 TL, ilaç üç kutuyu geçerse her bir kutu için ilave 1 TL katılım payı ödeyeceksiniz.
Dava açmanız gerekir
Soru: Sadettin Bey, babam 12 Eylül 1958 doğumlu. 1 Şubat 1982'den 31 Ağustos 1999'a kadar Almanya'da çalıştı. Bu süre için yurtdışı borçlanma talebinde bulunduk ve SGK hesabına göre 6330 gün borçlandık. Bunun dışında Türkiye'de herhangi bir sigortası olmadı.
Biz 2010/Aralık ayında borçlanma bedelini ödersek emekli olabileceğini söylediler. Parayı yatırdık fakat daha sonra yanlışlık olduğunu ve 2014 yılına kadar emekli olamayacağını söylediler. 15 Ocak 2013 itibariyle tekrar sorguladığımızda ise 2016'ya kadar beklemesi gerektiğini söylüyorlar. Bize yanlış bilgi mi veriliyor ve ne yapmamızı tavsiye edersiniz? Tarık B.
Cevap: Değerli okurum, babanızın Almanya'daki başlangıç tarihi Türkiye'de de başlangıç olarak kabul edilmiş olsaydı, borçlanma bedelini ödediğiniz tarihte aylık bağlanması gerekirdi. SGK, sözleşme aylığı bağlarken yurtdışı başlangıcını esas alıyor fakat borçlanma yaparken yurtdışı başlangıç tarihine bakmıyor.
Borçlanmanın yapıldığı tarihten geriye doğru borçlanılan gün kadar gidiyor ve bulduğu tarihi, kişinin Türkiye'deki başlangıcı olarak kabul ediyor.
Böyle olunca kişilerin emeklilik tarihi de bazen 10 yıla kadar uzuyor. Fakat örnek Yargıtay kararlarında, yurtdışındaki çalışma başlangıcının borçlanma esnasında Türkiye'deki başlangıç olarak dikkate alınması gerektiği vurgulanıyor.
Dolayısıyla yargı yoluna giden vatandaşlarımız emeklilik tarihlerini geriye çektirebiliyorlar. Siz de bu yolla 2010/Aralık ayı itibariyle aylık bağlatabilirsiniz.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 19.01.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.