1975 yılında öğretmen okulundan mezun oldum. Aynı yıl öğretmenlik yapmaya başladım. 23 yıl devlette öğretmenlik yaptıktan sonra 1998 yılının temmuz ayında Emekli Sandığı'ndan emekli oldum. 1998 yılının eylül ayında hayat şartlarından dolayı İzmir'de özel bir okulda (kolejde) öğretmenlik yapmaya başladım. Öğretmenlik hayatım 15 yıldan beri hâlâ devam etmektedir. Ancak Temmuz 2013'te İstanbul a yerleşme durumu olduğundan özel okuldaki görevimi sonlandırmak istiyorum. Bu durumda 15 yıllık kıdem tazminatımı alabilir miyim? Başarılı bir öğretmen olarak ben bu kıdem tazminatımı ne zaman, nasıl ve hangi şartlarda alabilirim? (Bu performansımla işverenim beni daha uzun yıllar çalıştırabilir. Başarısız öğretmenlerin işine son verip tazminatları ödeniyor.) İSMİ SAKLI
Emekli olduktan sonra özel sektörde Sosyal Güvenlik Destek Primi ödeyerek çalışıyorsunuz. İşçiler yani sizler sosyal güvenlik hukuku bakımından emeklisiniz ama iş hukuku bakımından emekli veya emekli değil diye ayrım yok. Sizler de şartlara göre kıdem tazminatı alabilirsiniz. Kıdemi alabilmenizin yolları ise ya işveren sizi 4857 sayılı İş Kanunu nun 17. maddesine göre işten çıkaracak veya siz "İşveren üzerine düşen yükümlülükleri tam olarak yerine getirmiyor" (ücreti zamanında ve yasalara uygun hesaplayıp ödemiyor, sizin şeref ve haysiyetinizi alçaltıcı sözler sarf ediyor vs.) diye haklı sebeple 4857/24'e göre işi bırakırsanız tazminat alabilirsiniz.
BU DA BENİM TÜYOM
Tazminat alma şartları olmuyorsa yapacağınız şey, emekli statüsünden normal çalışan statüsüne geçmenizdir. Sizin şu anda SGDP li çalışandan, normal sigortalı çalışan halinde gelme hakkınız var. İşverene dilekçe verip artık SGDP'li çalışmak istemediğinizi, SGDP yerine emekli aylığınızı kestirip normal sigortalı gibi çalışmak isteğinizi belirtin. İşveren sizin için SGK'ya bir ay normal çalışan bildirgesi verince de SGK'ya tekrar emeklilik dilekçesi verin ve emekli olarak ayrılacağınız için kıdem tazminatınızı alma hakkınız doğar.
İkramiyeyi temyiz-itiraz ile kazanmışsınız devam etmelisiniz
Babam için açtığımız dava sonucunda 13 yıl 1 ay hizmet süresine karşılık mahkeme önce ret yazısı gönderdi. Sonra 100 lira karşılığında sizin gazetede yayınlamış olduğunuz itiraz dilekçesiyle itiraz ettik. Yaklaşık 20 gün sonra elimize gelen cevaba göre babamın emekli olduğu 1998 yılında geçerli olan katsayılar esas alınarak 752.93 liralık bir ikramiye almaya hak kazandık. Verilen cevaba göre ise hem 1998 yılında geçerli olan katsayılara göre hem de yasal faizi olmadan 752.93 liralık bir ödemeyi uygun görmüşler. Bu konu hakkında bizi bilgilendirirseniz seviniriz. Yonca OCAK
İkramiye davasını yerel idare mahkemesinde kaybetmiş, itiraz-temyiz ile bölge idare mahkemesinde kazanmışsınız ama güncel kısmı reddedilmiş. Şimdi yerel idare mahkemesi veya bölge idare mahkemesi kararını 30 gün içinde temyiz-itiraz etmeniz gerekir. Şayet 30 günü geçirdiyseniz de merak etmeyin, SGK bunu temyiz-itiraz etmiştir. SGK'nın temyiz-itiraz yazısını da mahkeme size gönderecek, o zaman cevap yazısını mutlaka 30 gün içinde yazıp ilgili makama gönderin. Bu konuda son sözü daha Danıştay söylemedi. Yani davanızı mutlaka Danıştay'a taşıyın.
(Kaynak: Haber Türk | 18.01.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.