Soru: Sadettin Bey, ben 11.06.1967 doğumluyum. 25.06.1990 tarihinde memur olarak göreve başladım.
Memuriyet öncesi 373 gün sigortamı ve 18 aylık askerlik borçlanmamı memuriyete saydırdım. 2011 yılında kalp rahatsızlığı nedeniyle devlet hastanesinden almış olduğum rapor ile yüzde elli olarak gelir vergisinden muaf tutuldum. Ben şu an dilekçe versem emekli olabilir miyim? Yaşar Ç.
Cevap: Yaşar Bey, 2008 yılından önce sadece doğuştan özürlü olan, özürlü kadrosunda memuriyete başlayan veya memuriyete başlamadan önce özür durumunu belgeleyen memurlar erken emekli olabiliyorlardı. Buna karşın memuriyete başladıktan sonra engelli olanlar erken emeklilik hakkından yararlanamıyorlardı. Ancak 2008 yılında getirilen düzenlemeyle sizin gibi memuriyet başlangıcından sonra özür durumu ortaya çıkan memurlara da erken emeklilik hakkı tanındı. Buna göre:
· %50 ilâ %59 arasında özürlü olduğu anlaşılan memurlar en az 5760 gün (16 yıl),
· %40 ilâ %49 arasında özürlü olduğu anlaşılan sigortalılar en az 6480 gün (18 yıl)
prim günüyle, yaş şartı aranmaksızın emekli olabilecekler. Siz de %50 özür durumunuzla 16 yılı çoktan tamamladığınız için hemen emekli olabilirsiniz.
Yüzde 10 iş göremezlik gerekir
Soru: Sadettin Bey, ben Devlet Demiryolları'nda geçen yıl işyeri aracıyla kaza geçirdim. İki arkadaşımızı kaybettiğimiz kazada benim de iç kanamadan dolayı dalağım tamamen alındı. Sağ el parmağıma da kemik nakli yapılarak platin takıldı. Üç aylık raporlu kaldım ve tekrar işe başladım. Bu durumda bana herhangi bir aylık bağlanması söz konusu olabilir mi? Suat D.
Cevap: Değerli okurum, eğer mevcut sakatlık durumunuz iş göremezlik oranı bakımından %10'un üzerindeyse, SGK tarafından sürekli iş göremezlik geliri bağlanır. Bunun için bir dilekçeyle SGK müdürlüğüne başvurmanız gerekir. Sevk edileceğiniz hastane tarafından verilecek rapora göre sonuç netleşecektir. %10'un altında bir oran tespit edilmesi halinde gelir bağlanmaz.
Emeklilikte son 7 yıla bakılır
Soru: Sadettin Bey ben 24 yıl Emekli Sandığı'na tabi mühendis olarak çalıştım ve ayrılmayı düşünüyorum. Acaba özel şirkette Emekli Sandığı'na tabi çalışabilir miyim? Emekliliğime tam 4 yıl var. Emeklilikte hak kaybım olmaması için kalan süreyi nasıl doldurmam gerekir? Ömer H.K.
Cevap: Değerli okurum, bir kimsenin hangi statüden (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) emekli olacağına, son 7 yıllık fiili çalışmasına bakılarak karar verilir. Eğer son 7 yılın çoğu memuriyette geçmişse memur olarak, diğer statülerde geçmişse o statüden aylık bağlanır. Sürelerin eşit olması halinde son 3,5 yıllık (1260 gün) çalışmaya göre aylık bağlanır. Memuriyetten ayrılıp özel sektörde çalışmanız halinde Emekli Sandığı mensubu değil 4/a (SSK) kapsamında sigortalı olursunuz. Bu şekilde 3,5 yılı doldurursanız, Emekli Sandığı emeklilik hakkınızı kaybedersiniz. Dilerseniz memuriyetten ayrılıp, isteğe bağlı iştirakçi olarak 25 yılı tamamlayabilirsiniz. Kalan 3 yıl SSK'lı çalışanız dahi yine memur olarak emekli olabilirsiniz.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 18.01.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.