BASINDAN YAZILAR
Sosyal Güvenlikte Neler Değişti? / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Sosyal Güvenlikte Neler Değişti? / Sadettin Orhan

 Uzun süredir üzerinde çalışılan sosyal güvenlik paketi önceki gün Meclis'te kabul edildi.

Böylece son şeklini alan yasa, cumhurbaşkanının onayı sonrasında yürürlüğe girecek. Pakete, genel kurulda görüşülmesi sırasında sürpriz bir önergeyle yeni maddeler de eklendi. İşte hayatımızdaki yenilikler...

Basın çalışanları yeniden 'yıpranacak'

Basın çalışanlarının yıpranma payları 1 Ekim 2008'de kaldırılmış ve böylece erken emeklilik uygulamasına son verilmişti. Yeni düzenlemeyle yıpranma hakkı yeniden getirildi. Eski uygulamada yıpranma süresi beş yıla kadar emeklilik yaşından indirilebilirken, yeni sistemde yaştan düşülebilecek tavan üç yıl olacak.

Yeni uygulama 1 Ekim 2008'den geçerli olacağı için, basın işverenleri geriye dönük prim farkını SGK'ya ödeyecek.

Vekillere yeni haklar

Milletvekilleri de yıpranmalı erken emeklilik hakkı kazandılar. Dört yıl görev yapan vekil beş yıl çalışmış sayılacak. Vekillerin kazandığı yıpranma payının tamamı emeklilik yaşından düşülecek. Diğer çalışanlarda yarısı düşülebiliyor. Ayrıca SSK ve Bağ-Kur çalışması olup da vekil seçilenler iki yıl görev yapınca vekil emekliliğine hak kazanıyordu. Bundan sonra iki yıllık görev şartı aranmayacak.

Liseyi bitiren öğrencilere 120 gün GSS

Liseyi bitiren öğrencilerden 18 yaşını dolduranlar, aynı yıl üniversiteye girseler bile yaz aylarında genel sağlık sigortasına alınıyorlardı. Böylece kendileri için prim borcu çıkıyordu. Yeni düzenleme, liseden mezun olanlara 120 gün daha GSS yardımı sağlıyor. Dolayısıyla mezun olduğu yıl üniversiteye giren öğrenciler GSS sorunu yaşamamış olacaklar. Bu düzenlemeden geçen yıl mezun olan öğrenciler de yararlanabilecek.

İş kazası prim oranı sabitlendi

İşverenin ödediği iş kazası primleri, işin tehlikesine göre %1 ila 6,5 arasında değişiyordu. Yeni sistemde bu oran %2'de sabitlendi. Maden ve ağır sanayi işverenleri bundan kazançlı çıkacak. Düzenleme 1 Eylül 2013 itibariyle geçerli olacak.

Emekli borçları yapılandırılıyor

Emekli olduktan sonra ticaret yapan veya şirket ortağı olan emeklilere sosyal güvenlik destek prim borcu çıkıyordu. Yeni düzenleme bu borcun faizini affederken ana parayı 36 aya kadar taksitlendiriyor. Bu imkandan yararlanmak için dört ay içinde başvuru gerekiyor.

GSS borçları siliniyor

Kendisi sigortalı olduğu halde başkası üzerinden sağlık yardımlarından yararlananların 31 Ocak 2012 tarihine kadar olan borçları siliniyor. Ancak burada yanlış anlamaya yer vermemek lazım. Hiçbir sosyal güvencesi olmayıp da SGK tarafından resen GSS tescili yapılan ve bu sebeple borç çıkarılanlar af kapsamında değiller.

Kamuda çalışan emeklilere taksitlendirme

Emeklilik sonrası kamuda çalışan emeklilerin aylıkları kesiliyor ve kendilerine borç çıkarılıyordu. Yeni düzenlemeyle sadece kişinin ilgili kamu kurumunda çalıştığı süre için aylığı kesilecek. Ayrıca şu ana kadar çıkarılmış olan borçların faizi affediliyor ve yine 36 aya kadar taksitlendiriliyor. Bu kişilerin dört ay içinde başvurmaları gerekiyor.

Gazilik ve şeref aylığı alanlara özelde tedavi

Gazilik ve şeref aylığı alanlar özel hastanelere sevksiz olarak gidebilecekler. Kendilerinden fark ücreti de alınmayacak.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 12.01.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM