BASINDAN YAZILAR
Bağımsız Denetim Yönetmeliği ve Denetim / Veysi Seviğ - MuhasebeTR

Bağımsız Denetim Yönetmeliği ve Denetim / Veysi Seviğ

 Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’nun kurulmasını öngören 660 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin birinci maddesinde çerçevesi çizildiği üzere söz konusu kararnamenin amacı; uluslararası standartlarla örtüşen Türkiye Muhasebe Standartları’nı oluşturmak ve yayımlamak, bağımsız denetimde uygulama birliğini, gerekli güveni ve kaliteyi sağlamak, denetim standartlarını belirlemek, bağımsız denetçi ve bağımsız denetim kuruluşlarını yetkilendirmek ve bunların faaliyetlerini denetlemek ve bağımsız denetim alanında kamu gözetimini yapmak yetkisini haiz Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’nun kuruluş, teşkilat, görev, yetki ve sorumluklarına ilişkin esasları düzenlemektir. ( 2 Kasım 2011 gün ve 28103 sayılı Resmi Gazete) 
Kararnamenin 9/4 maddesi uyarınca “Bağımsız denetçiler ve bağımsız denetim kuruluşlarının kuruluş şartlarını ve çalışma esaslarını belirlemek, bu şartları taşıyan kuruluşları ve bağımsız denetim yapacak meslek mensuplarını yetkilendirerek listeler halinde ilan etmek ve bunların oluşturacağı resmi sicile kaydederek Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’nun internet sitesinde kamuoyunun erişimine sürekli açık tutmak” sözü edilen kurumun görevidir. Türk Ticaret Kanunu’nun ‘Denetçi olabilecekler’ başlığını taşıyan 400’üncü maddesi gereği olarak ‘denetçi bağımsız denetim yapmak üzere 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu’na göre ruhsat almış yeminli mali müşavir veya serbest mali müşavir ünvanını taşıyan ve Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’nca yetkilendirilmiş kişiler ve/veya sermaye şirketi olabilecek. Dolayısıyla denetim sadece Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’nca yetkilendirilen denetim şirketleri veya denetçiler tarafından yetkileri çerçevesinde gerçekleştirilebilecek. 
Denetim kuruluşları ve denetçilerin yetkilerinin kullanımı, yetkilendirmenin ‘Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’ tarafından yapılacak ilanla başlayacak. Bu bağlamda da söz edilen kurum tarafından uygun görülen sermaye şirketlerine ‘Bağımsız Denetim Kuruluşu Belgesi’, meslek mensuplarına da ‘Bağımsız Denetçi Belgesi’ verilecek. 
Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından yayımlanan ‘Bağımsız Denetim Yönetmeliği’nin birinci maddesinde ifade edildiği üzere 660 sayılı kararname çerçevesinde yapılacak bağımsız denetime, bağımsız denetim kuruluşlarına ve bağımsız denetçilere ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir. (26 Aralık 2012 gün ve 28509 sayılı Resmi Gazete) 
Söz konusu yönetmeliğin 5’inci maddesi uyarınca ‘Denetim finansal tablolar ve diğer finansal bilgiler dahil olmak üzere denetime tabi konuların belirlenmiş bir kıstasa uyumlu olup olmadığı hususunda kullanıcılara Türk Denetim Standartları (TDS) çerçevesinde güvence sağlayacak bir görüş oluşturması amacı ile yapılacak. 
Denetim Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre denetlenmesi öngörülen finansal tablolar, yıllık faaliyet raporları, riskin erken saptanması ve yönetime ilişkin sistemler ile sair mevzuat uyarınca doğrudan veya dolaylı olarak denetim kuruluşları ve denetçiler tarafından denetlenmesi, incelenmesi veya değerlendirilmesi öngörülen diğer hususlara ilişkin konuları kapsamaktadır. 
Denetimde denetim konusuna uyumunun değerlendirildiği önceden belirlenmiş kıstaslar esas alınacak. Bu bağlamda finansal tablolar açısından Türkiye Muhasebe Standartları (TMS), yıllık faaliyet raporları, riskin erken saptanması ve yönetimine ilişkin sistem açısından Türk Ticaret Kanunu’nun ve ilgili mevzuatın denetim kıstasına ilişkin hükümleri; diğer mevzuattan kaynaklanan denetim konuları açısından ise denetim kıstasıyla ilgili düzenlemeler veya bunların atıf yaptığı kurallar denetim kıstasını oluşturacak. 
Türk Ticaret Kanunu’nun 397’nci maddesi gereği olarak denetime tabi olan anonim şirketler ve şirketler topluluğunun finansal tabloları denetçi tarafından Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından yayımlanan uluslararası denetim standartlarıyla uyumlu Türkiye Denetim Standartları’na (TDS) göre denetlenecek. Bu bağlamda da şirket yönetim kurullarının yıllık faaliyet raporu içinde yer alan finansal bilgilerin denetlenen finansal tablolar ile tutarlı olup olmadığı ve gerçeği yansıtıp yansıtmadığı konuları da yapılacak denetimin kapsamı içerisinde olacak. Denetime tabi olanlar, hazırlanmış olan finansal tabloların denetimden geçip geçmediğini, denetimden geçmiş ise denetçi görüşünü ilgili finansal tablonun başlığında açıkça belirtmek zorundadır. (TTK. Md:397, f:2) Bu kural yönetim kurulunun faaliyet raporu için de geçerlidir.
Denetime tabi olduğu halde denetlettirilmemiş finansal tablolar ile yönetim kurulunun yıllık faaliyet raporu düzenlenmemiş olarak kabul edilecek. 
Şirketin ve şirketler topluluğunun finansal tabloları ile yönetim kurulunun yıllık faaliyet raporu, denetleme raporlarını etkileyebilecek nitelikteyse, finansal tablolar ile yönetim kurulunun yıllık faaliyet raporu yeniden denetlenmek zorundadır. Bu nedenle yeniden yapılan denetleme ve bunun sonucu düzenlenecek denetim raporunda özel bu belirleme ayrıca raporda açıklanacak. Böyle bir durumda denetçi görüşünde de yeniden denetlemeyi yansıtan uygun eklere yer verilecek.

(Kaynak: İto Gazetesi | 08.01.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM