Vergi iadesi kaldırıldı, kaldırılacak derken, geçtiğimiz hafta perşembe günü (01.03.2007) çalışanlar için de vergi iadesi uygulamasına son veren ve yerine ‘asgari geçim indirimi’ni getiren kanun tasarısı, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Kanun Cumhurbaşkanı’nın onayına sunulacak. Onaylanıp Resmi Gazete’de yayınlandıktan sonra da yürürlüğe girecek.
Ancak bu kanunun TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmiş olması artık fiş ve fatura alınmayacağı anlamına gelmiyor. Fiş-fatura almaya devam edeceğiz. Sadece fiş ve fatura biriktirme zorunluluğu ortadan kaldırıldı. Çünkü vergi iadesi kalktı.
Vatandaşlık görevi
Fiş ve fatura almak her şeyden önce bir vatandaşlık görevi. Bu şekilde devlet bütçesine herkes kendi çapında bir katkı sağlamış oluyor.
Fiş ve fatura alınmaması ya da verilmemesi, ülkemizin çok uzun süredir mücadele etmek zorunda kaldığı vergi kayıp ve kaçağını daha da artıracaktır. Bu konuda biz tüketicilerin de son derece duyarlı davranması gerekiyor.
Ücretlileri, fiş ve fatura toplamaya yönlendiren nedenlerin başında, ‘vergi iadesi’ geliyordu. Vergi iadesi kalkınca, fiş ve fatura toplama eğilimi kuşkusuz azalacak. Satıcılar şimdiden ‘Vergi iadesi kalktı. Ne fişi, ne faturası?’ demeye başladılar.
Bu konuda tüm tüketicileri daha bilinçli davranmaya davet ediyorum.
Yeni düzenleme
TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen bu yeni kanuna göre; brüt asgari ücretin yarısı kadar bir tutar, asgari geçim indirimi olarak uygulanacak.
Eşi çalışmayan işçi ve memurlara, ayrıca brüt asgari ücretin yüzde 10’u, çocukların her biri için ayrı ayrı olmak üzere, ilk iki çocuk için yüzde 7.5’i diğer çocuklar için yüzde 5’i kadar ilave indirim uygulanacak. Böylece işçi ve memura, eş ve çocuklarının durumuna göre hesaplanacak asgari geçim indiriminin yüzde 15’i kadar vergi avantajı sağlanacak.
Fiş almayana ceza var
Fiş almayan tüketicilere, 27.80 YTL ‘özel usulsüzlük cezası’ kesilecek. Fiş-fatura almadıkları tespit edildiği anda tüketiciler, bu ceza ile karşı karşıya kalabilirler.
Diğer taraftan fiş ve fatura almayanların nasıl tespit edileceği de bir başka tartışma konusu. İnceleme elemanları, fiş-fatura denetimini yapmakla görevlendirildi. İnceleme elemanları bildiğiniz gibi Maliye müfettişleri, hesap uzmanları, gelirler kontrolörleri ve vergi denetmenlerinden oluşuyor. Daha önceki yazılarımızda inceleme elemanlarının bu denetimi yapmalarının biraz güç olduğundan bahsetmiştik.
Vergi dairesinde çalışan memurların da bu denetim görevinde değerlendirilmesi tavsiyesi, yeni kanunda dikkate alındı. Bu durumda tüketicilerin, özel usulsüzlük cezası ile karşı karşıya kalmaları ihtimali daha da fazla olacak. Aman dikkat...
Kanaatimce kayıtdışılıktan sürekli şikayet edilen bir ortamda, fiş ve fatura alımının ortadan kaldırılması, kayıtdışılığı daha da artıracaktır. Umarım bu konuda kötü sonuçlarla karşılaşmayız.
(Kaynak: Star Gazetesi | 05.03.2007)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.