Yıl sonu gelmesi nedeniyle bazı işyerlerinde çalışmakta olan işçilere kıdem tazminatı ödeniyor. Çalışan işçiye kayıtlar üzerinde girdi çıktı yapılıyor. İşçi işten çıkarılmış gibi gösterilerek işçiye kıdem tazminatı ödeniyor. Bu tip uygulamalar asgari ücret üzerinden çalışanlara yıl sonu yaklaşınca daha çok yapılıyor. Çünkü yılbaşından itibaren asgari ücret artışına paralel olarak kıdem tazminatı miktarı da artıyor. Çalışan işçiye kıdem tazminatı ödenmesi işyeri devirlerinde söz konusu olabiliyor. Bunun dışında mevzuatımıza göre çalışan işçiye kıdem tazminatı ödemesi yapılamıyor. Yargıtay kararları da yapılamayacağı yönünde.
APARTMANDA DURUM
Çalışan işçiye kıdem tazminatı ödemesinin yaygın olduğu yerlerden biride apartmanlardır. Bazı apartmanlarda kıdem tazminatı ileride büyük bir miktar tutmasın diye her yıl kapıcıya kıdem tazminatı ödeniyor. Çalışmakta olan kapıcıya kıdem tazminatı olarak yapılan ödeme kıdem tazminatı olarak kabul edilmiyor(Geniş bilgi için bakınız. Arif Temir, Apartman Yönetimi ve Kapıcılar, Yaklaşım Yayıncılık, Ankara 2009).
TÜP BEBEK MASRAFI
Soru: Tüp bebek masraflarını kim ödüyor? C.Özet
Cevap: Sayın Özet, en fazla iki deneme ile sınırlı olmak üzere kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucuları sağlık kurulları tarafından tıbben zorunlu görülmesi halinde tüp bebek tedavi giderleri Sosyal Güvenlik Kurumunca karşılanıyor. Ayrıca tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlardan hasta katılım payı alınıyor.
MEVSİMLİK ÇALIŞMANIN İZİN KIDEMİNE ETKİSİ
Soru:01.01.2006 tarihi itibari ile mevsimlik işçi olarak çalıştım. Her yıl sözleşmem askıya alındı, 01.01.2008 tarihinde belirsiz süreli sözleşme imzaladım, şu anda daimi olarak çalışıyorum. Yıllık izinlerimin hesabında 01.01.2006 tarihindeki girişim mi baz alınacak yoksa tam süreli sözleşme ile çalışmaya başladığım tarih mi baz alınacak? M.S. Yıldız
Cevap: Mevsimlik çalışan işçinin yıllık ücretli izni olmuyor. Ancak Yargıtay’ın 11 aydan fazla çalışan işçilere yıllık ücretli izin verilmesi gerektiği yönünde kararları var. Sayın Yıldız, mevsimlik işçi olarak her yıl 11 aydan fazla çalışmalarınız var ise bu çalışma süreleri kıdeminize dahil edilir. Aksi yıllık izin kıdemi yönünden tam süreli çalışmaya başladığınız tarih esas alınır.
İŞYERİ DEVRİNDE ÇALIŞANIN HAKLARI
Soru: Çalışmakta olduğum kurumumuz işlerin iyi gitmediği ve zarar ettiği sebebi ile şubemizi bayisine 31.12.2012 tarihinde tamamen devredecek. Bende işyerinde sendikalıyım ve sendika temsilcimiz devreden şubemizle 31.12.2013 tarihine kadar geçerli olan sendikal haklarımızın aynı şekilde devir alan işverenle de devam edeceğinden bahsediyor. İşyeri devrinde haklarımın kaybolmaması için ne yapmalıyım? M.Kutlu
Cevap: İşyeri devirlerinde devreden işveren ve devralan işverenin iki yıl birlikte sorumluluğu var. İki yıldan sonra sorumluluk devralan işverene geçiyor. Sayın Kutlu, haklarınızın kaybolmaması için haklarınızı almadığınız halde almış gibi kayıtlara imza atmamanız gerekiyor.
Devralan işverenden devirden önceki haklarınızın ne olacağına ilişkin yazılı bir belge almanızda da fayda var.
(Kaynak: Güneş Gazetesi | 24.12.2012)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.