BASINDAN YAZILAR
Malullük Aylığı Talebi / Tahsin Sınav - MuhasebeTR

Malullük Aylığı Talebi / Tahsin Sınav

 Genellikle özürlü emekliliği ile malulen emeklilik karıştırılmaktadır. Çalışan bireyin özürlülüğü temeline dayanmakla birlikte, belirtilen iki emeklilik, birbirinden oldukça farklıdır. Bilhassa sigortalılık öncesi özürlülük hallerinde, malulen emekliliğin sözkonusu olmayacağını hemen ilk önce vurgulamalıyım. Sigortalı olduğu tarihten önce malul olan ya da doğuştan malullük oranı, % 60 ve üzeri olan özürlü kişiler de malulen emekli olamaz. Malulen emekli olunabilmesi için, mutlaka sigortalılık sonrasında çalışma hayatı süreci içerisinde oluşan özürlülük temeline dayanılmaktadır. SGK tarafından yetkilendirilen resmî ve üniversite hastanelerinin sağlık kurullarınca düzenlenecek malullük raporları ve dayanağı tıbbi belgelerin incelenmesi sonucu, kişinin ilk defa sigortalı olduktan sonra çalışma gücünü en az % 60 oranında yitirdiği SGK Sağlık Kurulu'nca tespit edilen sigortalılar, malul sayılmaktadır. Kısacası kişi, sağlıklı iken sigortalı olmalı ve sonrasında malul duruma gelmiş olmalıdır ki malullük aylığı ile emekli olabilsin.

Sigortalıların veya hak sahiplerinin maluliyet, iş kazası tespiti ve kontrol muayenelerine esas teşkil edebilecek Sağlık Kurulu Raporları, T.C.Sağlık Bakanlığı Eğitim Araştırma Hastaneleri, Devlet Üniversitesi Hastaneleri, Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı Askerî Hastanelerce düzenlenebilmektedir. İl sınırları içerisinde bu hastanelerin bulunmaması halinde T.C. Sağlık Bakanlığı Tam Teşekküllü Hastaneleri tarafından da 'Sağlık Kurulu Raporu' düzenlenebilir.

Malullük aylığı bağlanması için aranan şartlar, şöyle özetlenebilir: 'Malul olma, belli süre sigortalı olma, belli bir süre prim ödeme, işten ayrılma ve malullük aylığı için SGK'ya başvuruda bulunma' şeklinde sıralanabilir. Yani malullük aylığına hak kazanmak için, malul sayılmak, malul sigortalının en az 10 yıllık sigortalılık süresinin bulunması, en az 1800 gün prim ödemiş olması, işten ayrılmış olması ve malullük aylığı için SGK'ya başvuruda bulunması şarttır. Sigortalı başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul ise sigortalılık süresi aranmamakta, en az 1800 gün prim ödemesi yeterli olmaktadır. Malullük aylığı bağlanması için sigortalının mutlaka çalıştığı işten ayrılmış olması ve başvuruda bulunulmuş olması gerekmektedir. Ancak hemen vurgulamalıyım ki, alınan rapor gereği malul sayılan ve yeteri kadar sigortalılık süresi ile prim gün sayısı şartını yerine getiren sigortalılar, malullük aylığı için SGK'ya başvuruda bulunmazlarsa, Sosyal Güvenlik Kurumu kendiliğinden malullük aylığı bağlamamaktadır. Malul sigortalı tarafından çalışırken yapılan malullük aylığı başvuruları geçerlidir. Çalışırken malullük başvurusunda bulunanlar, malullük aylığı için aranan şartları taşıyorlarsa, malullük aylığı bağlanması için çalıştıkları işten ayrılması da gerekmektedir.

Malullük aylığı başvurusu için, 'Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi' adı verilen matbu emeklilik talep formu belgesinin doldurularak Sosyal Güvenlik Kurumu ilgili Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürlüğüne verilmesi gereklidir. Daha önceden alınmış sağlık kurulu raporu olanların Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi'ne bu sağlık kurulu raporunu eklemesi gerekir. Daha önce Bağ-Kur sigortalılığı bulunanların bu sigortalılıkları nedeniyle genel sağlık sigortası primi dâhil, prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması gerekir. Yani Bağ-Kur prim borcu olanlara, bu borcu ödemedikleri sürece malullük aylığı bağlanması mümkün değildir.

Malullük aylığı, sigortalının malûl sayılmasına esas tutulan rapor tarihi, yazılı istek tarihinden önce ise yazılı istek tarihini; sigortalının malûl sayılmasına esas tutulan rapor tarihi, yazılı istek tarihinden sonra ise rapor tarihini takip eden aybaşından itibaren başlatılmaktadır. Sigortalı, işyerindeki işinden ayrıldıktan sonra Kuruma başvurarak kendisine malullük aylığı bağlanmasını istediğinde, sevk edileceği sağlık kurulunca düzenlenecek malullük raporunun tarihi, doğal olarak dilekçe tarihinden sonraki bir tarihtir. Bu rapora göre malûl sayıldığı takdirde, kendisinden yeni bir dilekçe alınmamakta ve rapor tarihini izleyen aybaşından geçerli olmak üzere aylık bağlanmaktadır.

Malullük kararı, SGK Sağlık Kurulu'nca verilmektedir. Sigortalı ya da hak sahiplerinin SGK Sağlık Kurulu'nun verdiği raporlara karşı önce Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulu'na, buradan da olumsuz karar çıkması halinde, İş Mahkemesi'ne başvuru ya da dava hakkı bulunmaktadır. SGK Sağlık Kurulu tarafından malul sayılmayan sigortalıların bu karara karşı itirazda bulunmaları halinde, itiraz dilekçeleri Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulu'na intikal ettirilmektedir. Malûl sigortalının çalışma gücü kayıp oranı, % 60'dan az (% 58 gibi), ama bu orana da çok yakınsa ve durumu da sürekli kötüleşmekteyse, malûl sigortalının itiraz yoluna gitmeksizin 2 ya da 3 ay gibi makul bir süre sonra yeniden malullük başvurusunda bulunması durumunda, malûllük raporu alınabilmesi için, sigortalının yeniden yetkili hastaneye sevk edilmesi mümkün olmaktadır. Sigortalının buna dikkat etmesi isabetli olacaktır.

(Kaynak: Yeni Şafak Gazetesi | 24.12.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM