BASINDAN YAZILAR
Memur Erken Emekli Olmak İstiyor Mu? / Arif Temir - MuhasebeTR

Memur Erken Emekli Olmak İstiyor Mu? / Arif Temir

 Okuyucularımdan gelen sorulara ve önerilere baktığımda memurların genellikle erken emekli olmak istediği sonucuna varıyorum. Ancak erken emekli olmak isteyen memur nerede ise yaş haddine kadar bekleyip öyle emekli oluyor. Memurların bu çelişkili durumları neden kaynaklanıyor? Bunun nedenini araştırdığımızda en büyük nedenin memurun çalışırken aldığı maaşının emekli olduğunda çok düşüyor olmasıdır. Bunun için memurların maaşlarının çalışırken aldıkları maaşa yakın bir maaş almalarını sağlayacak bir düzenlemenin oluşturulması gerekiyor.  Bu konuda bazı düzenlemelerin yapılmasına ihtiyaç olduğunu bu köşemde bir çok kez dile getirmiştim. Güneş Gazetesi’de bu durumu defalarca sayfalarına taşıyarak haber yaptı.  Memur sendika ve konfederasyonları da toplu görüşme sürecinde memurlar emekli olunca emekli maaşlarının düşmemesini teklif olarak masaya getirdi. Memur konfederasyonları memurların yan ödemelerinden  emekli kesintisi yapılması gerektiğini, aksi halde memurun  çalışırken aldığı maaşı emekli olunca %40 ile %60 arasında bugünkü gibi  düşük olacağını  toplu görüşmeye ilişkin itirazı kayıtlarında  belirttiler.(Bakınız Kamu Görevlileri Hakem Kurulunun 29/5/2012 Tarihli ve 2012/1 Sayılı Kararı.  01.06.2012 tarihli ve 28310 sayılı Resmi Gazete) . Bu düzenlemeler arasında memurlara verilen denge tazminatı, kurum tazminatı, döner sermaye, ek ödeme gibi ilave ödemelerin primlendirilerek Sağlık Bakanlığı’nda çalışan doktorların döner sermaye gelirlerinden tam gün yasası ile birlikte prim kesilmesi gibi emekliliğe yansıtılması ve  ek gösterge farklarının giderilmesi gerekiyor. 

Bu düzenleme çalışma barışı ve  aktüeryal dengenin sağlanmasına katkı sağlayacaktır. Böylece   çalışırken alınan  aylıklar ile emekli aylıkları arasındaki büyük farklarda  ortadan kalkacaktır. Bunun sonucu olarak  memur emekli olabilmek için 65 yaşını beklemeyecek, daha erken emekli olacak, emekli olan memurların yerine daha iyi hizmet edecek genç memurlar istihdam edilebilecektir.

 

Staj görenler iş sağlığı ve güvenliği kanunu kapsamında

Soru: Mali müşavirlik yapıyorum. Muhasebe büromda çalışanım yok. Ancak mali müşavirlik stajı yapan bir stajyerim var. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında mıyım? F.Çalık

Cevap: 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa göre stajyerlerde kapsamda  yer alıyor. Sayın Çalık, işyeriniz az tehlikeli sınıfta yer aldığı için 30.06.2014 tarihinden itibaren muhasebe büronuzda stajyer bulunursa işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanını çalıştıracaksınız yada bu hizmeti dışardan satın alacaksınız.

 

Stajyerin primi ödenmezse stajyerliği yanar mı?  

 Soru: Stajyerlik yapan yüksek öğrenim öğrencileri meslek hastalığı ve iş kazasına yönelik sigorta primleri  okul tarafından karşılanmaktadır. Fakat biz öğrencilerin birçoğunun genel sağlık sigortası bakmakla yükümlü olan ailelerimiz tarafından karşılanmaktadır. Bu iş kazası ve meslek hastalığı sigortasını stajyerlik yaparken yaptırmazsak bir sorun olur mu? Stajımız geçersiz olur mu? M.Yavuz

Cevap: Sayın Yavuz, stajınız geçersiz olmaz. Ancak iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primini ödeme yükümlüsü ilgili yüksek öğrenim kurumu olduğundan prim belgeleri ve bildirgelerin yapılmamasından dolayı Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yüksek öğrenim kurumuna idari yaptırım uygulanabilir.

(Kaynak: Güneş Gazetesi | 17.12.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM