Hem 08.09.1999 günü Resmi Gazete'de yayınlanan 4447 sayılı Kanun hem de 01.10.2008 günü yürürlüğe giren 5510 sayılı Kanun ile çalışanların emekli aylıklarının hesaplanması değiştirildi ve artık emekli aylığıyla geçinmek hayal olmaya başladı. Üstelik bu düşüş her ay 2 lira olarak devam ediyor. Gençler ve çocuklarımız da 65 yaşına gelince 329 lira emekli aylığı alacaklar...
Tarım Bağ-Kur'dan 2340 günlük geri ödeme yaptım. Esnaf Bağ-Kur'dan 2719 gün prim ödemesi yaptım. Askerlik ödemesi yaptım. 5000 işgününü doldurdum. Yaş da dolunca emekli oldum. En son primlerimi esnaf Bağ-Kur'dan yatırdım. 450 lira aylık geldi. Bağ-Kur'a kaç kere başvurdum, "Yapılacak bir şey yok" diyorlar. Yurtdışı borçlanması yapmadım, öneriniz nedir? Bağ-Kur'a başvurdum "Bu aylık doğru ise aylık istemiyorum bana ödediğim 30 bin lirayı geri verin" dedim onu da kabul etmediler. Emin Kafalı
Emin Bey, gerek 08.09.1999 günü Resmi Gazete'de yayınlanan 4447 sayılı Kanun gerekse de 01.10.2008 günü yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile emekli aylığı hesabını vatandaşlar aleyhine düşürdüler. Bunun tek sebebi de devletin cebinin yani bütçesinin açık vermemesidir. Yani devlet artık "Vatandaşın bütçesi-cebi yeterli mi değil mi, bu aylıkla insan geçinebilir mi?" diye düşünmek yerine; "Ben kendi bütçeme bakarım kendi bütçem yetsin, açık vermesin de vatandaş ne çekerse çeksin" diyor; bu dönemine geçtik.
Emekli aylığınız da gerek Tarım Bağ-Kur ve gerekse de normal Bağ-Kur ödemeleri ile askerlik borçlanması sonrasında 5400 günü (1 5 tam yılı) tamamlayarak emekli olmuşsunuz emekli aylığı hesabınız yasal ama adaletli-hakkaniyetli değil. Buna karşı yapabileceğiniz de yasal olarak hiçbir şey yok.
ANAYASA MAHKEMESİ SADECE MEMURLARI KORUDU
Gerek 4447 ve gerek 5510 sayılı Kanunlar ile SSK, Bağ-Kur ve TC Emekli Sandığı emekli aylıklarının hesaplanması değiştirildi ve hepsi de düşürüldü. Konu 1999'da o zamanki muhalefet partisi olan MSP tarafından (Recai Kutan imzasıyla) Anayasa Mahkemesi'ne götürüldü, 01.10.2008'deki de CHP tarafından Anayasa Mahkemesi'ne götürüldü. Her iki yasadaki emekli maaş hesaplarında (içlerinde kendilerinin de olduğu) memurlar aleyhine olanları Anayasa Mahkemesi iptal etti ve SSK ile Bağ-Kur'lular aleyhine olan maddelere dokunmadı, iptal etmedi. Bu sebeple şu an memurların en düşük emekli aylığı 1084 lira, SSK'lıların 620 lira, Bağ-Kur'luların da size bağlandığı gibi 450 liradır. Bu yasalar olmasaydı veya memurları koruyan Anayasa Mahkemesi sizleri de korusaydı aylıkların alt sınırı hepiniz için aynı olacaktı.
Taksim'de doktorlardan isyan
Sayın Ali Tezel, devletin pilot hastane olarak belirlediği Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışan asistan hekimleriz. Kendi branşımızın dışında acilde zorla çalıştırılıyoruz. Üstelik zorunlu mesleki eğitim sigortamız acilde yaptığımız işlemleri kapsamıyor. Örneğin ben asıl branşı biyokimya olan bir hekimim. Yani normal mesai saatlerinde hasta dahi bakmıyorum. Acilde yapabileceğim ufak bir hata ömrüm boyunca ödeyemeyeceğim bir yükle beni karşı karşıya bırakabilir. Ancak asistan hekimler olduğumuz için yönetim yüklendikçe yükleniyor. Lütfen sesimize kulak verin. Bu eziyet artık bir son bulsun.
Düğün yap ama nikâh yapma
Merhaba Ali Bey, ben hem 8 yıl önce ölmüş eşimden dul aylığı hem de ölmüş babamdan yetim aylığı alıyorum. Şu anda da evliliği düşünüyorum fakat nikâh kıymayı düşünmüyorum. Düğün yapıp gelinlik giyip insanlar tarafından evlendiğim bilinse aldığım dul ve yetim aylıklarına zarar gelir mi?
İsmi Saklı
Düğün yapıp, resmi nikâh yapmadan gelinlik giyerseniz gerek babanızdan aldığınız yetim aylığına gerekse de bir önceki eşinizden aldığınız dul aylığına hiç zarar gelmez. SGK sadece boşandığı eski kocasıyla beraber yaşayanların dul-yetim aylıklarını keser, nikâh yapmadan başka erkekle gerek imam nikâhlı gerekse de nikâhsız yaşayan kadınların aylıklarına dokunmaz. Ancak unutma, resmi nikâh yapmazsan yeni kocandan miras ve kocandan aylık gelmez.
(Kaynak: Haber Türk | 14.12.2012)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.