Geçtiğimiz günlerde SGK Başkanı Fatih Acar bir toplantı sırasında, "1 Ocak'tan sonra vatandaş sadece TC numarasını SMS'le gönderecek ve ne zaman emekli olacağı cebine gelecek" mealinde bir açıklama yaptı.
Okurlarımızın soru ve yorumlarından anladığımız kadarıyla konuyla ilgili bir yanlış anlama söz konusu. Sayın Acar'ın kastettiği emeklilik tarihi, emekli aylığı için başvuru yapmış olan vatandaşa, aylığın bağlandığı veya bağlanacağı tarihtir. Yani siz emekliliğe hak kazanmışsınız, SGK'ya dilekçenizi vermişsiniz ve aylığınızın bağlanmasını bekliyorsunuz. Bu arada isterseniz SGK'ya kısa mesaj göndererek aylığınızın bağlanıp bağlanmadığını öğrenebileceksiniz. Yoksa henüz başvurusu bulunmayan ve emeklilik tarihini merak eden vatandaşa, emeklilik tarihinin hesaplanıp gönderilmesi gibi bir hizmet söz konusu değil. Nitekim SGK yönetiminden aldığımız teyit de bu yönde.
İdeal olanı tabii ki emeklilik tarihini merak eden vatandaşa, saniyeler içerisinde hesaplama yapıp kısa mesajla cevap verilmesi. Ancak bunun için öncelikle geçmiş yıllardaki kayıtların ve bilgilerin ortak veri tabanına aktarılması gerekiyor. Bu proje de SGK tarafından yürütülüyor fakat tamamlanması ve vatandaşın hizmetine açılması birkaç yılı bulacak gibi.
Öte yandan aylık başvurusunda bulunan vatandaşa aylığının bağlanacağı ve hesabına yatacağı tarihin verilmesi de az bir hizmet değil. Şu an aylığını merak eden vatandaş, SGK müdürlüklerinde önemli bir yoğunluğa sebep oluyor. En azından her gün SGK müdürlüğünü arayarak aylığının bağlanıp bağlanmadığını soruyor. Yeni hizmetle birlikte bu tür gereksiz yoğunluğun da önüne geçilmiş olacak.
Mükerrer borçlanma yapamazsınız
Soru: Sadettin Bey, ben 1995 yılında sigortalı olarak çalışmaya başladım. 1997 yılında doğum yaptım. Doğumdan sonra çalışmadım ama muhasebe stajımın devam etmesi için prim ödemem devam etti. Acaba yine de doğum sonrası iki yıllık süreyi borçlanmam mümkün müdür? İlknur G.
Cevap: İlknur Hanım, normalde sigorta başlangıcınızdan sonra doğum yaptığınız için doğum borçlanması hakkınız var. Fakat borçlanma yapabilmeniz için bir diğer şart, doğumdan sonraki iki yıllık sürede çalışmamış veya isteğe bağlı prim ödememiş olmaktır. Oysa sizin doğumdan sonraki iki yıllık sürede primleriniz ödenmeye devam etmiş. Buna göre borçlanma yapamazsınız.
Önemli olan fiili çalışma
Soru: Sadettin Bey, ben 2001 yılından beri Bağ-Kur sigortalısıyım. Üzerime kayıtlı iki ticari aracım var ve vergi mükellefiyim. Şu halde benim SSK'ya geçmem mümkün müdür? Araçlarımı devretmem veya vergi mükellefiyetimi sonlandırmam gerekir mi? Sinan G.
Cevap: Değerli okurum, bir işyerinde fiilen çalışmanız halinde 4/a'lı (SSK'lı) olabilirsiniz. Araçları devretmeniz veya vergi mükellefiyetinizi kapatmanız gerekmiyor. Yalnız fiilen çalışmadığınız halde sadece kağıt üzerinde bir işyerinden sigortalı gösterilirseniz, tespit edilmesi halinde bu bildirimler iptal edilir. Emekli olsanız bile emekliliğiniz iptal edilip ödenen aylıkları faiziyle geri ödemek durumunda kalabilirsiniz. Dolayısıyla fiilen çalışmak şartıyla bir işyerinden 4/a'lı olabilirsiniz.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 12.12.2012)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.