Soru: 11.03.1982 doğumluyum. 01.09.2005 tarihi itibariyle limitet şirket ortaklığından dolayı Bağ-Kurlu oldum. Şirketin faaliyeti 2007 yılına kadar devam etti. 2007 Nisan ayında yedek subay olarak askerlik görevimi 12 ay olarak yaptım. 2008 Mart dâhil subaydım ve terhis akabinde 15 gün sonra SSK’lı olarak çalışmaya başladım. 15.04.2008 tarihinden beri SSK primim eksiksiz olarak yatmaktadır. e-Devlet şifremle sisteme giriş yaptığım zaman 4-B’li olarak aktif sigortalı görünmekteyim ve ekte de ekran görüntüsünü gönderdiğim üzere 32.229 TL borçlu görünüyorum. İlk kayıt yaptırdığım 2005 tarihinden itibaren kurumu hiçbir şekilde ödeme yapmadım. Bu borçtan kurtulabilmem mümkün mü? Değil ise nasıl bir yol izleyip çözüme kavuşturabilirim? A.D.
Cevap: Sigortalılık geçmişinize göre 01.09.2005 tarihinden 28.02.2011 tarihine kadar aradaki rütbeli yedeksubaylık süreniz hariç zorunlu 4/B (Bağ-Kur) sigortalısısınız. Bu sürenin primini ödemek durumundasınız. Ödeme için olası yeni bir yapılanma dönemini bekleyebilirsiniz veya hemen de ödeyebilirsiniz. SGK’ya başvurup yedeksubaylık döneminize ve 01.03.2011’den bu yana geçen süre için de SSK sigortalısı olduğunuzdan dolayı bu dönemlere ilişkin borçları sildirerek realize edebilirsiniz. Bundan sonra da ayrıyeten 15.04.2008 – 28.02.2011 tarihleri arasındaki dönem için de mahsuplaşma işlemi yaptırarak veya bu dönemdeki SSK primini tahsil edip Bağ-Kur borcunu ödeyerek tüm borcunuzu makul seviyeye indirebilirsiniz. 4/b (Bağ-Kur) sigortalılığı 01.03.2011’den önce 4/c sigortalılığına (Emekli Sandığı iştirakçiliği) göre; 01.03.2011’den itibaren ise hem 4/c sigortalılığına hem de 4/a sigortalılığına göre resesif (Çekinik) sigortalılık konumunda bulunmaktadır. Yani aynı tarihe rastlayan süreçte hem Bağ-Kur sigortalısı gibi hem de SSK sigortalısı gibi yahut hem Bağ-Kur sigortalısı hem de Emeklisandığı iştirakçisi gibi çalışıldığında diğer sigortalılıklar sona erinceye kadar Bağ-Kur sigortalılığı kendini göstermez, diğerleri sona erdiği günün ertesinde Bağ-Kur sigortalılığı yükümlülükleriyle kendini gösterir.
Soru: "Emekli Sandığı Emekli Maaşlarında En Önemli Unsur: Ek Gösterge" başlıklı yazınızı okurken aklıma gelen, cevabını tam öğrenemediğim bir konu hakkında size yazma gereği hissettim. Emekli Sandığı emekli olunurken gelinen derece kademeden askerlik borçlanma süresini, 6 yıl iyi sicilden alınan 1 veya 2 kademeyi düştükten sonra emekli derece kademesini belirliyormuş. Dolayısıyla farz ediyorum 1/3 derece ve 2200 ek göstergeden emekli olacağımıza örnek olarak 2/3’ten dolayısıyla 1600 ek göstergeden emekli ediliyormuşuz diye duydum. Ne derece doğru olduğunu ya da olmadığını sizden öğrenmek istiyorum. E.YILMAZ
Cevap: Aldığınız bilgi tamamen hayal mahsûlüdür. Her altı yıl 90 ve üzeri sicilden (Halen ise 8 yıl disiplin cezası almama olarak değiştirilmiş bulunuyor) alınan bir kademe kazanılmış hak aylığını ve dolayısıyla emekliliğe esas dereceyi etkileyen bir uygulamadır. Emeklilik esnasında bu konuda geriye düşürme gibi bir uygulama söz konusu değildir. Keza askerlik süresi de borçlanılsın borçlanılmasın kazanılmış hak aylık derecesinin tespitinde değerlendirilir. Bunun da yeniden geri alınması söz konusu değildir. Ancak emeklilik esnasında bir düşürme varsa daha önce yanlış işlenilen bir kademe veya derece işlemi olabilir. Bu da genel değil, yanlış işlem yapılan sigortalılar için söz konusu olabilir ve bunun da sicil veya askerlikten alınan kademelerin geri alınması gibi gerekçeye dayanması mümkün değildir.
(Kaynak: alitezel.com | 10.12.2012)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.