SGK, 2005'ten itibaren oluşturulan reform süreci gereğince, kendisini sürekli yenilemek zorunluluğunda. Çünkü sosyal güvenlik reformu, henüz bütün rükünleriyle yaşam alanımızı kapsayabilmiş değil. Kurumsal tekliğin işlemeye başlamasıyla birlikte uygulamalardaki bütünlüğün yaşama geçirilebildiği henüz söylenememektedir. Ancak bardağa boş yerinden değil, dolu yerinden bakmanın daha doğru bir algılama şekli olduğunu düşünüyorum. Bilgi toplumu olmanın nimetlerini gün geçtikçe daha fazla yaşamaya başlamamız, elbette önemli beklentilerimizden. Bireysel ve ailevî mutluluğumuzu oluşturan kurumsal yapıların başında gelen SGK, kendisini sürekli yenileyerek, geleceğe bakışımızı olumlulaştırmada vazgeçilemez bir görev üstlendiğinin farkında olduğunu da açıklamış oluyor. SGK Başkanı Fatih ACAR'ın 06.12.2012 Perşembe günü Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Ankara Şubesinin konuğu olarak, işadamları ile söyleşi programına katılması ve arkasından basına yansıyanlar, 'SGK'da interaktif dönem başlıyor' vb haberler, 2013'e doğru adımlarımız sıklaşırken SGK'da başlatılacak yeni uygulamalar olduğunu öğrenmemizi sağladı.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar'ın da vurguladığı üzere, 2008 yılında son 30 yılın en önemli reformlarından biri olan nüfusun tamamına eşit ve kolay erişilebilir Genel Sağlık Sigortası (GSS) uygulamasına geçilmiş; 1 Ocak 2012 tarihi ile yeşil kartlıların da kapsama alınmasıyla birlikte nüfusun tamamının sosyal güvenlik şemsiyesi altına alınmıştır. Acar, '25 bin çalışanımızla o tarihten bugüne önemli değişimlere imza attık. Kurumsallaşma, mevzuat çalışmaları ve merkez ve taşra teşkilatları yapılandırılması konusunda çalışmalar yürüttük. Bürokrasiyi ortadan kaldırmak için önemli çalışmalar yapıldı. TC kimlik numarası ile ülkemizdeki tüm hastanelerden hizmet alınabilecek bir hizmeti devreye soktuk. Tüm emekli vatandaşlarımıza emekli aylıklarını evlerinde ödeyebileceğimiz bir sistemi başlattık. 10 milyon 400 bin emeklimiz istediği anda dilekçelerini verdiği anda emekli aylığını evinde ödeyebileceğimiz bir ana geldik' açıklamasını yapmış bulunuyor.
Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Ankara Şubesi'nin konuğu olan SGK Başkanı Acar, 2008 yılında başlanan sosyal güvenlik reformunun sonuçlarına ilişkin sunum yapmıştır. 2013 yılında uygulamaya geçecek yenilikleri anlatan, 'Vatandaşa en iyi hizmeti vermek, israf, kayıp ve kaçakları önlemek amacıyla teknolojinin tüm imkânları kullanılacak' diyen Acar, 1 Ocak'tan itibaren SGK'nin interaktif sisteme geçeceğini duyurdu. Bilgi toplumu olmanın nimetlerini paylaşım olarak değerlendirdiğimiz bazı yenilikler de şöyle özetlenebilir:
-Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, 1 Ocak'tan itibaren interaktif sisteme geçeceklerini, SGK'ya SMS gönderen sigortalının bilgilerine SMS yoluyla ulaşabileceğini söyledi. Bu uygulamayla birlikte, 1 Ocak'tan itibaren sigortalılar, SGK'dan SMS yoluyla bilgi alabilecek. SGK'ya SMS gönderecek sigortalıya, ne zaman emekli olacağı, ne kadar emekli maaşı alacağı gibi bilgiler yine SMS yoluyla gelecek. Acar'ın açıklamasına göre, SMS ile bilgiye ulaşma sürecini,'Cep telefonunuzdan bizim numaramıza SMS atacaksınız. TC kimlik numaranızı yazıp, 'ne zaman emekli olacağım' diye soracaksınız, size en kısa sürede cevap gelecek. 'Ne kadar prim ödeyeceğim' diyeceksiniz, anında telefonunuza bilgi gelecek. Bunlar gibi birçok bilgiye cep telefonuyla rahatlıkla ulaşılacak.
-Acar, sağlık hizmetlerindeki israf, kayıp ve kaçakları önlemek amacıyla halen bazı illerde pilot uygulaması yapılan e-reçete, avuç içi damar izi uygulamalarını da 1 Ocak'ta yurt genelinde başlatacağını da açıklamalarına ekledi. Kâğıt reçete dönemi de yeni yılda bitecek. 89 bin doktor şifre aldı, 10-15 bin doktorumuz kaldı. Onların da en kısa sürede şifrelerini almalarını sağlayacağız. 15 Aralık'ta basın toplantısıyla israfı önleyecek bu sistemin ayrıntılarını da duyuracağız. Avuç içi damar izi uygulamaları da başlıyor. Bazı özel hastanelerde hasta gitmeden TC kimlik numarası ile sanki muayene olmuş gibi işlem yapıldığını ve bize fatura edildiğini tespit ettik. Bu suiistimallerin önüne geçmek için bazı illerde pilot uygulaması yapılan avuç içi damar izi uygulaması da 1 Ocak'tan itibaren yurt genelinde başlayacak. Kişinin kimlik numarası ile avuç içi damar izi eşleştirilecek. Kişi hastanede avuç içini tarattıktan sonra işlemlerini yaptırabilecek.'
Hükümet, 2000'li yılların ilk 10 yılında, SGK uygulamalarında önemli çalışmalara imza atmıştır. Bu gerçeği dile getiren ÇSGB Faruk Çelik, bu projelerin en önemlisinin sosyal güvenlik alanında atılan adımlar ve sosyal güvenlik reformu olduğunu; Sosyal Güvenlik Reformu'nun siyasi açıdan bakıldığında riskli bir reform olduğunu; 'Çünkü bu reform yaş, prim gün sayısı, aylık bağlama oranı gibi temel parametrelerde değişiklik içermekteydi. Bu riski göze aldık ve sadece elimizi değil bedenimizi, gövdemizi taşın altına koyduk. Çünkü biz gelecek seçimler için değil gelecek nesiller için siyaset yapmanın en doğru yol olduğu inancındayız.' şeklinde konuşmuştur.
Sosyal Güvenlik Reformu, 4 yıldır yürürlüktedir. 2008'den bugüne çok şey değişmiştir. Aktif sigortalı sayısı, 15 milyondan 18 milyona çıkmış; pasif sigortalı sayısı da 8,7 milyondan 10 milyona yükselmiştir. Kayıtdışı istihdam, son dönemlerde %53'lerden %38'lere düşmüş; 2023'lerde kayıtdışı istihdamın %15'lere düşürülmesi hedeflenmiştir. Kayıtdışılık, tümden kayıtdışılık ve kayıt içindeki kayıtdışılık olmak üzere gerçekleşiyor. TBMM'de bulunan 10 maddelik bir reformla da çalışanlarımızın önündeki veya sosyal güvenlik şemsiyesi altındaki vatandaşlarımızın sorunlarını çözmeyi sağlayacak önemli bir düzenleme üzerinde çalışılacaktır. Yenilenme sürecinde başarılar diliyoruz.
(Kaynak: Yeni Şafak | 10.12.2012)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.