Geçtiğimiz hafta "Kamu kurumları emekliyi mağdur ediyor" başlığıyla kaleme aldığımız yazımızda, emekli olup da kamu kurumlarında çalışmaya başlayanlara toplu borç çıkarıldığını ifade etmiştik.
Sadede gelmeden önce konuyu tekrar özetlersek; emekli kişilerin kamu kurumlarında veya kamuya ait şirketlerde çalışmaları durumunda aylıklarının kesilmesi gerekiyordu. Ancak kurumlar bu çalışanları SGK'ya emekli olarak değil de normal sigortalı/iştirakçi gibi bildirdiklerinden yıllarca emekli aylıklarını almaya devam ediyorlardı. SGK da durumu tespit edince geriye dönük olarak emekli çalışana toplu borç çıkarıyordu. Yani çalıştığı dönemde aldığı emekli aylıklarını faiziyle geri istiyordu.
İndirim ve ödeme kolaylığı
İşte bahsettiğimiz bu sorun, geçtiğimiz günlerde TBMM'nin gündemine geldi ve yasal düzenleme süreci başlatıldı. Yapılacak düzenlemeyle;
- SGK'nın emekli kamu çalışanının maaşını keseceği süre, sadece kamuda çalıştığı süreyle sınırlı olacak. Oysa şu an kamuda çalışmaya başladığı tarihten, durumdan haberdar olduğu tarihe kadarki aylıkları geri istiyor.
- Bugüne kadar toplu borç çıkarılmış olup da henüz ödeme yapmamış olanların borçlarından faizler silinecek. Kalan tutar 36 taksite kadar taksitlendirilecek.
Bu konuyla ilgili çok ciddi mağduriyetler yaşandığı için yapılan düzenleme son derece yerinde. Fakat emekli aylığı alan kişiyi çalıştırdığı halde SGK'ya bunu doğru bildirmeyen kamu kurumlarına hiçbir sorumluluk yüklenmemesi de bizce hakkaniyete uymuyor.
Öğrenciler rahatlayacak
Bahsettiğimiz düzenleme kapsamında öğrencilerin genel sağlık sigortası sorunu da ele alınıyor. Daha önce de kamuoyu gündemine geldiği gibi, liseyi bitiren ve 18 yaşını dolduran öğrenciler aynı yıl üniversiteye başlasalar bile, arada geçen sürede sağlık yardımlarından yararlanamıyorlardı. Yapılacak düzenlemeyle bu öğrencilerin liseden mezun olduktan sonra 120 gün yani dört ay süreyle sağlık yardımlarından yararlanmaları sağlanıyor. Dolayısıyla üniversiteye kayıt tarihine kadar geçen sürede de sağlık güvencesi kapsamında sayılacaklar.
Dul aylığınız eşinizin statüsüne bağlı
Soru: Sadettin Bey, eşimi 2010 yılında trafik kazasında kaybettim. Eşimin 924 gün primi vardı. Bu prim üzerinden bana dul aylığı bağlanabilir mi? Bunun için hangi işlemleri yapmamız gerekiyor? Özlem K.
Cevap: Özlem Hanım öncelikle size başsağlığı diliyorum. Sorunuza gelince... Eşinizin primlerinin SSK mı yoksa Bağ-Kur kapsamında mı ödendiğini belirtmemişsiniz. Biz her iki ihtimale göre cevap vermiş olalım. Eşiniz SSK'lı idiyse ve ilk sigorta girişiyle ölüm tarihi arasında en az beş yıl geçmişse, mevcut prim günü size dul aylığı bağlanması için yeterlidir. Eğer eşiniz Bağ-Kur kapsamında prim ödemişse, 924 günlük prim, dul aylığı için yeterli olmaz. Zira Bağ-Kur'da ölüm aylığı bağlanabilmesi için en az 1800 prim günü aranır. Fakat varsa eşinizin askerlik, yurtdışı çalışmaları gibi sürelerini borçlanarak 1800 güne tamamlamanız halinde dul aylığına hak kazanırsınız. Dul aylığı için size en yakın SGK müdürlüğüne başvurmanız yeterlidir.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 08.12.2012)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.