Ülkemizde tüm emeklilerin yaklaşık yarısı emekli olduktan sonra da çalışmaya devam ediyor.
Bildiğiniz gibi SGK, çalışan bu emeklilerden sosyal güvenlik destek primi kesiyor. Fakat emekli olan kişi eğer kamu kurumlarında veya kamuya ait şirketlerde çalışırsa, destek primi yerine emekli aylığının tamamı kesiliyor. Yani kamuda çalışan emekli hem emekli aylığı alıp hem de çalıştığı kurumdan maaş alamıyor.
Normalde kamu kurumlarının, kendisinde çalışmaya başlayan emeklileri SGK'ya bildirip emekli aylıklarının kesilmesini sağlamaları gerekiyor. Fakat uygulamada pek çok kurum, kendisinde çalışmaya başlayan emekliyi (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı emeklilerini) diğer personeli gibi değerlendiriyor. Hal böyle olunca çalışan kişi, emekli maaşını alarak çalışmaya devam ediyor. Ta ki SGK durumu fark edinceye kadar. SGK durumu fark edince, kişinin kamu kurumunda ilk başladığı tarihten bugüne kadar geçen sürede ödediği aylıkları yasal faiziyle geri istiyor. Tabii bu durumda da emekli vatandaşa yüklü bir borç çıkmış oluyor. İşte bu tür mağduriyetlere mahal vermemek için, belediyeler ve belediye şirketleri de dahil olmak üzere kamu kurumlarının, kendisinde çalışmaya başlayan kişilerin emekli olup olmadığını kontrol etmesi, emekli iseler SGK'ya bunu bildirmesi gerekiyor.
Özellikle belediyelerde ve %50'den fazlası kamuya ait olan şirketlerde çok sayıda emekli vatandaşımızın çalıştığını dikkate aldığımızda, konunun yaklaşık 100 bin emekliyi ilgilendirdiğini söyleyebiliriz. Bunun yanında, kamuda çalışan emeklilerimizin de bu konuda SGK'ya bilgi vermelerinde fayda var. Sonradan toplu borçla muhatap olmak yerine baştan aylıklarını kestirmeleri lehlerine olacaktır.
Geriye dönük ödeme yapamazsınız
Soru: Sadettin Bey, benim 1994-1997 yılları arasında işyerim vardı. Bu işyerimi vergiye tabi olarak işlettim. Fakat söz konusu dönemde Bağ-Kur kaydım yapılmadı. Şimdi SGK'ya başvurarak, bu dönemin primlerini ödeyebilir miyim? Böyle bir imkanım var mı? Şadan G.
Cevap: Değerli okurum, maalesef geriye dönük olarak prim ödeme imkanınız bulunmuyor. Bağ-Kur'a tesciliniz yapılmış olup da bu dönem için prim tahakkuku yapılsaydı, bu borcunuzu ödeyip söz konusu dönemi hizmetinize saydırabilirdiniz. Ancak hiç tescil yapılmadan geriye dönük ödeme kabul edilmiyor.
Alman vatandaşı borçlanma yapamaz
Soru: Sadettin Bey, benim kardeşim ve yeğenim Alman vatandaşıdır. Kendileri Türkiye'den emekli olmak istiyorlar. Acaba yurtdışı borçlanması yaparak Türkiye'den aylık almaları mümkün müdür? Bu konuda ne yapmaları ve nereye başvurmaları gerekiyor? Ali G.
Cevap: Ali Bey, yurtdışındaki vatandaşlarımızın borçlanma yapabilmesi için Türk vatandaşı olmaları gerekiyor. Yani hem yurtdışı çalışmalarının gerçekleştiği sürelerde hem de borçlanma için talepte bulundukları tarihte Türk vatandaşlığı statüsünde bulunmaları gerekiyor. Dolayısıyla kardeşiniz ve yeğeniniz Alman vatandaşı olarak borçlanma yapamazlar.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 01.12.2012)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.