BASINDAN YAZILAR
Emekli Sandığı Emekli Maaşlarında En Önemli Unsur: Ek Gösterge / Şevket Tezel - MuhasebeTR

Emekli Sandığı Emekli Maaşlarında En Önemli Unsur: Ek Gösterge / Şevket Tezel

 Soru: 14 yıl uzman doktor olarak devlet memuru olarak çalıştım. 1,5 yıl önce kendi isteğimle istifa ederek özel sektöre geçtim. Ocak ayında çıkan kanundan yeni haberim oldu ve bununla ilgili araştırmalarımda 15 yıl sınırının olduğunu bu süreden önceki istifaların ikramiye alamayacağını okudum. Tekrar memur olarak atanırsam ve 15 yılı doldurursam hakkımı geri alabilir miyim? SSK’lı olarak çalıştığım yıllar emekliliğimi (Hizmet birleştirme), emeklilik yaşımı ve bu kanundan dolayı ortaya çıkan ikramiye miktarını etkiler mi? Ali K.

Cevap: En az 15 yılı doldurmadan ayrıldığınızdan dolayı ikramiyenizi alamazsınız. Ancak bu sürenin dışında ayrıca yedeksubay olarak askerlik süreniz varsa o takdirde 15 yılı tamamlamış olursunuz. Askerlik süresi de dâhil olarak 15 yılı bulmuyorsa yeniden memuriyete intisap ederek emekli olduğunuzda toplam memuriyet süreniz oranında ikramiyeden faydalanabilirsiniz. SGK istifaen ayrıldığınız 14 yıllık dönem için sorun çıkartsa da yargı yoluyla bu sorunu aşabilirsiniz.  SSK’lı olarak çalıştığınız yıllar elbette emeklilik hesaplamanıza ve aylık bağlama oranınıza dâhil edilecektir. Mamafih bu dönemde ödenen primlerin yüksekliği veya düşüklüğü Emekli Sandığı emekli aylığınızı etkilemeyecektir. Hekim olarak özel sektörde geçen SSK’lı sürelerinizin dörtte üçü kazanılmış hak aylık derecenizi yükseltici rol oynayacaktır. Memuriyetten hekim olarak ayrılma halinde kazanılmış hak aylığı olarak 1.dereceye gelmenizin önemi büyüktür. Zira 3600 ek göstergeyi sadece kazanılmış hak aylığı olarak 1.dereceye yükseldiğinizde hak kazanabileceksiniz. Emekli Sandığı emekli maaş hesaplaması gereği ek gösterge memuriyet emekli maaşlarındaki en önemli unsur olmaktadır.  Örneğin mühendis, hekim, müfettiş gibi unvanlarda görev yapanlar 1.dereceye gelerek emekliliklerinde 3600 ek göstergeden yararlanmaktadır. 3600'den 4800'e kadar ek göstergeyi haiz olanlar emekli aylığının baz alındığı Emekli Sandığı matrahlarına en yüksek devlet memuru maaşı kavramını ifade eden 9500 gösterge ile memur maaş katsayısının çarpımının (Halen 680,10) yüzde 130’unu (884,12) ekletebilirken 2200 (dahil) - 3600 arası ek göstergeden emekli olanlar bu rakamın yüzde 70’ini (476,07) ekletebilmekte, daha düşük ek göstergeden emekli olanlar ise 9500 gösterge ile memur maaş katsayısının çarpımının yüzde 40’ını (272,04) dahil edebilmektedirler. Hal böyle olunca 3600 ek gösterge ile emekli olan 30 yıllık bir memurla yine aynı kıdemdeki 2200 ek göstergeli bir başka memur arasında 326,44 TL bir fark oluşmaktadır.


Soru: 28.07.1958 doğumlu ve 30.10.1975 sigortalılık başlangıç tarihli babamın 1983 yılına kadar 1812 gün SSK ve sonrasında 2499 gün Bağ-Kur prim ödemesi var. Şimdi hiçbir işlem yapılmazsa 28.07.2013’de yaştan emekli olabileceğini öğrendik. Maaş farkından dolayı askerlik borçlanmasını yapıp 5000 güne tamamlanmasını mı önerirsiniz? Yoksa yaştan emekli olmak maaş açısından çok fazla fark etmez mi? Bu durumda SSK'lılıktan mı Bağ-Kur'luluktan mı emekli olacak? Merve Ö.

Cevap: Babanızın emekliliği ile “Bundan sonra hiç prim ödemese bile emekli olacağına ilişkin olarak” aldığınız bilgi yanlıştır. Zira babanız halen Bağ-Kur’luluktan emekliliğe tabi durumda olup Bağ-Kur’luluktan emekli olması için asgari prim gün sayısı olan 5 bin 400 günü tamamlamamış durumdadır. Bu şekilde beklerse hiçbir zaman emekli olamaz. Babanız askerlik borçlanması da yapıp çalışmıyorsa bile isteğe bağlı olarak ay be ay prim ödeyerek en az 5 bin 400 günü tamamlarsa 28.07.2016’da Bağ-Kur’luluktan emekli olabilir. İkinci şık olarak bundan sonra en az bin 260 gün bilfiil SSK’lı statüde çalışarak prim öderse 1260 günün dolduğu tarihte SSK’lılıktan hemen emekli olabilir. SSK’lılıktan emekli olmak isterse askerlik borçlanmasının faydası olmaz. 5000 günün tamamlanmasının özel bir önemi yoktur.

(Kaynak: Alitezel.com | 24.11.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM