BASINDAN YAZILAR
Kısmi Süreli Boşluklarınızı Doldurabilirsiniz / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Kısmi Süreli Boşluklarınızı Doldurabilirsiniz / Sadettin Orhan

 Sosyal güvenlik sistemimizde istisnalar hariç, geriye dönük prim ödeme yani halkımızın tabiriyle 'boşlukları doldurma' imkanı yoktur.

Sadece askerlik, yurtdışı çalışma gibi sınırlı durumlarda borçlanma yapılabilir. İşte bu sınırlı durumlara geçtiğimiz yıl Torba Kanun'la kısmi süreli (part-time) çalışılan süreler de eklendi. Örneğin ayda 12 gün sigortalı olarak çalıştıysanız, kalan 18 günü borçlanarak 30 güne tamamlayabileceksiniz. İşte bu kapsamda SGK'ya borçlanma başvurusunda bulunan Arzu Hanım soruyor:

"Sadettin Bey, 6111 Sayılı Torba Kanun'la kısmi süreli çalışanlara borçlanma hakkı getirilmişti. Ben de sekiz ay önce SGK'ya borçlanma talebiyle başvurdum. Ancak bu konuda bilgisayar programı hazırlanması gerektiği için benim işlemim sonuçlandırılamıyormuş. Bir an önce borçlanıp emekli olmak istiyorum. Bu konuda ne yapabilirim?"

Cevap: Arzu Hanım, söz konusu borçlanma işlemi için bilgisayar yazılımı hazırlanıyor olabilir. Fakat bu, sizin başvurunuzun sonuçlandırılmasına engel olmaz. Örneğin Ankara'da Sıhhiye Sosyal Güvenlik Merkezi'ne de benzer müracaatlar gelmekte ve buradaki arkadaşlarımız manüel olarak işlemleri sonuçlandırmaktadır. Yazılımın güncellenmesi SGK'nın kendi iç işleyişiyle ilgili bir husustur.

Dul aylığı için 900 gün gerekiyor

Soru: Sadettin Bey, eşimi yakın zamanda bir trafik kazasında kaybettik. Kendisinin toplam 609 günlük çalışması mevcut. Buna göre acaba bana dul aylığı bağlanması mümkün müdür? Nuray C.

Cevap: Nuray Hanım öncelikle başınız sağ olsun. Size dul aylığı bağlanabilmesi için eşinizin en az beş yıllık sigortası ve 900 gün hizmetinin bulunması gerekiyor. Eğer 609 günden başka çalışması yoksa dul aylığı alamazsınız. 1 Ekim 2008 tarihinden önce vefat etmiş SSK'lıların eksik günleri borçlanma (askerlik, yurtdışı vb.) yoluyla tamamlanabiliyordu. Ancak bu tarih itibariyle borçlanarak gün tamamlama imkanınız bulunmuyor.

2700 liranın altına düşürmeyin

Soru: Sadettin Bey, ben 31.10.2012 tarihinde işten çıkarıldım. Bu işyerinde primlerim tavandan yatıyordu fakat bundan sonra gireceğim işte muhtemelen düşük yatırılacak. Şu an emekliliğime altı yılım var. Emekli maaşımda kayıp olmaması için acaba kaç lira üzerinden prim ödenmesi gerekir? Cemalettin K.

Cevap: Değerli okurum, bundan sonraki işyerinizde SGK'ya bildiriminiz 2700 liranın üzerinde olursa emekli aylığınızda kayıp yaşamazsınız. Bu rakamın altındaki bildirimler az da olsa aylığınızı düşürür.

Raporu SGK'ya ibraz edin

Soru: Sadettin Bey, benim %42 oranında engelli raporum var. 01.10.1996 SSK girişim ve 5169 gün primim var. Bildiğim kadarıyla 01.10.2013'te emekli olabiliyorum. Fakat elimdeki raporu ve vergi indirim belgesini hiçbir yere vermedim. Acaba SGK'ya vermem gerekiyor mu? Ramazan K.

Cevap: Ramazan Bey, 01.10.2013 tarihinde emeklilik başvurusu yaparken dilekçenizin ekine vergi indirim belgenizi koymanız yeterli. SGK tarafından yapılacak işlemlerde bu belge dikkate alınacaktır.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 24.11.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM