TMSF, bireysel mevduatın yanı sıra 50 bin liraya kadar olan ticari mevduatı da güvence kapsamına alacak çalışma başlattı. Tamamlandıktan sonra Başbakan Yardımcısı Babacan'a sunulacak çalışma bankalara ek maliyet getirecek.
Yıldız TAŞDELEN ERLİ
İSTANBUL - Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), ticari mevduatı da güvence altına almak için çalışma başlattı. Çalışma ile küçük tasarruf sahipleri, yani esnaf ve diğer mikro işletmelerin de güvence altına alınması hedefleniyor. Ticari mevduatın güvence altına alınması halinde TMSF'nin adı da "Türkiye Mevduat Sigorta Fonu" olarak değişecek.
TMSF yönetimi, bir süre önce ticari mevduatın güvence kapsamına alınmasıyla ilgili isteğini hükümet yetkililerine iletmişti. Bu konuda yapılabilecek yasal düzenleme öncesi TMSF bir çalışma başlattı. AB uyum çalışmaları kapsamında gerçekleştirilen çalışma, tamamlandıktan sonra Başbakan Yardımcısı Babacan'a sunulacak.
Çalışmaya göre, ilk etapta 50 bin liralık mevcut limit kapsamında ticari mevduat da bireysel mevduat gibi güvence kapsamına alınacak. Çalışma, tamamlandıktan sonra Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a sunulacak. Ticari mevduatın güvence altına alınması, bankalara ek maliyet getirecek. TMSF, bireysel mevduatta olduğu gibi ticari mevduat için de bankalardan sigorta primi alacak.
Bu arada, Haziran 2012 itibariyle TMSF'nin mevduat sigortacılığı rezervi 5 milyar 906 milyon dolara ulaştı. 117.2 milyon mudi koruma altında Mart 2012 verilerine göre, Fon'un 50 bin liralık tasarruf mevduatı güvencesi, toplam mevduat sahiplerinin yüzde 98.7'sini koruyor.
Bankalarda 117 milyon 200 bin hesap sahibinin 50 bin liraya kadar hesabı bulunuyor ve bu hesaplar da güvence altında bulunuyor. 1 milyon 600 bin hesap sahibinin de 50 bin liranın üzerinde hesabı var. Bu hesapların da 50 bin liraya kadar olan kısmı güvence altında. Mart 2012'den sonra yapılan çalışmalara göre, 117.2 milyon hesabın 56 milyonu sıfır bakiyeli hesaplardan oluşuyor.
Sıfır bakiyeli hesaplar ayrı tutulduğunda mevduat güvencesi kapsamına giren mevduat sahiplerinin oranı yüzde 89.4. Hesap sahipleri sayısına bakıldığında, Türkiye'de vatandaşların, parasını güvence altına almak için farklı bankalarla çalışarak riski yaydığı görülüyor. Bu arada, Avrupa'da mevduat güvencesi 100 bin euro.
'Ticaride güvence şart değil'
Fon'un çalışmasını DÜNYA'ya değerlendiren Eurobank Tekfen Genel Müdürü Mehmet Sönmez, "Ülkemizde ekonomik ve siyasi anlamda gelinen noktada kredi derecelendirme kuruluşlarının yatırım yapılabilir ülke olarak göstermeye başladığı bu dönemde, bankacılık sektörü güçlü sermaye yapısı ile son 5 yıldır yaşanan küresel krizin çeşitli aşamalarında sağlamlığını ve güvenilirliğini başarı ile ispat etmişken, 50 bin lira altı ticari mevduatları da güvence altına alma ihtiyacı olduğu düşüncesinde değilim. Bu mudiler açısından bankacılık sektörüne güven aşılamaktan ziyade maliyetlerin artışına sebep olacaktır" şeklinde konuştu.
Sönmez, İstanbul'u finans merkezi yapabilme yönündeki adımlardan en önemlisinin finansal işlemlerdeki resmi maliyet yüklerini azaltmaktan geçtiğini ifade ederek, bu tür maliyet artışının, hem İstanbul Finans Merkezi çalışmalarına aykırılık oluşturacağını hem de mevduat maliyetlerindeki artışın kredi maliyetlerine yansıtılması nedeniyle ticari firmalar açısından lehte değil aksine aleyhte bir duruma sebep olacağını söyledi.
Anadolubank Genel Müdür Yardımcısı Recep Atakan da, ticari mevduata güvence getirilmesinin bankaların maliyetini artıracağını belirterek, "Bankacılık sistemi bunu ya kar marjına ya da kredi maliyetlerine yansıtmaya çalışacaktır. Hangisinin olacağını piyasa koşulları belirleyecektir" diye konuştu.
Atakan, ticari mevduatların daha büyük olması nedeniyle nispeten daha az sayıda ancak daha çok miktarda mevduatın güvence kapsamına alınacağını bildirdi.
(Kaynak: Dünya Gazetesi | 23.11.2012)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.