BASINDAN YAZILAR
Yurtdışı Borçlanmasında Oturma Vizesi Kavramı Nedir? / Vedat İlki - MuhasebeTR

Yurtdışı Borçlanmasında Oturma Vizesi Kavramı Nedir? / Vedat İlki

Oturma Vizesi /Çalışma Müsaadesi Kavramına Geniş Pencereden Bakalım:

Ø Bir kısım ülkelerde "oturma vizesi” aynı zamanda "çalışma müsaadesini" de içermektedir.

Ø Bir kısım ülkelerde ise oturma vizesi çalışma müsaadesini içermemektedir.

Bunda dolayı, oturma vizesinin aynı zamanda çalışma müsaadesini de içerdiği ülkelerde geçen sürelerini borçlanmak isteyenler,

ü çalışma izinleri yerine oturma vizelerini bonservisleriyle birlikte ibraz edenler, borçlanma için belgeleme yükümlülüğünü yerine getirmiş olacaklardır.

Oturum vizesi aynı zamanda çalışma müsaadesini kapsamayan sosyal güvenlik sözleşmesi akdedilmemişülkelerden sadece oturma vizesine ait belgeyi ibraz edenlerin borçlanma talepleri kabul edilmez,

ü bunların borçlanma işlemleri ancak yurt dışında çalıştıkları işyerlerinden alacaklarıhizmet sürelerini gösterir bonservisleri ile birlikte pasaportlarında bulunan çalışma izinlerinin tercümelerini ibraz etmeleri halinde sonuçlandırılır.

 

 

AŞAĞIDAKİ TABLOYU DİKKATLİ OLARAK İNCELEYELİM:

 

Oturma vizesi aynı zamanda çalışma müsaadesini de kapsayan ve kapsamayan ülkeler tabloda gösterilmiştir.

 

OTURMA VİZESİ AYNI ZAMANDA ÇALIŞMA MÜSAADESİNİ KAPSAYAN / KAPSAMAYAN ÜLKELER

 
 

 

 

AÇIKLAMA

 

ÜLKE ADI

 
 

ü Oturma İzni Çalışma Müsaadesini de İçeren Ülkeler

 

Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Bahreyn, Belarus(1), Birleşik Arap Emirlikleri(2), Brezilya(3), Çek Cumhuriyeti (4), Finlandiya, Fransa(5), Güney Afrika, Gürcistan, Hindistan, İsrail, İtalya, Japonya, Kanada, Kuveyt, Litvanya(6), Lüksemburg(7), Nepal, Nijer, Nijerya, Portekiz, Slovakya, Sri Lanka, Umman, Yeni Zelanda

 
 

ü Oturma İzni Çalışma Müsaadesini İçermeyen Ülkeler

 

Beyaz Rusya, Ermenistan, Estonya, Filistin(8), Irak, İran, Katar, Kazakistan, Kırgızistan, Lübnan, Letonya, Mısır, Moldova, Özbekistan, Rusya, Suriye, Suudi Arabistan, Tacikistan, Türkmenistan, Ukrayna, Ürdün, Yemen

 
 

 

1) Oturma izni vize süresince verilmekte ve 5 yıllık ve daha fazla süreyle vizeye sahip kişilerden çalışma izni istenmemektedir.

2) Ev hanımı, işsiz ve öğrenci olanlar için oturma izni çalışma iznini içermemektedir.

3) Oturma izinleri süreli ve süresiz olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Süreli oturma izinleri çalışma iznini içermemekte, süresiz oturma izinleri çalışma iznini içermektedir.

4) Süresiz oturma iznine sahip olanlar çalışma izninden muaftır. Kısa süreli oturma vizesine çalışma vizesi dâhil değil.

5) Oturma izni çalışma müsaadesini de içermektedir. Ancak geçici işçi, sezonluk işçi, ücretli ve ücretli sanatçılar ayrıca çalışma izni almak zorundadır.

6) Geçici ve sürekli olmak üzere iki türlüdür. Litvanya’da çalışmak isteyen yabancılar çalışma izni almak zorundadır. Sürekli oturma vizesi 5 yıllıktır ve çalışma iznini de kapsar.

7) İşçi oturma vizesi sahipleri, mevsimlik işçiler ve AB’ye yeni üye olan ülke vatandaşlarıçalışma izni almak zorundadır.

8) Batı Şeria ve Gazze’de ikamet ve/veya çalışma izni uygulaması bulunmamaktadır. Kudüs’te ikamet izni çalışma iznini kapsamamaktadır

(Kaynak: Alitezel.com | 21.11.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM