A.)Yurtdışında ev kadını olarak geçen süreleri(Dil öğrenme adına gidilmiş olan süreler gibi)
B.)Medeni durumlarına bakılmaksızın(Evli-Bekar)
C.)Kadınların sigortalılık süreleri haricinde
yurtdışında bulundukları süreleri ifade eder.
Bu süreler işsizlik süresi veya boşta geçen süreler kapsamında değerlendirilmeyecek, borçlanma talebinde bulunanların yurtdışında ev kadını olarak geçen sürelerinin diledikleri kadarı borçlandırılacaktır.
BORÇLANMA ŞARTLARI:
1.)Türk vatandaşı olmak,
2.)Belgelendirmek,
3.)Yazılı istekte bulunmak
Bu üç şartın oluşması gerekiyor.
BORÇLANMA KAPSAMINDA OLMAYAN SÜRE:
Ø 18 yaşın doldurulmasından önce yurtdışında geçen ev kadınlığı süreleri borçlanma kapsamı dışında tutulmuştur.
HANGİ BELGELER İLE BORÇLANMA YAPILACAKTIR:
Ev kadını olarak geçen sürelerin borçlanılmasında,
Ev kadınlarının yurtdışında oturduklarına dair alacakları
Ø İkamet belgesi yeterli olmaktadır.
Fakat ikamet belgesinin aşağıdaki belirtilen belgelerden biri ile teyit edilmesi gerekecektir.
ü İkamet belgesinin Türkiye’de yeminli tercüme bürolarınca veya yurtdışında bulunan Türk temsilciliklerince akredite edilmiş tercümanlarca yapılmış ve ilgili temsilcilikçe onaylanmış tercümesi.
ü Çalışma ve sosyal güvenlik müşavirlik veya ataşeliğinin bulunduğu Türk temsilciliklerince ikamet belgesine istinaden düzenlenecek belge.
Ø Yukarıdaki belirtilen belgeler temin edilemiyorsa sıkıntı o zaman başlıyor.
Yurtdışına çıkış ve yurda giriş tarihlerinin, fotoğraf ve künye bilgilerinin bulunduğu
ü Pasaport sayfalarının fotokopisi
veya
ü Emniyet müdürlüklerinden alınacak yurda giriş-çıkış çizelgesi.
Yurtdışında ev kadını olarak geçen sürelerin pasaport fotokopisi veya emniyet müdürlüklerinden alınacak ;
A.)Yurda giriş-çıkış çizelgesi ile borçlanılması halinde, sadece yurtdışında bulunulan süreler borçlandırılacaktır.
B.) Pasaport fotokopisi veya yurda giriş-çıkış çizelgesinden Türkiye’de bulunulduğu tespit edilen süreler hiçbir şekilde borçlandırılmayacaktır.
SÖZLE DEĞİL YAZI İLE BORÇLANMA TALEBİ YAPILIR:
Yurtdışında geçen ev kadınlığı sürelerinin borçlandırılmasına ilişkin yazılı talep, “YurtdışıHizmet Borçlanma Talep Dilekçesi”nin usulüne göre doldurulup imzalandıktan sonra doğrudan ya da posta yolu ile SGK’nun ilgili ünitesine ulaştırılması ile yapılacaktır.
Pasaport sayfasıveya yurda giriş-çıkış tarihlerini gösterir belgeler, ev kadını olarak geçen sürelerini borçlanma talebinde bulunanlar için gerekli görülen hallerde istenilebilecektir.
SGK yazılı bildirisine rağmen eksik bilgi, beyan ve belgelerini üç ay içinde ibraz etmeyenlerin borçlanma işlemleri durdurulacak, borçlanmanın geçersiz olduğu başvurana yazılı olarak bildirilecektir.
Bu durumda olanların borçlanma işlemi, yeni bir Yurtdışı Borçlanma Talep Dilekçesine göre sonuçlandırılacaktır.
Söz konusu üç aylık sürenin belirlenmesinde ilgili yazının SGK çıkış tarihi esas alınacaktır.
BORÇLANMA BAŞVURUSU SGK YAPILIYOR
Yurtdışında 08.05.2008 tarihinden önce veya sonra geçen hizmet sürelerini bu tarihten sonra borçlanma talebinde bulunanların borçlanma talep tarihinden önce Türkiye’de son defa;
a) Sosyal Güvenlik Kurumuna tabi çalışmasıolanların borçlanma işlemleri SGK’unca
b) 506 sayılı Kanunun geçici 20. maddesine tabi sandıklardan birine tabi çalışması olanların borçlanma işlemleri ise ilgili sandıkça,
sonuçlandırılacaktır.
Ev kadını olarak geçen sürelerine ait borçlanma işlemleri yine SGK’unca yürütülecektir.
BORÇLANMA MİKTARI NEDİR?
3201 sayılıKanunun 4. maddesinde borçlanma miktarının tespitinde, borçlanılacak her bir gün için tahakkuk ettirilecek borç tutarının 5510 sayılı Kanunun 82. maddesinin birinci fıkrasında belirtilen prime esas asgari ve azami günlük kazanç arasında seçilecek günlük kazancın % 32’si olduğu, geçici 5. maddesinde ise 5510 sayılıKanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce (c) bendi kapsamında sigortalısayılanların borçlanma tutarının öğrenim durumları itibariyle yükselebilecekleri derece ve kademeleri geçmemek üzere 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre belirlenecek olan göstergelerinin esas alınarak hesaplanacağı belirtilmiştir.
BORCUN BAŞVURU SAHİBİNE TEBLİĞİ
Tahakkuk ettirilen borç tutarının borçluya iadeli- taahhütlü olarak gönderileceği ve posta alındısının ilgiliye teslim edildiği tarihin borcun tebliğ tarihi olarak kabul edileceği belirtilmiştir.
BORÇ MİKTARININ ÖDENMESİ ŞARTI:
Tahakkuk ettirilen borç tutarının tebliğ edildiği tarihten itibaren üç ay içerisinde ödenecektir.Bu süre içerisinde ödeme yapmayanlar için yeniden başvuru şartı aranacaktır.
BORÇLANMADAN VAZGEÇME:
Borcu tebliğedilmeden ya da tebliğ edildikten sonra üç aylık süre içinde borçlanma başvurusundan vazgeçtiklerini yazılı olarak bildirenlerin borçlanma başvuruları geçersiz sayılacaktır.
ÖDENEN PARANIN İADE EDİLMESİ:
Tahakkuk ettirilen borcun tamamını veya bir kısmını ödeyenlerden henüz kendilerine bağlanan aylıkları almaya başlamadan borçlanmalarının iptal edilmesi için yazılı başvuruda bulunanların ödedikleri borçlanma tutarının tamamı, faiz uygulanmaksızın Türk Lirası olarak iade edilecektir.
SİGORTALILIK SÜRESİ:
Yurtdışında ev kadını olarak geçen süreler, Türkiye’de SGK’na tabi sigortalılık varsa borçlanma talep tarihindeki en son sigortalılık haline göre ilgili birimce borçlandırılacak ve borçlandırılan süreler en son sigortalılık haline göre; Türkiye’de sigortalılık yoksa 5510 sayılı Kanunun 4. 1 /(b) bendi kapsamında geçmiş sigortalılık süresi olarak değerlendirilecektir.
Buna göre, son defa;
a) 506(SSK) veya 2925(Tarım SSK) sayılıkanunlara ya da 5510 sayılı Kanunun 4-1/(a) bendi kapsamında sigortalı hizmeti bulunanların yurtdışında ev kadını olarak geçen süreleri, ilgili sosyal güvenlik il müdürlüğünce veya sosyal güvenlik merkezince borçlandırılacak ve borçlandırılan süreler 5510 sayılı Kanunun 4-1/ (a) bendi,
b) 1479(Bağ-Kur) veya 2926(Tarım Bağ-Kur) sayılı kanunlara tabi ya da 5510 sayılı Kanunun 4-1/ (b) bendi kapsamında sigortalı hizmeti bulunanların yurtdışında ev kadını olarak geçen süreleri, ilgili sosyal güvenlik il müdürlüğünce veya sosyal güvenlik merkezince borçlandırılacak ve borçlandırılan süreler 5510 sayılı Kanunun 4-1/ (b) bendi,
c) 5434 (Emekli Sandığı) sayılı Kanuna tabi ya da 5510 sayılı Kanunun 4-1/(c) bendi kapsamında geçen hizmeti bulunanların 2008 yılı Ekim ayı başından önce veya sonra yurtdışında ev kadını olarak geçen süreleri, Sigortalı Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığınca, anılan Başkanlıkça yapılan işlerin devrinin tamamladığı tarihten sonra ise sosyal güvenlik il müdürlüklerince veya sosyal güvenlik merkezlerince borçlandırılacak ve borçlandırılan süreler 5510 sayılı Kanunun 4-1/(c) bendi,
d) İlk defa 2008 yılı Ekim ayı başından sonra 5510 sayılı Kanunun 4-1/ (c) bendi kapsamında çalışmaya başlayanların bu tarihten önce yurtdışında ev kadını olarak geçen süreleri, Sigortalı Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığınca, anılan Başkanlıkça yapılan işlerin devrinin tamamladığı tarihten sonra ise sosyal güvenlik il müdürlüklerince veya merkez müdürlüklerince borçlandırılacak ve 5510 sayılı Kanunun 4-1/ (b) bendi,
e) Türkiye’de sigortalı hizmeti bulunmayanların yurtdışında ev kadını olarak geçen süreleri, ilgili sosyal güvenlik il müdürlüğünce veya merkezince borçlandırılacak ve borçlandırılan süreler 5510 sayılı Kanunun 4-1/(b) bendi,
kapsamında geçmiş bir hizmet olarak kabul edilecektir.
Bu işlemleri konusunda uzman kişilerden yardım alarak yaparsanız kazançlı çıkarsınız.
(Kaynak: Alitezel.com | 20.11.2012)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.