BASINDAN YAZILAR
Ar-Ge yatırımı yapan fabrikaya teknokent avantajı - MuhasebeTR

Ar-Ge yatırımı yapan fabrikaya teknokent avantajı

Maliye'nin yürüttüğü çalışmalarda teknokentlerde uygulanan istisnaların fabrikalara taşınması düşünülüyor. Ancak Kurumlar Vergisi'nde tereddüt var. Çünkü aynı fabrikada yürütülen faaliyet ile Ar-Ge faaliyetinin birbirinden ayrıştırılması imkanı yok.

 

Bir süredir cari açığın da kapatılması amacıyla yürütülen teşvik çalışmalarında araştırma-geliştirme (Ar-Ge) yatırımlarının teşvik edilmesi ön plana çıktı.

Maliye Bakanlığı'nın yasa taslağı çalışmasına göre teknokentlerde sağlanan avantajlar Ar-Ge yatırımı yapan fabrikalara verilecek. Ar-Ge birimini kuran ve 50-60 personel çalıştıran büyük fabrikalara Ar-Ge teşviki getirilecek. Teknokentlerle ilgili son dönemde yer sıkıntısı baş gösterdiğini anlatan yetkililer, bazı aksaklıkların da kendilerine iletildiğini kaydetti.

Örneğin firmaların teknokentte yaptıkları çalışmaları, test etmek için fabrikaya götürdüklerini, sonra da tekrar teknokente giriş yapmaları gerektiğini belirten yetkililer, teknokent girişi olmadan desteklerden yararlanılamadığını söyledi.

Başlatılan çalışmalarda, Ar-Ge yatırımlarının canlandırılması, aksaklıkların da giderilmesi hedefleniyor. Yer darlığı ve test etme problemini çözmek için yatırımcıların fabrikalarında Ar-Ge  merkezleri kurulmasının planlandığını kaydeden yetkililer, büyük firmalara destek sağlanacağını belirtti.

Kurulacak Ar-Ge merkezlerinde çalışan personelin sayısı ve niteliği belli olacak. Birimde 50-60 personel çalıştırılıyorsa, bunların hepsi Ar-Ge ile ilgili elemandan oluşacak. Akredite kuruluşlar; örneğin TÜBİTAK, firmaların kurduğu Ar-Ge merkezlerini "nitelik, personel sayısı ve yine personel niteliği" açısından denetleyip onay verecek. Bu aşamadan sonra testi de kendi fabrikasında yapabilecek.

 

 

Teşvikler neler olacak

Teknokentlerde 2013'a kadar Kurumlar Vergisi, Gelir Vergisi stopajı istisnası ile KDV'ye ilişkin bazı muafiyetler var.

KDV istisnası Ar-Ge ile ilgili değil ama, kullanılan program yazılımlarda geçerli. Ayrıca sadece teknokentlerle sınırlı olmayan; yani Gelir ve Kurumlar Vergisi mükelleflerinin yaptıkları Ar-Ge harcamalarının yüzde 40'ı vergi "matrahından" düşülebiliyor.

Yeni modelde teknokentlerde uygulanan istisnaların fabrikalara taşınması düşünülüyor. Ancak Kurumlar Vergisi istisnası tereddüt yaratıyor. Çünkü aynı fabrika içinde yürütülen faaliyet ile Ar-Ge faaliyetinin birbirinden ayrıştırılması imkanı bulunmuyor. Yetkililer bu nedenle Kurumlar Vergisi istisnasının taşınabilirliliğinin zor olduğunu belirterek "İmkan dahilinde değil" dedi.

Buna karşılık Gelir Vergisi stopajı ile KDV istisnasının uygulanabilir bulunduğunu ve vergi istisnalarının tümü üzerinde çalışma yürütüldüğünü söyleyen yetkililer, yüzde 40'lık avantajın yine devam edeceğini kaydetti.

 

Teknokentlerdeki istisnalar

Teknoloji Geliştirme Bölgesindeki Gelir ve Kurumlar Vergisi mükelleflerinin, münhasıran bu bölgedeki yazılım ve Ar-Ge faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar, faaliyete başlanılan tarihten bağımsız olmak üzere, Gelir ve Kurumlar Vergisi'nden muaf. Yönetici şirket bu kanunun uygulanmasıyla ilgili işlemlerde her türlü vergi, resim ve harçtan muaf.

Girişimcilerin kazançlarının Gelir ve Kurumlar Vergisi'nden istisna bulunduğu süre içinde münhasıran bu bölgede ürettikleri ve sistem yönetimi, veri yönetimi, iş uygulamaları, sektörel, internet, mobil ve askeri komuta kontrol uygulama yazılımı şeklindeki teslim ve hizmetleri katma değer vergisinden istisna. İstisna sadece bölgede üretilecek yazılım, program ve lisansını kapsıyor. Ar-Ge faaliyetleri ile ilgili KDV istisnası bulunmamaktadır.

 

 

FAALİYETTEKİ TEKNOKENTLER

 

* ODTÜ Teknokent Teknoloji Geliştirme Bölgesi

Ankara

* TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi

Gebze Teknoloji Geliştirme Bölgesi

* İzmir Yüksek Tek.Ens.

İzmir

* Ankara Teknoloji Geliştirme Bölgesi Bilkent

Ankara

* GOSB Teknopark Teknoloji Geliştirme Bölgesi

Sabancı ve Kocaeli Üni.

* Kocaeli Arı Teknokent Teknoloji Geliştirme Bölgesi

İstanbul

* Hacettepe Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi

Ankara

* Eskişehir Teknoloji Geliştirme Bölgesi

Eskişehir

* Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi

Kocaeli

* Selçuk Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi

Konya

* Batı Akdeniz Teknokenti Teknoloji Geliştirme Bölgesi

Antalya

* Mersin Teknoloji Geliştirme Bölgesi

Mersin

* Göller Bölgesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi Süleyman Demirel Ün.

Isparta

* Ulutek Teknoloji Geliştirme Bölgesi Uludağ Üni.

Bursa

 

TEKNOKENTLERDE NE TÜR AVANTAJLAR VAR

*Teknokentlerde 2013'a kadar Kurumlar Vergisi, Gelir Vergisi stopajı istisnası var.

 

*Gelir ve Kurumlar Vergisi mükelleflerinin Ar-Ge harcamalarının yüzde 40'ı vergi matrahından düşülebiliyor.

*Yazılım ve Ar-Ge faaliyetlerinden sağlanan kazançlar Gelir ve Kurumlar vergisinden muaf.

*Yönetici şirket bu her türlü vergi, resim ve harçtan muaf.

*Üretilen ve sistem yönetimi, veri yönetimi, iş uygulamaları, sektörel, internet, mobil ve askeri komuta kontrol uygulama yazılımı şeklindeki teslim ve hizmetler KDV'den istisna.

 

*Ar-Ge faaliyetleri ile ilgili KDV istisnası bulunmuyor.

(Kaynak: Referans Gazetesi | 26.02.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM